Citirea Sfintei Evanghelii

Citirea Sfintei Evanghelii Mareste imaginea.

In Sfanta Evanghelie este prezent Hristos. Citirea Sfintei Evanghelii reprezinta un moment insemnat, deoarece Il simbolizeaza pe Mantuitorul care le vorbeste oamenilor. Astfel, atunci cand se citeste Evanghelia, toata lumea trebuie sa o asculte stand in picioare, stand drepti: "Intelepciune! Drepti! Sa ascultam Sfanta Evanghelie!". De ce? Pentru ca Dumnezeu Cuvantul este prezent in cuvintele Sfintei Evanghelii.

Semnificatii ale momentului citirii Sfintei Evanghelii

Evangheliile Invierii se citesc in Sfantul Altar, in partea de miazanoapte a Sfintei Mese. Motivul? In aceasta parte este prezent Capul Mantuitorului, dupa cum reiese si din icoanele in care este reprezentata punerea Domnului in mormant. Preotul care citeste Evanghelia il inchipuie pe ingerul care a vestit mironositelor Invierea lui Hristos. Aceste Evanghelii nu se citesc in fata credinciosilor, dintre usile imparatesti, pentru ca Invierea Domnului nu era inca cunoscuta oamenilor.

Duminica se citeste la Utrenie una dintre cele 11 Evanghelii ale Invierii, pentru ca duminica este ziua Invierii Domnului. Prima Evanghelie incepe in Duminica Tuturor Sfintilor si se repeta in cursul anului din 11 in 11 duminici, cu exceptia perioadei Penticostarului. Sunt 11 Evanghelii ale Invierii, pentru ca 11 este numarul Apostolilor, tinand seama de caderea lui Iuda. Iar toate aceste Evanghelii relateaza descoperiri ale Domnului catre Apostoli, dupa Invierea Sa.

Iesirea cu Sfanta Evanghelie in mijlocul bisericii la Utrenia din duminici, in timp ce la strana se canta "Invierea lui Hristos vazand...", semnifica aratarea Domnului dupa Invierea Sa si vestirea Invierii Sale la toata lumea.

Citirea Sfintei Evanghelii in cadrul Sfintei Liturghii se face in afara Sfantului Altar, inchipuind aratarea deplina a Mantuitorului in lume; prin glasul slujitorului ne graieste Insusi Iisus Hristos.

In noaptea Sfintelor Pasti, Evanghelia se citeste in afara bisericii, semn ca Invierea lui Hristos se daruieste tuturor oamenilor, atat credinciosilor cat si necredinciosilor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2016

Vizualizari: 6425

Voteaza:

Citirea Sfintei Evanghelii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE