Neomartirii si sfintii nationali ai diferitelor Biserici Ortodoxe

Neomartirii si sfintii nationali ai diferitelor Biserici Ortodoxe Mareste imaginea.

Neomartirii si sfintii nationali ai diferitelor Biserici Ortodoxe

 

Atat credinta in Hristos si cat si botezul crestin, ne unesc pe toti in trupul tainic al lui Hristos, incat putem spune asemenea lui Pavel:  "Nu mai este iudeu, nici elin, nu mai este nici rob, nici liber ; nu mai este parte barbateasca si parte femeiasca, pentru ca voi toti una sunteti, in Hristos Iisus", Pavel (Gal. III, 28). Sf. Apostol Petru adauga : "in fiecare neam, cel ce se teme de Dumnezeu si face dreptate este placut Lui" (Fapte X, 35). Aproape toate popoarele crestine din antichitate au avut si au sfintii lor, incepand cu grecii si romanii, care au dat cel mai mare contingent de sfinti din calendarul ortodox, continuand cu sirienii, daco-getii, egiptenii, persii, armenii, gruzinii (ivirii), celto-galii si alte neamuri, care formau imensul conglomerat etnic al imperiului roman din secolele I-IV ale erei crestine, pe teritoriul ca­ruia a aparut si s-a raspindit crestinismul.

 

La popoarele ortodoxe din Balcani au fost inscrisi in calen­dar in primul rand sfintii misionari, carora se datoreaza crestinarea po­poarelor slave : Sfintii Chiril si Metodie (cinstiti la toate popoarele or­todoxe slave) si ucenicii lor : Naum, Gorazd, Clement de Ohrida, Sava si Anghelar (cinstiti mai ales la bulgari si la sarbi), cneazul Vladimir si cneaghina Olga, crestinatorii rusilor, regele Boris la bulgari (2 mai) s.a.

 

Acestora le-au urmat marii organizatori si reprezentanti ai Bisericilor ortodoxe autocefale din Balcani, ierarhi, calugari si carturari vestiti, ca Sf. Simeon (fostul tar Stefan Nemania) si arhiepiscopul Sava la sarbi, Sf. Ioan Rilski, patriarhul Eftimie al Tarnovei, Cuviosul Paisie de Hilandar (sec. XVIII) si episcopul Sofronie Vraceanski (+ 1813 in Bucuresti) la bulgari, calugarul Nicodim (+1406) la romani.

 

Cel mai mare numar de sfinti nationali l-au dat insa neomartirii, adica martirii mai noi. Calendarele si Mineiele grecesti pastreaza numele a vreo 126 de astfel de martiri cunoscuti, de origine greaca (trecuti si in Sinaxarele din Mineiele romanesti), ca de ex. : Ioan din Ianina (Epir), ucis de turci la Constantinopol in sec. XV, episcopul Serafim al Fanarului (+ 4 decembrie 1601), patriarhul Grigore V al Constantinopolului, ucis de turci in ziua de Pasti a anului 1821 si canonizat in 1921 s.a. Dar si celelalte popoare ortodoxe din Balcani, ca si popoarele nord-slave si-au dat contributia lor la apararea credintei crestine-ortodoxe, prin neomartiri, ca : Sf. Gheorghe cel Tanar (Nou) al Sofiei si Nicolae al Sofiei (ambii din secolele XV-XVI), Onufrie s.a., la bulgari, marele despot Lazar al sarbilor (15 iunie), Ioan Va­lahul la romani, Antonie, Ioan si Eustatie din Vilna (secolele XIV-XV) la lituanieni. In plus, Ortodoxia romaneasca a dat, in secolele XVII-XVIII, un insemnat contingent de neomartiri si marturisitori de origine ardeleana, care au suferit si au pierit aparandu-si credinta stramoseasca.

 

Cultul sfintilor nationali s-a accentuat si s-a dezvoltat concomitent cu sporirea numarului Bisericilor autocefale constituite in cadrul Orto­doxiei mai ales din sec. XVI inainte. Biserica Rusa se pare ca detine intaietatea in ceea ce priveste numarul sfintilor bastinasi canonizati de ea. Biserica Rusa a ca­nonizat numeroase personalitati care au stralucit in istoria politica, religioasa si culturala a vechii Rusii si care se bucura astazi de un cult, fie general, fie local, in aceasta Biserica. De aceasta cinste s-au invred­nicit, de ex. : eroi nationali si mari conducatori de osti, ca cneazul Ale­xandru Nevski (+ 1263) si tarul Dimitrie al Moscovei (+ 1591) ; ierarhi venerabili, ca mitropolitii Petru si Alexie ai Moscovei (sec. XIV) si episcopul Dimitrie al Rostovului (+ 1709) ; pustnici, calugari si cuviosi iiustri in istoria spiritualitatii ruse, ca Sf. Antonie de la lavra Pecerska din Kiev (+ 1063), Sf. Serghie de Radonej (+ 1392), cuviosul Serafim de la Sarov (+ 1883, canonizat in 1903).

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 4657

Voteaza:

Neomartirii si sfintii nationali ai diferitelor Biserici Ortodoxe 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE