Biserica Sfanta Vineri din cartierul Berceni

Biserica Sfanta Vineri din cartierul Berceni Mareste imaginea.


Duminica 17 septembrie in Bucuresti va fi sfintit un nou lacas de inchinaciune, Biserica Sfanta Vineri din cartierul Berceni

Ideea inaltarii bisericii a apartinut unui tanar diacon, Gabriel Cate, absolvent al Facultatii de Teologie in 1993. Tanarul diacon a intrat apoi la Conservator si a fost angajat la Opera Romana. Parintele Gabriel Cate isi vede acum visul implinit:

<a href='/reportaj/72350-sfintire-la-biserica-sfanta-vineri-berceni' _fcksavedurl='/reportaj/72350-sfintire-la-biserica-sfanta-vineri-berceni' title='Sfintire la Biserica Sfanta Vineri - Berceni' class='linking auto'>Sfanta Vineri Berceni</a>"Pentru mine si pentru intreaga familie ziua de 17 septembrie va fi o zi cu totul speciala. Drumul pana la implinirea acestui vis nu a fost foarte lung. M-au ajutat credinta mea in Dumnezeu si dorinta de a construi o biserica pentru Mantuitorul nostru Iisus Hristos. S-a muncit din greu aici, la biserica. Acest gand mi-a venit in momentul in care doream sa intru in aceasta treapta a preotiei si atunci am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa construiesc o biserica, desi as fi putut candida la orice biserica din Bucuresti. Am avut insa aceasta dorinta, am plecat la drum cu banii mei personali, dupa aceea am primit solidaritatea crestina si dragostea frateasca a domnului Daniel Filipescu de la firma FILDEN GRUP care m-a ajutat cu o parte din materialele de constructie si cu mana de lucru. Au fost lucruri extraordinare pe care le-am reusit cu ajutorul lui Dumnezeu si al Cuvioasei Parascheva si al tuturor sfintilor. Biserica este facuta din caramida, din fier beton, din materiale corespunzatoare unei constructii pentru secolul XXI. Toata lucrarea e speciala iar la temelia bisericii avem o caramida din fosta biserica "Sfanta Vineri" care a fost demolata, cum stim cu totii, producandu-ne atunci mare durere. Prea Sfintitul Sebastian care m-a ajutat foarte mult si a fost langa mine in toata aceasta perioada a spus la sfintirea locului pentru construirea bisericii: "Punem aceasta caramida la temelia bisericii ca sa dospeasca si sa iasa o biserica frumoasa si mareata in acest cartier Berceni".

- Parinte, se pare ca ideea construirii acestei biserici v-a venit intr-o zi de vineri...

- Da, era intr-o zi de vineri. Am mari emotii cand imi amintesc. Intr-o zi de vineri cand m-am sculat i-am spus sotiei mele :"Vreau sa construim o biserica". Ea a fost surprinsa, nu-i vorbisem pana atunci niciodata de aceasta problema. Stiam ca e foarte complicat. Nu aveam terenul. Am demarat mai tarziu lucrarea pe vremea cand primar al sectorului 4 era Vasile Mihalache, care ne-a ajutat foarte mult. Ce sa va spun? Am inceput vinerea. Sfanta Cuvioasa Parascheva m-a adus de la spate, asa, parca mi-a dat aripi. Eu si sotia am avut o mostenire din partea bunicii sotiei, am vandut mostenirea si cu banii obtinuti am pornit lucrarea si in al treilea an de constructie suntem aproape gata cu toate si sfintirea se apropie.

Cum se ajunge la biserica din Berceni?

De la Piata Sudului, prima statie cu troleibuzul 76, pe str. Nitu Vasile, un punct de reper mai concret este cladirea pentru taxe si impozite a sectorului 4 . Biserica se afla chiar in spatele cladirii, mai exact pe strada Mirea Mioara Luiza la nr. 8-10.

- Parinte Gabriel, aveti o mare experienta in domeniul muzical, in ce fel se va transpune aceasta in activitatea dvs. ca preot? Vor veni la sfintire si colegii dumneavoastra de la Opera?

La Sfanta Liturghie vom avea un cor format din oameni de la Opera. Pe scena am avut emotii intotdeauna, am avut concerte si in strainatate, in Anglia, in Germania si alte tari dar am emotii si cand oficiez Sfanta Liturghie, sunt acele emotii speciale, divine pe care le are un preot cand slujeste Sfanta Liturghie. Sper ca experienta mea de la Opera va fi benefica in Biserica pentru ca muzica in biserica trebuie sa fie o muzica de rugaciune care sa-l apropie pe om de Dumnezeu si dupa aceea sa ne placa si calitatea vocala dar in primul rand muzica trebuie sa ne apropie de Dumnezeu.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Pe aceeaşi temă

17 Septembrie 2012

Vizualizari: 13752

Voteaza:

3.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE