Cazul copiilor morti nebotezati

Cazul copiilor morti nebotezati Mareste imaginea.

Copiii morti nebotezati sau nascuti morti nu sunt membri ai Bisericii. Orice slujba religioasa se savarseste numai membrilor acesteia, iar acesti prunci nu beneficiaza nici de inmormantare si nici de pomeniri.

E o mare durere sa lipsesti cu totul familia pruncului de asistenta religioasa. Din acest motiv, sunt preoti care binecuvinteaza groapa in care urmeaza sa fie pus copilul mort nebotezat si canta Sfinte Dumnezeule in timpul coborarii sicriului.

Dar durerea nu se opreste aici, pentru ca numele acestor copii nu se trec pe pomelnice si nu pot fi pomeniti la Sfanta Liturghie.

La intrebarea care va fi starea copiilor nebotezati dincolo de moarte, s-a raspuns ca nu se impartasesc de chinurile iadului si se bucura de pace. Ca ar trai o stare asemanatoare dreptilor din Vechiul Testament, care nu erau prezenti in rai, dar nici nu suportau chinurile iadului (amintim ca acesti drepti sunt ridicati de Hristos prin pogorarea Sa la iad).

Exista o hotarare adoptata pe 5 mai 1908, prin care Sfantul Sinod al Mitropoliei Ungro-Vlahiei a decis ca se poate savarsi slujba inmormantarii pentru copiii morti nebotezati sau nascuti morti. Tinand seama ca aceasta hotarare nu a fost abrogata, ea ramane in vigoare, insa da nastere la o serie de intrebari, de exemplu: Ce slujba trebuie savarsita, de vreme ce in slujba de la Inmormantare se face precizarea: "Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Tu ai fagaduit sa dai imparatia cerurilor celor nascuti din apa si din Duh", mentiune care presupune primirea Botezului. Ori preotul nu poate si nu are dreptul sa faca o randuiala improvizata de inmormantare a celor nebotezati.

Consideram ca Biserica Ortodoxa ar trebui sa reia in discutie hotararea mentionata.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

27 Iunie 2016

Vizualizari: 9974

Voteaza:

Cazul copiilor morti nebotezati 5.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

copiii morti nebotezati

Comentarii (2)

  • DUMITRU ALBUPostat la 2016-07-01 08:43

    Bun, am citit ce s-a scris mai sus. Dar stiu ca pt acesti copii se aprind lumanari , se fac rugaciuni si sunt pomeniti in pomelnice. Eu am socotit si socotesc ca, rugaciunile pt acesti prunci si nici faptele pioase, nu sunt trecute cu vederea de catre Iisus Hristos. Dumneavostra ce ziceti?

  • Andrei PanaitPostat la 2016-06-27 13:59

    Da, Biserica Ortodoxa ar trebui sa ofere un raspuns mai clar fata de acest subiect delicat. Ierom. Pruteanu spune ca "În Biserica Rusă, prin sec. 18 exista o rânduială de înmormântare a eterodocşilor de către Biserica Ortodoxă (e vorba de tot felul de generali sau nobili care slujeau Rusiei Ţariste, dar erau veniţi din Occident - şi Biserica nu putea să nu-i îngroape). În aceste condiţii rânduiala era una simplificată, în care era redată ideea învierii ş.a., dar nu se cânta "Cu sfinţii odihneşte..." Deci, s-ar putea alcatui o slujba pentru aceste situatii exceptionale.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE