Harta Manastirilor

Dambovita

Vezi Dambovita pe harta »
B
  • Manastirea Baldana Manastirea Baldana

    Manastirea Baldana a fost ctitorita la 1831 de clucerul Hiotu si Popa Gheorghe; reparata in 1861; a functionat ca biserica de parohie de la sfarsitul secolului trecut. Reinfiintata ca manastire in 1994, are urmatoarele hramuri: "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), "Sfantul Gheorghe" (23 aprilie), "Sfantul Nicolae" (6 decembrie). In ultimii ani s-au construit

  • Manastirea Bunea Manastirea Bunea

    Manastirea a fost ctitorita de Bunea Gadisteanu, in anul 1654. intr-un hrisov al lui Serban Cantacuzino, din 1687, se vorbeste de "schitul de la Valcana". In anul 1787 manastirea este mentionata ca "sfantul schit al Valcanii, ce ii zice Bunea". Manastirea Bunea va cunoaste mai multe modificari, dintre restaurari amintim urmatorii ani: 1785,1789-1880,1976.

C
  • Manastirea Cobia Manastirea Cobia

    Manastirea Cobia este situata in partea de sud-vest a judetului, pe drumul judetean 702E. Manastirea Cobia este unica - prin decoratia sa exterioara. Manastirea Cobia a fost ctitorita in anui 1572 de Badea Bolosin Stolnicul.

  • Schitul Cucuteanca Schitul Cucuteanca

    Schitul Cucuteanca a fost infiintat dupa 1990. In prezent Schitul Cucuteanca este in lucru.

D
  • Manastirea Dealu Manastirea Dealu

    Manastirea Dealu se presupune ca a fost ctitorita de urmasii domnitorului Munteniei Vlad Dracul, ucis in 1446. Prima atestare documentara a manastirii o aflam intr-un document - datat 28 martie 1451 - emis de Vladislav al ll-lea (1448-1456). La Manastirea Dealu tipograful Macarie va tipari trei lucrari in limba slavona: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) si Evangheliarul (1512). Aici au fost ingropati: Vlad Dracul (1446), Vladislav al II-lea, Radu cel Mare (1508), Vlad cel Tanar (1512), Patrascu cel Bun. In 1630, domnitorul Leon Tomsa (1629-1632) inchina Manastirea Dealu

I
  • Manastirea Inaltarea Domnului, Cota 1000 Manastirea Inaltarea Domnului, Cota 1000

    Manastirea Inaltarea Domnului, Cota 1000 se afla la 10 km de Sinaia. Cu sase sute de ani in urma, pe locul actualei manastiri "Inaltarea Domnului-cota 1000i era un schit ce inconjura o bisericuta de lemn ingrijita de cativa sihastri.

N
  • Manastirea Nucet Manastirea Nucet

    Manastirea Nucet se afla la 16 km sud de Targoviste si in partea de sud-vest a judetului Dambovita. Locul si-a luat numele de la multimea nucilor aflati acolo. Acelasi nume - Nucet - era purtat si de manastire Cozia, insa doar pentru o perioada. Manastirea Nucet este ctitorie a jupanului Gherghina Parcalab - unchiul domnitorului Radu cel Mare. Constantin Brancoveanu ii va inchina manastirii, ca metoc, Schitul Panaghia.

P
  • Manastirea Patroaia-Deal Manastirea Patroaia-Deal

    Manastirea Patroaia Deal este ctitorie a sculptorului Vasile Gorduz si a artistei Silvia Radu. Proiectul ansamblului de la Manastirea Patroaia Deal apartine arhitectelor Milita Sion, Rodica Galesanu si Rodica Denichevici. Manastinastirea va avea in curand o obste de maice.

  • Manastirea Pestera Ialomitei Manastirea Pestera Ialomitei

    Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau. In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita "Piatra Altarului", unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. In anul 1818 schitul va arde, fiind refacut peste un an de catre preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Pietrosita.

R
  • Manastirea Runcu Manastirea Runcu

    Manastirea Runcu a luat fiinta in anul 1997. In anul 1998 Arhiepiscopia Targovistei da binecuvantarea pentru infiintarea noii manastiri de calugarite. La Runcu vor ajunge cateva calugarite de la Tismana. In 1999 va fi sfintit un paraclis de lemn. Biserica mare a manastirii se afla in constructie.

S
  • Manastirea Stelea Manastirea Stelea

    Manastirea Stelea - ansamblu arhitectural al Manastirii Stelea are ca ultim ctitor, in 1645, pe Vasile Lupu, domnul Moldovei. Vasile Lupu va ridica monumentala manastire - o replica a Trei Ierarhilor de la lasi - pentru a consfinti impacarea sa cu domnul Munteniei, Matei Basarab. Se crede ca a fost aleasa ctitoria spatarului Stelea datorita faptului ca aici a fost inmormantat velaga Nicolae, parintele sau, dupa cum atesta pisania bisericii. In 1653 Stelea este vizitata de Patriarhul Macarie al Antiohiei, insotit de Paul de Alep.

V
  • Manastirea Viforata Manastirea Viforata

    Manastirea Viforata, aflata in satul cu acelasi nume din comuna Aninoasa, judetul Dambovita, este o manastire cu obste de maici ce dateaza inca din secolul al XV-lea. Prima atestare documentara a manastirii Viforata dateaza din anul 1530, odata cu inaltarea ei de catre Vlad Voda al V-lea. Din cauza prezentei trupelor lui In vara anului 1611 Gabriel Bathory, principele Transilvaniei