Incheierea Liturghiei

Incheierea Liturghiei Mareste imaginea.

RUGACIUNILE APOLISULUI LITURGHIEI (Formula de incheiere a Liturghiei)

 

Desi se poate spune ca Liturghia a luat sfarsit odata cu ectenia de multumire dupa impartasire, totusi incheierea formala a oficiului se face cu un ceremonial special numit apolis.

Asa precum se poate intelege din insusi sensul acestui termen din limba greaca, apolisul  reprezinta in randuielile slujbelor bisericesti un mic complex de rugaciuni si actiuni in care se incadreaza permisiunea data credinciosilor de a iesi din biserica, dupa incheierea serviciului divin. Acesta este sensul larg al cuvantului apolis, privit ca termen tehnic mai ales in legatura cu oficiul Liturghiei. In inteles restrans insa, obisnuit in limbajul bisericesc curent, sub termenul de apolis se intelege de regula formula rugaciunii finale cu care se incheie orice oficiu religios. Cuvantul a capatat astfel sensul derivat de "sfarsit", "incheiere" a slujbelor bisericesti.

 

In randuiala Liturghiei, sfarsitul oficiului si deci invoirea pentru plecarea credinciosilor din biserica este anuntata de preot prin formula "in pace sa iesim".

 

Raspunsul credinciosilor : "intru numele Domnului" vine ca un angajament din partea lor, la indemnul preotului, ca si cum ar voi sa spuna: iesim din biserica in numele Domnului si  supusi poruncilor Lui.

 

Dintre toate rugaciunile Liturghiei credinciosilor, rugaciunea amvonului este singura care se rosteste in auzul credinciosilor, celelalte toate fiind spuse in taina de liturghisitori.

 

Preotul se roaga : "Cel ce binecuvintezi..., Doamne, si sfintesti pe cei ce nadajduiesc intru Tine, mantuieste poporul Tau si binecuvanteaza mostenirea Ta. Biserica Ta pastreaz-o intreaga, sfinteste pe cei ce iubesc podoaba casei Tale, Tu pe acestia ii preamareste cu dumnezeiasca Ta putere si nu ne lasa pe noi cei ce nadajduim intru Tine. Pace lumii Tale daruieste... Ca toata darea cea buna si tot darul desavarsit de sus este, pogorand de la Tine, Parintele luminilor...".

 

Apoi preotul intra in altar, prin sfintele usi, iar diaconul prin usa laterala dinspre miazanoapte, mergand amandoi la proscomidiar, unde se afla depus ceea ce a mai ramas in Potir din Sfintele Taine, dupa impartasirea credinciosilor. Preotul citeste aci in taina rugaciunea la potrivirea - consumarea Sfintelor Daruri: "Plinirea Legii si a proorocilor Tu insuti fiind, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ai implinit toata randuiala parinteasca, umple de bucurie si de veselie inimile noastre...".

 

Indata dupa rugaciunea rostita la proscomidiar pentru potrivirea Sfintelor, ii binecuvinteaza pe credinciosi cu mana dreapta, in timp ce rosteste formula : "Binecuvantarea Domnului peste voi cu al Sau har si cu a Sa iubire de oameni, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor".

 

Preotul rosteste ultima rugaciune din randuiala apolisului adresata lui "Hristos, adevaratul Dumnezeul nostru", Caruia se roaga "sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca, ca un bun si iubitor de oameni, pentru rugaciunile tuturor sfintilor", dintre care Sfanta Sa maica, sfantul al carui hram il poarta locasul bisericii, sfantul autor al formularului Liturghiei care s-a savarsit si sfantul ori sfintii din ziua respectiva care sunt pomeniti anume.

 

"Potrivirea" (consumarea) Sfintelor Taine

Daca la savarsirea Liturghiei a luat parte si diaconul, acesta ramane la proscomidiar dupa ce preotul a citit aci rugaciunea "Plinirea Legii si a proorocilor..." ori corespondenta ei din celelalte Liturghii, pentru "potrivirea Sfintelor Taine" ce se mai gasesc in potir dupa impartasirea clericilor la Sfanta Masa si, eventual, a credinciosilor in fata sfintelor usi.

 

Cand Liturghia s-a savarsit fara diacon, de un sobor de preoti, aceasta obligatie este implinita de unul dintre preotii coliturghisitori, de regula de cel care a proscomidit sau a fost de rand. In cazul cand Liturghia a fost oficiata de un singur preot, el insusi face potrivirea, insa nu acum, ci, pentru motive elementare de ordin practic, dupa apolisul cel mare si impartirea anaforei.

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 7479

Voteaza:

Incheierea Liturghiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE