Icoana Maicii Domnului de la Marea Lavra - Portarita

Icoana Maicii Domnului de la Marea Lavra - Portarita Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului numita "Portarita" este una dintre icoanele facatoare de minuni pastrate in manastirea athonita Marea Lavra. Icoana cunoscuta indeobste sub aceasta denumire - Portarita - este cea pastrata in Manastirea Iviron, recunoscuta si ea ca facatoare de minuni si totodata drept cea mai iubita icoana din intreg Sfantul Munte.

"Portarita" de la Marea Lavra nu este tot atat de cunoscuta precum cea de la Iviron, insa cei ce pasesc pragul manastirii nu au cum sa nu o observa, pazind manastirea si ocrotindu-i pe monahi.

Marea Lavra este prima mare manastire zidita in Sfantul Muntele Athos, fiind intemeiata in jurul anului 963, prin nevointa Sfantului Atanasie Athonitul din Trapezunt, cu ajutoare banesti date de imparatii bizantini Nichifor Focas (963-959) si Ioan Tzimikes (969-973). Manastirea a fost inchinata Bunei Vestiri, insa dupa adormirea Sfantului Atanasie, manastirea a luat drept hram Adormirea Cuviosului, care se praznuieste in data de 5 iulie. In aceasta manastire a trait cel mai cunoscut imnograf bizantin, Sfantul Ioan Cucuzel.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Portarita

Dintre domnitorii romani, ctitori ai acestei manastiri, ii amintim pe urmatorii: Vladislav Vintila I, Neagoe Basarab, Vladislav al III-lea, Vlad Vintila, Petru Schiopul, Alexandru cel Rau, Ieremia Movila, Gavriil Movila, Grigore Ghica, Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu.

Biserica centrala este imbracata cu minunatele fresce realizate de renumitul pictor Manuil Panselinos, iar trapeza este imbracata cu pictura in fresca realizata in parte si de mesterul Teofan Cretanul. Manastirea Marea Lavra adaposteste mai multe icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului, dimpreuna cu multime de Sfinte Moaste.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Portarita

Icoana Maicii Domnului "Portarita" de la Marea Lavra

Icoana Maicii Domnului numita Portarita nu se afla in biserica, precum celelalte icoane facatoare de minuni pastrate in Marea Lavra (Econoama si Cucuzelita), ci la poarta, precum ne spune si nume acesteia.

In curtea manastirii se intra pe o poarta masiva ce strabate puternicul zid de aparare. Trecand de pridvorul sprijinit pe patru coloane de piatra, pasii ne poarta intr-o micuta incinta, anterioara zidului si portii principale a manastirii. Ajungand la mareata poarta, maiestros ferecata in fier, icoana Maicii Domnului Portarita ne intampina de pe peretele din stanga al gangului de intrare in curte.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Portarita

Aceasta icoana numita "Portarita" este realizata in fresca, fiind zugravita direct pe peretele zidului fortificat al manastirii. Icoana este recunoscuta drept facatoare de minuni si pazitoare a monahilor din Marea Lavra in urma unei intamplari minunate din istoria manastirii.

In vremea in care turcii necredinciosi atacau manastirile si ii omorau pe calugari, in cautare de aur si obiecte de valoare, multe minuni au avut loc, din mila si purtarea de grija a lui Dumnezeu. O astfel de minune a avut loc si la Marea Lavra, unde turcii au fortat intrarea, spre a prada manastirea.

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Portarita

Se povesteste de catre parintii batrani cum un turc, suparat de osteneala suferita in urma zdrobirii portii de intrare, ori de vreun alt motiv necunoscut, a tras cu pistolul in icoana Maicii Domnului, cea zugravita pe peretele de la poarta. El a tras in icoana trei impuscari cu pictolul. In timp ce primul si al doilea glont s-au infipt in icoana, cel de-al treilea s-a intors insa inapoi, omorandu-l pe batjocoritorul si necredinciosul turc.

Aceasta minune a facut din icoana Maicii Domnului numita "Portarita" pazitoarea manastirii. Pana astazi se vad in icoana urmele celor trei impuscari, una in piciorul cel din dreapta al tronului pe care sta Maica Domnului, iar celelalte doua in dreptul Pruncului Iisus Hristos.

Teodor Danalache

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Portarita

Marea Lavra - icoana Maicii Domnului Portarita

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 6034

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Marea Lavra - Portarita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE