Locasul de cult si cimitirele

Locasul de cult si cimitirele Mareste imaginea.

 

Locasul de cult si cimitirele 

 

Situatia ilegala a crestinismului ca "religio illicita", numarul mic si lipsa de mijloace n-au ingaduit o vreme crestinilor sa-si ridice locasuri de cult. Astfel, se adunau in case particulare, uneori in cimitire, in catacombe sau in alte locuri, unde se puteau feri de pagani. Existenta unor asemenea locasuri proprii se constata de la sfarsitul secolului II si mai ales dupa 280. De la inceputul secolului al IV-lea se numea basi­lica.  Numele de basilica arata ca locasul crestin era asemanator cu lacasul Domnului din Vechiul Testament (Iesire XXVI-XXVII).

 

Basilicile aveau trei parti: un atrium sau portic, care era un spatiu in forma patrata, marginit de coloane, avand la mijloc un bazin sau o fantana; catehumenii si unii penitenti asistau la cult in atrium, numit mai tarziu pronaos; partea de mijloc, naos, formata din trei spatii dreptunghiulare paralele, des­partite prin coloane , spatiul de la mijloc era mai larg si mai inalt; aci stau credinciosii; o absida in fund (semicerc), unde se afla clerul si care era despartita de restul cladirii printr-o perdea ce se tragea. Ea nu avea o masa fixa pentru savarsirea Sfintei Euharistii, ci una mobila, de lemn, care se aducea si se lua, dupa trebuinta.

 

Cimitirele este numele crestin simbolic dat locurilor de ingropare ca loc de odihna in asteptarea invierii. Afara de cimitirele obisnuite, descoperite, s-au folosit ca loc de ingropare catacombe, nume dat intai unui cimitir subteran la Roma, al Sfantului Sebastian. Catacombele erau galerii sapate in pamant, adanci si uneori suprapuse, lungi si inguste, in care se de­puneau corpurile mortilor. Cele mai multe catacombe se gaseau la Roma, unde episcopii aveau una speciala, numita cimitirul lui Calixt. Catacombe se mai gaseau la Neapole, in Sicilia, Malta, Africa, Egipt, Palestina, Siria, Mesopotania,  AsiaMica, Dalmatia, Galia, Spania si in alte locuri. 

                                                                                                   

Ele serveau si ca loc de refugiu si de cult in timpul persecutiilor.           

De regula se gaseau in apropierea unei biserici. Spre a nu fi profanate de "pagani", intrarile lor au fost astupate, mai ales in timpul perse­cutiilor de la inceputul secolului al IV-lea.

In ele s-au gasit primele reprezentari de figuri si scene crestine.

Pe aceeaşi temă

06 Iulie 2012

Vizualizari: 5990

Voteaza:

Locasul de cult si cimitirele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE