Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua, numita si Agapia din Vale, este o icoana facatoare de minuni mult iubita de credinciosii ce trec pragul manastirii nemtene. Icoana este asezata in biserica cea mare a manastirii, in centrul naosului, in partea dreapta, intr-o strana de lemn, frumos sculptata si impobobita cu candele si broderii.

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua

Manastirea Agapia este situata pe valea paraului Agapia - Topolita, la poalele culmii Magura, la numai noua kilometri distanta de Targu Neamt. Aceasta manastire este singura asezare monahala din tara care poarta numele de "dragoste crestina", dupa cuvantul grecesc "agapis". Manastirea si-a preluat numele de la Sihastrul Agapie care, conform traditiei ar fi ridicat in secolul al XIV-lea, in aceasta zona a Neamtului, o bisericuta din lemn.

Manastirea Agapia Noua - Icoana Maicii Domnului

Manastirea Agapia este strans legata de istoria schitului Agapia Veche. Primul sihastru cunoscut care s-a nevoit in poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche, a fost Cuviosul Agapie din Manastirea Neamt. Aici a intemeiat o biserica de lemn cu hramul Schimbarea la Fata. Asa a luat fiinta prima sihastrie din Muntii Neamt, cunoscuta sub numele de "Sihastria lui Agapie".

Vechiul Pomelnic al manastirii aminteste de Petru Rares si Elena Doamna, ca primi ctitori voievodali, prin grija carora s-a zidit prima biserica de piatra de aici. In schimb, o inscriptie aflata in pronaosul bisericii mari de la Agapia din Vale mentioneaza pe Petru Schiopul si Ruxandra Doamna ca fiind intaii ctitori domnesti. Este posibil ca Petru Rares si Elena Doamna sa fi ridicat aici prima biserica de zid, reinnoita apoi de Petru Schiopul in a treia domnie a sa (1582-1591).

Manastirea Agapia Noua - Icoana Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului din biserica, asezata ca "Axionita", este o lucrare foarte veche si de mare valoare artistica, ea fiind considerata ca facand parte din categoria celebrelor icoane de la Manastirea Bistrita si Manastirea Neamt.

Potrivit traditiei locului, icoana a fost daruita Manastirii Boistea, de catre ctitorul acesteia, ieromonahul Macarie Bou, catre sfarsitul secolului al XIV-lea. La inceputul veacului al XVII-lea, cand Manastirea Boistea este desfiintata, icoana este adusa la Manastirea Topolita si de aici la Manastirea Garcina, in timpul domniei lui Ieremia Movila.

Manastirea Agapia Noua - Icoana Maicii Domnului

In anul 1803, cand calugaritele de la Garcina au venit la Agapia, printre bunurile transferate aici s-a numarat si icoana Maicii Domnului cu Pruncul, dovada a valorii ei deosebite.

Icoana Maicii Domnului de la Agapia a fost repictata in secolul al XVI-lea, dar dupa anul 1970 ea a fost restaurata, scotandu-se la lumina vechea pictura, care este de o frumusete deosebita.

Manastirea Agapia Noua - Icoana Maicii Domnului

Se vehiculeaza traditia conform careia aceasta icoana este o icoana de procesiune, impreuna cu altele asemenea ei, ea fiind folosita la procesiunea de pe zidurile Constantinopolului, in secolul al VII-lea, cand persii au asediat cetatea lipsita de apararea armatei (626). Nu exista insa nici o marturie care sa certifice acest lucru. Cu toate acestea, este general recunoscuta provenienta ei dintr-un cerc al epocii de aur a artei bizantine.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

13 Ianuarie 2024

Vizualizari: 13243

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Agapia Noua 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE