Arhondaricul - dragostea calugarilor fata de pelerini

Arhondaricul - dragostea calugarilor fata de pelerini Mareste imaginea.

Arhondaricul este acea cladire din incinta unei manastiri unde se afla camere pentru primirea pelerinilor. Aici este locul in care maicile si calugarii isi arata dragostea fata de pelerinii ce le pasesc pragurile, spre a dobandi folos duhovnicesc. Fiecare manastire are un arhondaric, special amenajat pentru primirea pelerinilor.
 

Arhondaricul - dragostea calugarilor fata de pelerini

Dintotdeauna, in mediul monahal, ospitalitatea a fost vazuta drept una dintre cele mai mari lucrari de peste zi. In momentul in care la usa chiliei aparea un pelerin, fie el de orice fel, calugarul isi inceta chiar si canonul de rugaciune, spre a primi, cu multa bucurie, pe cel nou sosit. In randuielile monahale mai vechi, ospitalitatea a fost vazuta ca o foarte mare virtute.

Arhondaricul - Manastirea Filoteu - Sfantul Munte Athos

Avraam a primit pe cei trei tineri, la Stejarul lui Mamvri, nestiind inca de la inceput ca aceia sunt Sfanta Treime. Tot asa, Sfantul Paisie cel Mare a primit cu multa dragoste un pelerin care, in cele din urma, s-a dovedit a fi fost Insusi Mantuitorul. Asemenea intamplari au fost multe de-a lungul vremii.

In momentul in care pelerinii ajung la manastire, arhondarul ii primeste cu multa dragoste. Intr-o camera foarte primitoare, pelerinii se aseaza pe bancute, spre a se odihni de osteneala drumului. Arhondarul le pune inainte apa si ceva dulce, rahat ori dulceata.

Arhondaricul din Manastirea Cutlumus - Sfantul Munte Athos

In manastirile din Sfantul Munte, arhondarul da pelerinilor apa, rahat de fructe si un micut pahar de uzo, bautura traditionala greceasca. Apa racoreste trupul, rahatul cel dulce ajuta la pastrarea in buna stare a glicemiei, care, in urma unui efort mai mare, poate sa scada, iar uzo ajuta impotriva transpiratiei. Se spune ca o cantitate foarte mica de alcool impiedica transpiratia.

Camerele din arhondaric, de obicei, sunt camere foarte bune. Precum este la romani, fiecare casa ii da musafirului camera cea mai buna, asa este si la manastire, chiliile sunt cat mai aspre, insa arhondaricul are de toate. Pelerinii nu au masura monahilor, ei fiind inca si osteniti de drum.

Teodor Danalache

Arhondaricul din Manastirea Hadambu - Iasi

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 4595

Voteaza:

Arhondaricul - dragostea calugarilor fata de pelerini 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE