Sfantul Mc. Dasie a fost praznuit astazi la Silistra de credinciosi bulgari si romani

Sfantul Mc. Dasie a fost praznuit astazi la Silistra de credinciosi bulgari si romani Mareste imaginea.

 

Sfantul Mc. Dasie a fost praznuit astazi la Silistra de credinciosi bulgari si romani

 

Zi de sarbatoare astazi la Silistra in Bulgaria, la Catedrala "Sfintii Petru si Pavel" unde se afla moastele Sfantului Dasie de la Durostorum, praznuit de catre Biserica Ortodoxa in 20 noiembrie. Parintele Dobri Ivanov este vicar administrativ al Mitropoliei Durostorului. Vorbeste bine romaneste. A invatat limba romana in urma cu mai multi ani, cand a fost reprezentant al Patriarhiei Bulgare la Bucuresti. Am incercat sa aflam cateva impresii de la acest mare praznic:

 

 

-  Sarut mana, Parinte vicar.

 

- Doamne ajuta!

 

- Cum a fost sarbatoarea de astazi la dvs. in Silistra?

 

- Astazi la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" il sarbatorim pe Sfantul Mucenic Dasie care a fost martirizat la Durostorum - astazi orasul Silistra - in anul 304, intr-o vineri dimineata la ora 10.00, pentru credinta, pentru Hristos. Sfantul Mucenic Dasie sa dea la toata lumea, la toti crestinii, la toata ortodoxia sanatate si mantuire! La noi, aici la Silistra, se afla o parte din Sfintele Moaste ale Sfantului Mucenic Dasie, alta parte se gaseste la Ancona, in Italia. Mitropolitul nostru, IPS Ilarion, a facut o scrisoare cerand pentru anul viitor ca toate moastele sa fie aduse la noi la Durostorum, la Silistra.

 

- A venit lume multa astazi, la dvs. la Catedrala?

 

- A venit lume. Desi astazi e zi de lucru, nu e duminica, au venit mai multi pelerini din Bulgaria dar si maica stareta Daria si parintele Irineu de la Manastirea "Sfanta Treime" Libertatea din judetul Calarasi, asa ca avem musafiri din Bulgaria si din Romania pentru Sfantul Dasie, sfantul nostru iubit de toti ortodocsii.

 

 

- Am auzit ca printre cei prezenti astazi la Silistra se afla si un pictor roman de biserici pe care l-ati ales pentru a picta in Catedrala din orasul dvs...

 

- Da, bineinteles, e alaturi de noi domnul Dorinel Coman care a inceput sa picteze in Catedrala noastra.

 

- Va multumesc mult si va doresc o zi frumoasa impreuna cu oaspetii veniti sa se inchine la Sfantul Mucenic Dasie.

 

- Doamne ajuta! Sanatate si toate cele bune romanilor!

 

Maica stareta Daria de la manastirea "Sfanta Treime" Libertatea, judetul Calarasi, a venit inca de dimineata la Silistra impreuna cu parintele Irineu de la aceeasi manastire:

 

- Maica stareta, impartasiti-ne cateva impresii de la aceasta sarbatoare.

 

- Am avut mare bucurie astazi sa venim aici la Silistra in Bulgaria, sa ne intalnim cu crestinii de aici. Am participat impreuna la slujba savarsita cu ocazia sarbatorii Sfantului Mucenic Dasie. Slujba a fost foarte frumoasa. Pentru noi a fost mai greu pentru ca nu intelegem limba bulgara, dar ceva, cat de cat, tot am inteles. S-a inconjurat biserica cu Sfintele Moaste. Aici a slujit astazi, alaturi de preotii bulgari, si parintele nostru Irineu, de la noi de la manastire. Multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta zi frumoasa in care ne bucuram de rugaciune si de slujbe.

 

Sfantul Dasie este unul dintre cei crestinati de Apostolul Andrei. Moastele Sfantului Dasie au ramas pana in 579 la Durostor. Navalirea avarilor a determinat mutarea Sfintelor Moaste la Ancona, in Italia. Aici au fost asezate cu mare cinste in Biserica "Sfantul Chiriac".

 

"Aici zace Sfantul Martir Dasie, adus din Durostor", scrie in greceste pe sarcofagul cu Moastele Sfantului Dasie.

 

In anul 2002, Papa Ioan al II-lea a facut un gest reparatoriu. A adus Prea Fericitului Maxim, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, o parte din Moastele Sfantului Dasie. Apoi in anul urmator, Sfantul Dasie s-a intors in biserica sa din Silistra, acolo unde a si sfarsit ca un martir.

 

La Silistra se afla si pictorul de biserici Dorinel Coman, venit din Romania.

 

- Am inteles ca dvs. ati fost ales sa lucrati la restaurarea picturii din Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". L-ati pictat si pe Sfantul Mucenic Dasie?

 

- Da. Am inceput deja sa pictez aici la Silistra, am pictat latura vestica a bisericii, in exterior. Nu era nimic pictat pe aceasta latura si i-am pictat pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe Sfantul Emilian al Durostorului si pe Sfantul Dasie si, desigur, pe Maica Domnului si pe Sfantul Ioan Botezatorul.

 

Azi e ziua Sfantului Mucenic Dasie al Durostorului a carui viata m-a impresionat foarte mult. Sfantul s-a nascut in vremea imparatului Maximilian. In vremea aceea paganii se inchinau zeului Cronos, era o traditie pe atunci care cerea ca in fiecare luna sa fie sacrificat un tanar. Sortii au cazut la un moment dat pe Sfantul Mucenic Dasie care a fost sacrificat in numele credintei.

 

- Cum ati fost ales pentru a picta la Silistra?

 

- IPS Ilarion, Mitropolitul Durostorului, a fost invitat la Catedrala "Sfanta Anastasia" din Calarasi pe care am pictat-o eu. Reprezentantilor Bisericii le-a placut lucrarea si m-au angajat sa restaurez pictura din Catedrala din Silistra.

 

- Ce veti picta in continuare?

 

- Voi picta Sfantul Altar si catapeteasma. "Sfanta Treime" va fi pe frontispiciu chiar sus, deasupra catapetesmei, iar mai jos va fi "Bunavestire", avem apoi "Sfintii arhidiaconi" incepand cu Stefan si terminand cu Laurentiu, avem "Moise cu tablele de legi", apoi "Jertfa lui Avraam", "Iisus in potir"…

 

 

 

- L-ati cunoscut pe IPS Ilarion, Mitropolitul Durostorului. Inalt Prea Sfintia sa a savarsit azi Sfanta Liturghie la Silistra?

 

- Nu a fost azi aici, din cate am aflat e plecat la Sofia la reuniunea Sfantului Sinod.

 

- Dar ce impresie v-a facut atunci cand l-ati intalnit?

 

- Are un chip de sfant. E foarte, foarte blajin, are peste 90 de ani, are un chip de sfant, alte cuvinte nu gasesc, arata a omul lui Dumnezeu.

 

 

- E prima data cand eu am ocazia sa stau de vorba cu un pictor de biserici. Spuneti-mi cum ati inceput sa pictati biserici?

 

- Eu m-am nascut intr-o familie de pictori si vin dintr-o zona cu traditie, la noi in Muntii Neamtului "fierbe" traditia in acest domeniu. A fost o chemare. Daca spun, poate nu ma crede nimeni. Am visat cand eram mic copil, am avut o viziune, o revelatie ca eu trebuie sa fac acest lucru si asta am facut.

 

- Cand ati inceput sa pictati biserici?

 

- Dupa Revolutie am inceput, inainte era mai greu, din 1990 numai asta fac.

 

- Cati ani aveti?

 

- Am 43 de ani.

 

- Si cate biserici ati pictat pana acum?

 

- Am pictat multe biserici in zona Moldovei. Aici in zona asta, a Baraganului, am pictat trei biserici: biserica de la Manastirea "Sfanta Treime" Libertatea, Biserica "Sfantul Alexie" si Catedrala "Sfanta Anastasia" pe care am terminat-o anul acesta, fiind sfintita in 8 septembrie.

 

- Cum va pregatiti pentru a incepe o noua lucrare?

 

- Cand incep o noua lucrare, primul lucru pe care il fac este sa merg la parintele sau staretul respectiv, sa-mi citeasca, sa-mi dea binecuvantare. Apoi facem proiectul bineinteles, stabilim cromatica, facem schela, pregatim materialele si ne rugam la Maica Domnului si incepem. Ma aplec asupra lucrarii cu multa rugaciune pe care o am in inima mereu si ii multumesc Maicii Domnului la fiecare pas pentru ca mi-a dat darul acesta, de a putea sa pictez biserici. Mi-e cel mai drag lucru si nu cred ca as putea sa fac altceva.

 

- Nu toata lumea are posibilitatea sa se deplaseze sa vada bisericile in care ati pictat. Exista vreo sansa de a vedea pictura dvs. si altfel, de pilda pe Internet?

 

- Da. Cred ca intr-o saptamana sau doua va exista aceasta sansa. Mi-am facut o pagina pe Internet. Eu nu ma pricep la calculatoare dar un prieten de-al meu, tot pictor, mi-a sugerat ideea sa-mi deschid o pagina pe Internet. Inca nu este operationala dar, deindata ce va fi, va voi comunica adresa la care va putea fi accesata.

 

- Revenind la Silistra, cu siguranta ati avut ocazia sa discutati mai mult si cu oamenii de rand, cu credinciosii. Sunt si romani care traiesc in Silistra. Ce v-a impresionat cel mai mult?

 

- Am simtit indignare afland aici, la Catedrala din Silistra, la ce prigoane au fost supusi credinciosii in perioada comunista. Dorinta oamenilor de a mentine traditia si credinta ortodoxa este enorma dar ei saracii au fost vaduviti. N-am crezut ca s-a putut intampla asa ceva, ca oamenii sa fie opriti sa intre in biserica. Credeam ca Baraganul nostru e mai vaduvit comparand cu zona din care vin eu si in care e impamantenita bine traditia. Dar ajungand aici la Silistra am incercat un sentiment de profunda tristete. Situatia a fost dramatica inainte de 1989.Oamenii care mai vorbesc romaneste pe-aici imi povestesc ca erau opriti sa intre in biserica iar cei care-si botezau copiii isi pierdeau locul de munca dar imi place ca ei se zbat sa duca mai departe ortodoxia si asta e bine.

 

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

 

 

 

 

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 8639

Voteaza:

Sfantul Mc. Dasie a fost praznuit astazi la Silistra de credinciosi bulgari si romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE