Mari artisti ai Renasterii

Mari artisti ai Renasterii Mareste imaginea.

Mari artisti ai Renasterii

 

Apogeul stilului este atins in sec. XVI, cand se creeaza cele mai ce­lebre capodopere si monumente reprezentative ale artei Renasterii. Spre deosebire de artistii  ramasi in mare parte anonimi ai monumentelor din perioada clasica a romanicului si goticului, artistii Renasterii sunt personalitai marcante si bine cunoscute, genii universale (ca Leonardo da Vinci) sau multilaterale, care exceleaza si creeaza in mai multe arte (ca Michelangelo, Sansovino, Michelozzo s.a., care sunt mari arhiteci, sculptori si pictori in acelasi timp).

 

Cei mai celebri sunt, fara indoiala, cei trei titani ai Renasterii ita­liene, unii dintre cei mai mari artisti ai tuturor vremurilor : Leonardo da Vinci (+ 1519), care s-a distins mai ales ca pictor, dar a fost si un mare arhitect si sculptor, inginer, muzician si om de stiina ; Rafael Sanzio (+ 1520), unul din cei mai mari pictori ai lumii, dar care a fost si mare arhitect, si Michelangelo (+ 1564), care a fost tot atat de mare ca arhitect, cat si ca pictor si sculptor.

 

Pe langa acestia amintim si alte celebritati ale artei univer­sale:

- arhitecti ca : Filippo Brunelleschi (+ 1447), Donatello, privit ca intemeietor al stilului florentin (a fost si mare sculptor), Leon Battista Alberti (+ 1472), Bramante (+ 1514, renumit si ca pictor), Andrea Palladio (f 1580) s-a. ;

 

- sculptori ca : Lorenzo Ghiberti, care a decorat porile baptisteriului din Florena (f 1455), Donatello (f 1466), Andrea del Verrochio, sculptor si pictor florentin, care a pictat o parte din celebrele fresce din Capela Sixtina de la Roma (+ 1488), An­tonio Pollajuolo (pictor si sculptor florentin, autorul monumentului fu­nerar de bronz, al papei Sixt IV din biserica Sf. Petru din Roma), Lucea della Robbia (+ 1482), Jean Goujon in Frana, decoratorul palatului din Paris (+ 1464) s.a. ;

 

- pictori ca : Giovanni da Fiesole, supranumit Era Angelico, un florentin care a pictat, intre altele, frescele din Capela Sfin­ilor Stefan si Laureniu din Palatul Vaticanului (+ 1455), cei doi Bellini (Gentille si Giovani), Luca Signorelli, din scoala umbriana, care a pictat frescele eshatologice din Capela Sfintei Fecioare din catedrala de la Orvietto (+ 1523), Pietro Parugino, care a pictat cele dintai fresce din Capela Sixtina de la Vatican (+ 1524), Sandro Botticelli, Andrea Mantegna din Verona, reprezentantul cel mai ilustru al scolii padovane (+ 1506), Giorgione si Veronese (+ 1588), Correggio, care a pictat cupola baptisteriului si pe cea a domului din Parma, Jean Cousin in Frana, iar in Germania Albrecht Durer (+ 1528), Hans Holbein (+ 1543) si Mathias Grunewald, ultimul, un gotic in Re­nastere, autorul altarului din Isenheim, la Colmar, in Alsacia s.a.

 

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 40387

Voteaza:

Mari artisti ai Renasterii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE