Icoana Sfantului Nicolae Streidas de la Manastirea Stavronikita

Icoana Sfantului Nicolae Streidas de la Manastirea Stavronikita Mareste imaginea.

Icoana Sfantului Nicolae Streidas este o icoana facatoare de minuni aflata in Manastirea Stavronikita, Sfantul Munte Athos.

In vremea iconoclasmului, cand icoanele erau cautate si distruse de furia iconoclastilor, calugarii si crestinii au aruncat in locuri tainice, ori in mare, multime de icoane, spre a le scapa de la distrugere, incredintandu-le voii lui Dumnezeu. O astfel de icoana este si cea a Sfantului Nicolae Streidas, asezata in Manastirea athonita Stavronikita.

Manastirea Stavronikita - icoana Sfantului Nicolae Streidas

Manastirea Stavronikita este cea mai mica manastire din Sfantul Munte Athos, curtea interioara a acesteia fiind extrem de modesta. Manastirea dispune insa de un apeduct, singurul din intreg Sfantul Munte, vechi de mai bine de 500 de ani. Apeductul este ctitorit de Serban Cantacuzino, dupa cum marturisesc unele documente ale vremii.

De-a lungul vremii, piratii au jefuit si incendiat de mai multe ori manastirea. Astfel, in anul 1533, egumenul Grigorie va reface in intregime manastirea. Manastirea cea mare va fi insa contruita de catre patriarhul Ieremia I, in anul 1540. Manastirea Stavronikita este mult ajutata de domnitorul valah Alexandru Ghica Voievod. In anul 1607, manastirea este incendiata pentru ultima data, ocazie cu care aceasta este refacuta aproape de la fundatie. Biserica este construita in anul 1527, iar interiorul acesteia este pictat in fresca in anul 1546, de catre renumitul zugrav Teofan Cretanul.

Manastirea Stavronikita - icoana Sfantului Nicolae Streidas

Icoana Sfantului Nicolae "Streidas" de la Manastirea Stavronikita

Icoana cu Sfantul Nicolae Streidas este o icoana foarte rara, atat prin metoda in care aceasta este lucrata, anume prin mozaic asezat pe lemn, cat si prin vechimea acesteia. Icoana dateaza din secolele XIII-XIV, fiind numita "Streidas", datorita stridiilor ce se salasluisera in crapatura cea mare de pe mijlocul icoanei, in vremea in care aceasta s-a aflat sub apa marii.

Manastirea Stavronikita - icoana Sfantului Nicolae Streidas

Vechea manastire avea drept hram pe Sfantul Ioan Botezatorul, ale carui minunate icoane se mai pastreaza inca si astazi. Cand patriarhul Ieremia a refacut manastirea, intr-o vreme randuita de Dumnezeu, in jurul anilor 1589-1553, niste calugari ce iesisera la pescuit au prins in mreaja si icoana Sfantului Nicolae Streidas. Drept urmare, ctitorul a asezat noua manastire sub ocrotirea Sfantului Mare Ierarh Nicolae.

Manastirea Stavronikita - icoana Sfantului Nicolae Streidas

Vreme de sute de ani icoana a stat pe fundul marii, langa manastire. Se crede ca icoana a fost aruncata in mare in anul 1306, dupa un raid al catalanilor. In mare, icoana a stat pana in anul 1589, cand ea va fi gasita de pescarii patriarhului Ieremia, adica vreme de 283 de ani.

In crapatura de pe icoana, lunga de opt centimetri, in dreptul fruntii sfantului, se instalasera niste stridii. Cand calugarii au incercat sa le scoata, fruntea sfantului a sangerat, lucru ce se vese inca si astazi, pe sfanta icoana. Invelisul de scoica a fost pastrat ca amintire. O jumatate se afla in manastire, iar cealalta jumatate a fost daruita Patriarhului Iov al Rusiei. 

Manastirea Stavronikita - icoana Sfantului Nicolae Streidas

De atunci, icoana este asezata, cu mare cinste, in naosul bisericii centrale, inchinate sfantului. Icoana cea minunata cu Sfantul Ierarh Nicolae Streidas se afla in naos, in partea dreapta, langa iconostas. O data pe an, icoana Sfantului Nicolae Steridas este scoasa in procesiune, in jurul manastirii, precedata de un mare sobor de preoti si calugari.

Icoana Sfantului Nicolae este foarte veche, metoda de realizare a acesteia nemaifiind folosita de sute de ani, anume mozaic pe lemn. Astfel de icoane sunt zugravite, de obicei, pe peretii de piatra ai bisericilor, precum se vede inca si astazi in bisericile Dafni, Sfanta Sofia, Sfantul Dimitrie din Tesalonic si in Angeloktisti din Kiti.

Teodor Danalache

Manastirea Stavronikita - icoana Sfantului Nicolae Streidas

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 14290

Voteaza:

Icoana Sfantului Nicolae Streidas de la Manastirea Stavronikita 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE