Harta Manastirilor

Constanta

Vezi Constanta pe harta »
A
  • Manastirea Adamclisi Manastirea Adamclisi

    Manastirea Adamclisi are hramul Sf. Apostol Filip si a fost infiintata in anul 2005. Manastirea este situata la cca 1 km de cetatea Tropaeum Traiani, loc in care au fost descoperite moastele a cinci sfinti, traitori in sec. al IV-lea. Alaturi de sfintii mucenici de la Niculitel si Halmyris, martirii de la Adamclisi fac dovada unei intense vietuiri crestine in vechea provincie Scythia Minor.

  • Manastirea Adancata Manastirea Adancata

    Manastirea Adancata a luat fiinta la propunerea locuitorilor din Aliman. Manastirea Adancata este de maici si are hramul Sf. imparati Constantin si Elena.

  • Catedrala Arhiepiscopala Constanta Catedrala Arhiepiscopala Constanta

    Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel a fost zidita in anii 1883-1885, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa Andre Dore.

  • Manastirea Axiopolis Manastirea Axiopolis

    Manastirea Axiopolis se afla in apropierea orasului Cernavoda. Manastirea a luat fiinta in anul 1997, in cinstea Sf. Mucenici Chirii, Dasius si Chindeas, ale caror nume sunt pomenite intr-o inscriptie descoperita aici.

B
  • Manastirea Basarabi Manastirea Basarabi

    Manastirea Basarabi - In comuna Basarabi s-a descoperit in 1957 intr-un deal de creta un ansamblu monahal datand din epoca daco-romana si medievala (sec. IV-XI), format din sase bisericute rupestre, unice in tara, o adevarata "lavra a pesterilor" din Dacia Pontica. Prin grija IPS Teodosie, aceasta vatra de credinta a prins din nou viata pe data de 4 noiembrie 2004, cu hramul Sf. Teotim, episcopul Tomisului.

C
  • Manastirea Capidava Manastirea Capidava

    Manastirea Capidava - punerea pietrei de temelie a Manastirii Capidava s-a facut in anul 2009. La Capidava s-u descoperit oseminte de sfinti martiri. O contributie importanta la constructia noului asezamant a avut-o obstea monahala de la Manastirea Sf. loan Casian, in frunte cu staretul Iustin Petre.

  • Manastirea Colilia Manastirea Colilia

    Manastirea Colilia, aflata in plin centrul Dobrogei (comuna Colelia, judetul Constanta), este o manastire de maici cu o istorie relativ scurta, fiind initial o biserica romano-catolica ridicata pentru germanii stabiliti aici pentru un timp. In 1945, locasul de cult din satul Colilia a revenit Bisericii Ortodoxe Romane. Cu binecuvantarea IPS Teodosie, dupa 2001, a fost infiintata in fosta localitate Colilia manastirea cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

  • Manastirea Crucea Manastirea Crucea

    Manastirea Crucea a luat fiinta pe data de 1 iulie 2005, constructia bisericii incepand in luna august a aceluiasi an. Ridicat din lemn, in stil maramuresean, lacasul de cult a fost finalizat inca din anul 2007. Manastirea se afla la 4 km. de soseaua Constanta – Harsova si este amplasata in vecinatatea unui izvor tamaduitor, care a si dat hramul cel mare al manastirii „Izvorul Tamaduirii".

D
  • Schitul Deleni Schitul Deleni

    Schitul Deleni a fost ridicat in anul 2003, prin donarea unei suprafete de 10 ha teren arabil, de catre familia Borchis, Arhiepiscopiei Tomisului. Locul schitului Deleni a fost sfintit in mai 2004, de catre IPS Teodosie. Biserica din lemn a fost tarnosita pe data de 7 septembrie 2008.

  • Manastirea Dervent Manastirea Dervent

    Manastirea Dervent - Traditia acestei Sfinte Manastiri ne spune ca pe malul drept al Dunarii, in apropiere, la o distanta de numai doi kilometri de manastirea Dervent, a existat o cetate antica romana cu numele de Dervent, nume care inseamna lagar sau garnizoana romana dar si vad de trecere sau trecatoare in limba turca. Cetatea Dervent, dupa o epoca infloritoare pana pe la anul 1036, a fost distrusa de pecenegi atunci cand au fost distruse si cetatile Dinocetia, Capidava si Sucidava.

  • Manastirea Dumbraveni Manastirea Dumbraveni

    Manastirea Dumbraveni - in apropierea localitatii Dumbraveni s-a descoperit in ultimii ani un complex rupestru, format din mai multe morminte crestine si o bisericuta Pentru a pune in valoare importanta religioasa si culturala a acestuia, in anul 2004 a fost infiintata, in imediata sa apropiere, o manastire de calugari, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

H
  • Manastirea Histria Manastirea Histria

    Manastirea Histria a fost construita in vecinatatea cetatii Histria deoarece, conform parintelui staret Ioil „istoricul este legat de aceasta cetate care a fost un centru crestin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal, si sapte basilici paleocrestine. Am considerat ca suntem datori sa ridicam un asezamant monahal in memoria inaintasilor nostri”.

I
  • Manastirea Inaltarea Domnului, Mircea Voda Manastirea Inaltarea Domnului, Mircea Voda

    Manastirea Inaltarea Domnului, Mircea Voda - in perioada 1 mai-1 octombrie 1932 au fost inhumati la Mircea Voda 5160 de eroi: romani - 99 cunoscuti si 1218 necunoscuti, rusi - 78 cunoscuti si 988 necunoscuti, germani - 76 cunoscuti si 428 necunoscuti, bulgari -134 cunoscuti si 1894 necunoscuti, sarbi -1 cunoscut si 244 necunoscuti. Pentru o permanenta pomenire si cinstire a eroilor la Sf. Liturghie, la initiativa Asociatiei Cultul Eroilor, dupa anul 2001 s-a infiintat Manastirea inaltarea Domnului.

L
  • Manastirea Lipnita Manastirea Lipnita

    Manastirea Lipnita este situata pe drumul ce leaga Manastirea Sf. Apostol Andrei de Manastirea Dervent. A fost infiintata in noiembrie 2004 si este inchinata Sf. loan Botezatorul. Al doilea ocrotitor al manastirii a fost ales Sf. Mucenic Dasie, martir dobrogean care a trait in secolele lll-IV.

P
  • Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

    Manastirea Pestera Sf. Apostol Andrei adaposteste pestera in care se pare ca a salasluit apostolul Andrei. La 30 iulie 1944, episcopul Chesarie Paunescu a sfintit locul de inchinare si rugaciune. In vara anului 1990, doi vietuitori de la Manastirea Sihastria, ierom. Victor Ghindaoanu si monahul Nicodim Dinca, au sosit in Dobrogea, cu gandul de a reface vechea vatra monahala. Cu binecuvantarea ierarhului locului, s-a trecut la ridicarea unui nou asezamant.

  • Manastirea Pesterea Santului Ioan Casian Manastirea Pesterea Santului Ioan Casian

    Manastirea Sfantul loan Casian a fost infiintata in anul 2001, cu binecuvantarea IPS Teodosie. Este situat in apropierea pesterii in care au sihastrit, in sec. IV, Sf. loan Casian si Sf. Gherman. Biserica Sfantului Ioan Casian este construita din piatra alba - calcaroasa - manopera specifica zonei. Alaturi de biserica, complexul aflat inca la inceputul sau mai detine si doua corpuri administrative, cu camere de locuit si sala de mese.

S
  • Manastirea Sfanta Elena de la Mare Manastirea Sfanta Elena de la Mare

    Manastirea Sfanta Elena a luat fiinta pe un teren donat de Elena, mama regelui Mihai in anul 1921. In anul 1930, maicile au fost inlocuite cu calugari. Dupa Decretul 410/1959, manastirea a fost inchisa si a fost reinfiintata in 1990. Pe 14 mai 1996 s-a sfintit locul pentru ridicarea noului locas de catre IPS Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, iar in 1998 a avut loc tarnosirea bisericii cu hramul Sf. imparati Constantin si Elena.

  • Manastirea Sfintilor Romani, Poarta Alba Manastirea Sfintilor Romani, Poarta Alba

    Manastirea Poarta Alba a fost ridicata pe terenul donat de primaria Poarta Alba (3 ha) si de o familie de credinciosi (2 ha). In localitatea Poarta Alba s-a ridicat un monument inchinat memoriei detinutilor politici care si-au dat viata, in anii 1950-1953, pe malurile Canalului Dunare-Marea Neagra. La propunerea presedintelui filialei Constanta a AFDPR, Paul Andreescu, s-a infiintat aici manastirea cu hramul Duminica Sfintilor Romani. Terenul pentru ridicarea manastirii a fost donat de primaria Poarta Alba (3 ha) si de o familie de credinciosi (2 ha).

  • Schitul Strunga Schitul Strunga

    Schitul Strunga a fost infiintat in anul 2001, in apropierea vechii biserici a satului Strunga, construita in jurul anului 1770. Pana in prezent s-au ridicat un corp de chilii si trapeza manastirii. Este in constructie biserica mare a manastirii

T
  • Manastirea Techirghiol Manastirea Techirghiol

    Manastirea Techirghiol, din statiunea balneara Techirghiol, isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara. In 1951 PF Justinian va aduce in noul asezamant o biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe