Emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Kumpata

Emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Kumpata Mareste imaginea.


Emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Kumpata de la parohia "Nasterea Maicii Domnului" din satul Baytali, raionul Ananiev, regiunea Odessa, Ucraina

Pe parintele Antonie Kumpata l-am cunoscut in vara anului 2005 in Ucraina, la Odessa. Intrasem in Catedrala Adormirii Maicii Domnului impreuna cu un grup de pelerini romani pentru a ne inchina la moastele Sfintilor Inochentie si Iona. Am schimbat atunci doar cateva vorbe cu tanarul preot. Am aflat ca este roman din Basarabia stabilit in Ucraina. L-am reintalnit in Romania in octombrie anul trecut. Venise la Bucuresti sa se inchine la moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou Basarabov. De Craciun, parintele Antonie a venit din nou la Bucuresti si a slujit cu Preasfintitul Varsanufie la Manastirea Radu Voda. Apoi s-a intors in Ucraina, in satul Baytali, pentru a intampina Craciunul a doua oara (pe stil vechi), alaturi de enoriasii sai. La doar 23 de ani preotul Antonie Kumpata isi concentreaza toate eforturile pentru terminarea constructiei bisericii din Baytali. Parintele deapana firul amintirilor, povestind cum a ajuns sa fie preot paroh in acest sat din Ucraina:

„- Vrei sa fii preot? Te-ai saturat de diaconie?”, m-a intrebat Inalt Preasfintitul Agafanghel, Mitropolitul Odessei si al Izmailului.

„- Da, vreau.”

„- Si unde sa te trimit? O sa te duci tu la sat?!” (ma stia de om lipsit de smerenie)

„- Ma voi duce in orice sat unde este nevoie de preot.”

„- Si ce sat sa-ti dau, moldovenesc sau ucrainean?”

„- Pe care doriti Inalt Prea Sfintia Voastra, caci stiu bine si romana si rusa.”

„- Bine, sa vii in Duminica Tuturor Sfintilor Rusi si te voi hirotoni.”

Peste 10 zile, dupa hirotonire, mi s-a spus ca voi fi delegat in satul Baytali, in nordul regiunii Odessa. Totodata am aflat ca e sat ucrainean. Un parinte m-a incurajat sa am rabdare acolo, caci in toata perioada Uniunii Sovietice n-a existat biserica in sat. Mi-am si inchipuit pe loc o biserica goala cu doua babute la Liturghie... Asa imi povesteau preotii ca stau lucrurile in satele din Ucraina care n-au avut mult timp biserica. Ajungand in Baytali m-am bucurat ca lucrurile nu stateau chiar asa. Totusi, 15-20 de persoane la slujba, e ceva! Si acesti enoriasi sunt unii romani din sat si trei familii de rusi care s-au mutat aici din Odessa, ca sa scape de pretentiile civilizatiei si sa-si duca viata linistiti in rugaciune si cu munca cea de toate zilele... Prima Liturghie pe aceste meleaguri am slujit-o totusi nu in sat ci in centrul raional, la Ananiev. Am fost invitat de protopopul raionului, protoiereul Nicolae, pentru a face cunostinta si pentru ca sa-mi explice ce am de facut... „Stiu bine ca e sat sarac, te sucesti cum vrei dar constructia bisericii trebuie finalizata! Daca termini treaba intr-un an, capatam bunavointa la Inaltu' si vom lua binecuvantare sa facem o manastire de maici. Nu exista nici o manastire in zona asta, toate au fost distruse de comunisti! „
 

Antonie Cumpata

Da, - gandesc eu in mintea mea - au distrus mult comunistii astia! Si oare ce-o fi ramas din romanismul din aceste locuri? Am auzit ca sunt niste sate romanesti in raion. Ce mult as vrea sa fac cunostinta cu preotii de-acolo si cu enoriasii lor! Caci imi va fi foarte dor sa vorbesc cu cineva romaneste, sa ma rog in limba romana si sa zic la slujba in limba mea: Doamne, milueste !

Aceste ganduri, parca deznadajduite, impreuna cu cele despre constructie si alte probleme ma impovarau, ma apasau. In timpul celor sase psalmi de la Utrenie am iesit in fata Usilor Imparatesti pentru a spune ectenia (in locul diaconului care lipsea). Cand am zis: "Cu pace Domnului sa ne rugam", m-am uitat in dreapta, la Icoana Mantuitorului ce tine Cartea deschisa. Si, minune mare, ce am vazut?! Pe Carte era scris in limba romana, cu litere latine: "Veniti la Mine, toti cei osteniti si impovarati si Eu va voiu odihni pre voi!". Atunci am simtit ca Domnul imi spunea mie acestea, in limba mea, si ma chema anume intr-acest loc.

L-am intrebat pe parintele Nicolae despre icoana si mi-a explicat ca de fapt, tot iconostasul e romanesc. A fost adus din Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru un oarecare sat din zona. Dar, terminandu-se razboiul, biserica a fost inchisa. Catapeteasma a fost dezmembrata si urma sa fie arsa. Insa prin mijlocirea unor crestini a fost salvata si mai tarziu au donat-o catedralei din Ananiev "Sf. Cneaz Alexandr Nevskiy", unde se afla pana in prezent.

Curand am facut cunostinta cu romanii din satele vecine. Vorbind cu ei ai impresia ca te afunzi in vremea lui Stefan cel Mare si Sfant. O limba dulce la auz si o spiritualitate arhaica pastrata cu acuratete de padurile din jur, pe un taram moldovenesc, atat de aproape dar totodata uitat de romanii din Tara. Adesea ma duc in Ananiev sa fac piata unde isi vand produsele romanii din satele din imprejurimi. Ciudat lucru - pe acelasi imas isi duc la pascut vacile ucrainienii si romanii dar branza facuta de romani e altfel la gust, e mai romaneasca!

Asta nicidecum nu ma face sa neglijez sau sa refuz pe enoriasii mei ucrainieni care imi aduc pomana lapte, oua, legume si fructe...Aici am cunoscut cu adevarat ca iubirea aproapelui, credinta in Dumnezeu si nadejdea Invierii si mostenirii vietii vesnice nu au nationalitate, nici nu tin de vreo limba anume.

Iata, deci, intru Hristos nu exista dezbinare si nici nu va fi iar cine o cauta se va dezbina intru sinesi.

Domnul sa va binecuvanteze!

Acestea sunt emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Cumpata de la parohia "Nasterea Maicii Domnului" din satul Baytali, raionul Ananiev, regiunea Odessa, Ucraina.

Daca doriti sa-i scrieti prin e-mail o puteti face la adresa otets-antoniy@ukr.net Va v-a raspunde cu siguranta chiar daca nu imediat. La Baytali nu exista Internet si pentru a-si citi mesajele parintele trebuie sa parcurga 200 de kilometri pana la Odessa. Parintele Antonie are de asemenea o pagina proprie pe Internet: www.parintele.info unde puteti afla mai multe despre activitatea sa si despre biserica pe care o construieste. Are nevoie de sprijin financiar pentru a termina zidirea bisericii si pentru amenajarile interioare. A deschis si un cont bancar:

nr.cont.7206458, Raiffeisen Bank, sucursala Sebastian,
Cod IBAN: RO 09 RzBR 0000060007206458

Pentru CrestinOrtodox.ro:

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

26 Iulie 2012

Vizualizari: 6619

Voteaza:

Emotionantele marturisiri ale preotului Antonie Kumpata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE