Harta Manastirilor

Cluj

Vezi Cluj pe harta »
B
  • Manastirea Baisoara Manastirea Baisoara

    Manastirea Baisoara este ctitoria doamnei Nastasia Tetrei, care a avut dorinta de a inalta un locas de inchinare lui Dumnezeu. In 1991, pe terenul sau, a fost ridicat Schitul Baisoara care, dupa patru ani, avea sa fie ridicat la rangul de manastire. Dupa construirea unui paraclis de lemn si a corpului de chilii s-a inceput, in 1999, ridicarea unei biserici in stil bizantin, dupa modelul bisericii Manastirii Sinaia.

C
  • Manastirea Casiel Manastirea Casiel

    Manastirea Casiel este atestata documentar pentru intaia oara in anul 1765. Dupa ce viata monahala a fost intrerupta in urma Decretului 410 din 1959, Manastirea Casiel a fost reinfiintata in 1991. Asezamantul are o biserica de lemn de secolul XVIII, adusa din satul Canei in 1923. Dupa reactivare s-au construit casa monahala si paraclisul cu hramul Buna Vestire. In incinta ansamblului monahal functioneaza ateliere de pictura si croitorie.

  • Manastirea Ciucea Manastirea Ciucea

    Manastirea Ciucea a fost infiintata in anul 1939, la dorinta testamentara a poetului Octavian Goga. Inchisa in 1945, Manastirea Cicea avea sa fie reinfiintata in 1994. Biserica de lemn, monument istoric, a fost adusa din com. Galpaia, jud. Salaj. In cadrul asezamantului monahal functioneaza un atelier de vesminte preotesti.

  • Manastirea Cristorel Manastirea Cristorel

    Manastirea Cristorel a fost ctitorita in 1999, fiind ridicata inpartea de nord a eparhiei Clujului, la marginea hotarului satului Cristorel, din comuna Aschileu. Manastirea Cristorel detine bisericuta si clopotnita din lemn si un corp de chilii. Prima obste, in 2000, a fost formata dintr-un grup de surori, avandu-l ca duhovnic pe ierom. Maxim Anton de la Sihastria Rarau.

F
  • Manastirea Feleacu Manastirea Feleacu

    Prima atestare documentara a satului Feleac dateaza din anul 1367. Reinfiintarea vechii manastiri din Feleac s-a facut in 1991, cu binecuvantarea IPS Teofil Herineanu. S-a dorit a se reinvia la Feleac un important focar de spiritualitate si un far de veghe al credintei, in imediata apropiere a Clujului, calugarii urmand a prelua si spori activitatile inaintasilor de la manastirea "Sfanta Troita" din Feleacul veacurilor XV-XVI.

  • Manastirea Floresti Manastirea Floresti

    Manastirea Floresti a fost ctitorita din initiativa preotului Fizesan Vasile si a familiei Beldea loan din Floresti, cu ajutorul credinciosilor din aceasta localitate. Cu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, pe 20 noiembrie 1994 a fost pusa piatra de temelie. Incinta cuprinde biserica in stil bizantin, doua corpuri de cladiri si poarta-clopotnita.

M
  • Manastirea Mihai Voda Manastirea Mihai Voda

    Manastirea Mihai Voda din Turda a fost intemeiata in anul 2002, la initiativa IPS Bartolomeu Anania. Biserica in stil bizantin reprezinta o copie arhitecturala a vechii Manastiri Mihai Voda din Bucuresti, ctitoria lui Mihai Viteazul. De asemenea a mai fost construit un corp de chilii si staretia.

  • Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca

    Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca a fost ridicata intre anii 1923 si 1933 din initiativa si cu sprijinul Episcopului Nicolae Ivan. Lucrarile nu au putut fi terminate, fiind reluate dupa mai bine de o jumatate de veac, din initiativa IPS Bartolomeu Anania. Astfel, intre 1996 si 1999 s-a desfasurat un amplu proces de restaurare a exteriorului catedralei, in timp ce, in interior, ansamblul iconografic in mozaic de Murano este in curs de realizare.Catedrala episcopala, in 1973 a devenit catedrala arhiepiscopala, iar din anul 2006 este catedrala mitropolitana.

  • Manastirea Muntele Rece Manastirea Muntele Rece

    Manastirea Muntele Rece cu hramul "Inaltarea Domnului" a fost infiintata in anul 1995 in comuna Maguri-Racatau, judetul Cluj. S-au construit biserica de lemn, un corp de chilii, arhondaricul, clopotnita, altarul de vara. In apropierea altarului se afla cimitirul eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

N
  • Manastirea Nicula Manastirea Nicula

    Numele manastirii Nicula se leaga de prezenta in zona a unui pustnic Nicolae. Prima atestare documentara a existentei unei sihastrii cu bisericuta de lemn la Nicula dateaza din 1552. In 1974 locasul de cult a ars in intregime, fiind inlocuit cu o biserica adusa din satul Top construita in anul 1770. Intre anii 1875-1879 a fost ridicata o noua biserica din zid cu hramul Nasterea Sfantului loan Botezatorul. In aceasta biserica se gaseste icoana Maicii Domnului cu Pruncul zugravita de preotul Luca din Iclod in anul 1681. De curand s-a ridicat o a treia biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

R
  • Manastirea Rasca Transilvana Manastirea Rasca Transilvana

    In anul 2002, la solicitarea credinciosilor din aceasta zona, cu binecuvantarea IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, au inceput lucrarile noii biserici, al carei hram este "Sfanta Cuvioasa Parascheva”, Cuvioasa fiind praznuita in fiecare an, la 14 octombrie. In anul 2006 devine manastire de calugari.

S
  • Manastirea Schimbarea la Fata Manastirea Schimbarea la Fata

    In randul manastirilor din Transilvania, Manastirea Schimbarea la Fata Cheile Turzii ocupa un loc de prima importanta. In timpurile de asuprire etnica si religioasa ea ne-a reprezentat ca institutie romaneasca, a tinut aprinsa flacara credintei si a scolii nationale romanesti, a raspandit valorile eterne in stransa legatura cu celelalte provincii romanesti libere. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, in monografia sa "Muntele Petridului" dateaza inceputurile constructiei manastirii in prima jumatate a secolului XVI, mai precis cu 10-15 ani inainte de 1568. Manastirea a fost reinfiintata in anul 1998, in amintirea unui stravechi asezamant monahal de la Petrestii de Sus.

  • Manastirea Sfantul Ioan lacob Hozevitul - Piatra Craiului Manastirea Sfantul Ioan lacob Hozevitul - Piatra...

    Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Piatra Craiului este asezata intr-o oaza de liniste, in mijlocul codrilor din judetul Cluj. E singura manastire de calugari pe tot parcursul Cluj-Napoca-Oradea. Manastirea cuprinde biserica de lemn, staretia si chiliile, precum si un paraclis. Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a fost infiintata in 1995. In anul 2004 s-a pus piatra de temelie a bisericii de zid.

  • Manastirea Soporu de Campie Manastirea Soporu de Campie

    Manastirea Soporul de Campie, inchinata Sfintei Treimi, isi are inceputurile in anul 1992, cand Parintele Nicolae Rasca din localitatea Soporu de Campie, incepe sa ridice un asezamant monahal.