Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim

Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim este cinstita pe 12 octombrie.

Bisericile închinate Maicii Domnului din Ţara Sfântă sunt locuri de pelerinaj foarte importante pentru pelerinii români. Încărcătura emoţională trăită în aceste lăcaşuri este foarte puternică, mai ales că Maica Domnului este considerată şi apărătoare tuturor românilor.

Biserica Mormântul Maicii Domnului din Ierusalim este unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Sfântă după Mormântul Sfânt. Lăcaşul este aşezat în valea pârâului Kidron, la poalele Muntelui Măslinilor, fiind ridicată pe locul Mormântului Maicii Domnului. Din anul 1757, biserica a fost preluată de Biserica Ortodoxă slujind în ea preoţi români, greci şi ruşi.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este practic subterană, întrucât, nivelul terenului s-a ridicat de-a lungul timpului. O scară cu trepte de piatră coboară din drum în curtea interioară, în capătul căreia se află un frumos portal construit în secolul XII, prin care se intră în lăcaş. Ca să ajungi în biserică trebuie să cobori 48 de trepte, luminate de o parte şi de alta cu candele şi lumânări.

În mijlocul catedralei sunt numeroase candele dăruite de biserici din toata lumea. Cea mai mare candelă care arde la Mormântul Maicii Domnului este dăruită chiar de Patriarhia Română şi se evidenţiază printr-un glob mare albastru. În centrul braţului dinspre Răsărit a bisericii, se află Mormântul Maicii Domnului, într-o mică sală având în centru un bloc tăiat în stâncă şi care se aseamănă cu mormântul lui Iisus. În spatele Mormântului este aşezată şi Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca făcătoare de minuni. Lângă icoană pelerinii îl pot întâlni pe părintele Anatolie Dumitraşcu, un român care slujeşte în acest lăcaş de aproape 20 de ani.

„Este un lucru minunat că românii reuşesc să ajungă în Ţara Sfântă. De câțiva ani, aceștia bat recordul în Ţara Sfântă. În fiecare zi, vin pelerini români pentru a fi mângâiaţi de Maica Domnului”, a declarat părintele Anatolie Dumitraşcu.

Istoria icoanei Maicii Domnului din Ierusalim
Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca făcătoare de minuni este aparătoarea Ierusalimului. Preoţii spun că icoana s-a zugrăvit singură, iar minunea a avut loc acum 250 de ani la Manăstirea rusească Maria Magdalena. Aici, unei maici pictorite pe nume Tatiana, i s-a arătat in vis Maica Domnului cerându-i să o zugrăvească pe lemn. Când s-a trezit, maica a povestit superiorilor, însă, nimeni nu a crezut această întâmplare.

Totuşi când s-au întors în chilie, maicile au găsit icoana de astăzi zugrăvită. Icoana a vorbit şi le-a spus maicilor :Vreau să mă întorc în casa mea în Grădina Ghetimani lângă mormântul meu. De atunci Icoana Maicii Domnului se află în locul în care şi-a dorit.

Minunile Icoanei Maicii Domnului de la Ierusalim
Părintele Anatolie Dumitraşcu spune că unele din minunele vizibile ale acestei icoane s-au petrecut în timpul marilor inundaţii din Ierusalim.

„În 1947 au fost inundaţii mari şi a intrat apa pe geamul de deasupra icoanei. Atunci, icoana singură s-a ridicat a închis geamul şi a coborât după ce apa fost scoasă din biserică. O altă minune, pe care personal am văzut-o acum 13 ani, când apa a intrat pe uşa de la intrare şi a ajuns în biserică atingând o înălţime de 15 metri. Singura icoană de care apa nu s-a atins a fost Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca, care, s-a ridicat, asta în condiţiile în care icoana cântăreşte 200 de kilograme, fiind îmbrăcată în aur şi argint masiv”, mai spune părintele Anatolie.

Însă aceasta nu este singura icoană făcătoare de minuni acest lăcaș. Pe 15 august, odată cu hramul acestei sfinte biserici este adusă în mare procesiune, icoana Adormirea Maicii Domnului păstrată la „Metocul Ghetsimani”, de lângă Sfântul Mormânt. Icoana este adusă pe 10 august în procesiune cale de 1,5 km, din Ierusalim la Mormântul Maicii Domnului. Credincioşii se pot închina la această icoană, în Biserica Adormirea Maicii Domnului până pe data de 16 august, când este dusă din nou în procesiune la Ierusalim.

Sursa: centruldepelerinaj.ro

12 Octombrie 2016

Vizualizari: 13820

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE