Harta Manastirilor

Dolj

Vezi Dolj pe harta »
C
  • Manastirea Carcea Manastirea Carcea

    Manastirea Carcea este o manastire ortodoxa din localitatea omonima. Pe locul actualei manastiri ar fi existat un vechi locas monahal.La cativa metri de altarul actualei biserici exista o cruce de piatra cu vechi inscriptii chirilice. C onstruirea actualei Manastiri Carcea a fost inceputa acum 40 de ani, de loachim Cristofir si sotia sa, insa nu a fost terminata. Dupa 1989, IPS Nestor Vornicescu a dat binecuvantarea pentru infiintarea manastirii, care va fi sfintita in 1992. Pana in prezent s-au inaltat biserica de zid si chiliile.

  • Manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi Manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi

    Manastirea Cosuna - Bucovul Vechi dateaza din anul 1483, dupa o informatie intarita de Bogdan Petriceicu Hasdeu si Nicolae lorga, primul egumen fiind Eftimie (1571-1575). Manastirea Cosuna a fost zidita din piatra si caramida de la vechiul castru roman Pelendava - Mofleni. Biserica este singura cladire care se mai pastreaza din vechea manastire si este construita in doar 75 de zile (20 iulie - 3 octombrie 1572), de marele ban Stefan si de fiul sau, Parvu. Pe langa numele de Cosuna l-a primit si pe cel de Bucovat, de la mosia din satul cu acelasi nume. In chiliile ei functioneaza Seminarul Teologic "Sfantul Grigorie Teologul". Pictura din Manastirea Cosuna - Bucovul Vechi dateaza din anul 1574. In anul 2002 a fost construit in curtea seminarului un paraclis cu hramul Sfantul Grigorie Teologul.

J
  • Manastirea Jitianu Manastirea Jitianu

    Manastirea Jitianu dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, fiind ctitorie a boierilor Craiovesti, pe locul unei mici biserici de lemn, ridicate, conform traditiei, de catre Mircea cel Batran. Datorita pozitiei strategice pe care o avea manastirea, ea a fost inzestrata de banii craioveni: Radu Serban Voda, Serban si Stefan Cantacuzino, dar mai ales de Constantin Brancoveanu. Manastirea Jitianu a fost inchinata Manastirii Sfantul Pavel din Muntele Athos, pana in anul 1628. Biserica actuala a fost ridicata in anii 1654-1658, de doamna Balasa, sotia domnitorului Constantin Basarab, si terminata in 1701 de egumenul Popa Luca de la Sfantul Munte si de Petru Obedeanu. Domnitorul Constantin Brancoveanu construieste chiliile in 1701, iar in 1787 se adauga o clopotnita, pentru a servi drept turn de aparare.In anul 2004 a fost restaurata pictura si s-a refacut zidul incintei voievodale.

M
  • Manastirea Maglavit Manastirea Maglavit

    Manastirea Maglavit este un loc legat de numele lui Petrache Lupu. Constructia bisericii incepe in 1936, din initiativa unor credinciosi, pe locul si in amintirea "minunii" cu Petrache Lupu. Manastirea Maglavit este desfiintata de comunisti si reinfiintata, cu hramul Izvorul Tamaduirii, in 1990, an in care se continua lucrarile neterminate inainte de razboi. Astazi biserica este terminata. Aici este inmormantat Petrache Lupu.

  • Catedrala Mitropolitana Craiova - Manastirea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Catedrala Mitropolitana Craiova - Manastirea...

    Catedrala Mitropolitana Craiova - Manastirea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cel mai vechi edificiu de cult din Craiova. Manastirea este mentionata pentru prima data in anul 1645, ca "Biserica Domneasca de Craiova", ctitorie a boierilor Craiovesti, prim ctitor fiind Barbu Craiovescu. In anul 1651 a fost rezidita din temelii de Matei Basarab. Va fi reparata, in 1690, de fostul mare armas Petru Obedeanu, iar mai apoi, in 1724, cand este repictata de fiul sau, stolnicul Constantin Obedeanu. Va fi rezidita iarasi din temelii de arhitectul Andre Lecomte de Nouy, cu sprijinul regelui Carol I si al Reginei Elisabeta, in anii 1889-1893, pe locul fostului locas, distrus de cutremurul din 1838. Pictura a fost executata, in stil bizantin, de pictorii francezi Menpiot si Bories, fiind restaurata intre 2006 si 2008. Devine catedrala mitropolitana in anul 1939.

P
  • Manastirea Popanzalesti Manastirea Popanzalesti

    Manastirea Popanzalesti poarta hramul Sfantul Ierarh Calinic. Primul locas a fost construit in anul 1678, de catre logofatul Hamza din Popanzalesti si a fost inchinat Episcopiei Ramnicului - Noul Severin. Acest prim locas era din lemn. Legenda spune despre ctitor ca a fost in tinerete haiduc, calugarindu-se aici sub numele de loan. In anul 1853, atras de linistea duhovniceasca a locului, Sfantul Calinic, episcop de Ramnic, la acea data, il trimite pe ieromonahul Lavrentie sa recladeasca Manastirea Popanzalesti. Acesta vinde din proprietatile manastirii si construieste o biserica de caramida, care este apoi pictata.

S
  • Manastirea Sadova Manastirea Sadova

    Manastirea Sadova a fost ctitorita de boierii Craiovesti, la inceputul secolului al XVI-lea. Biserica de caramida a fost construita in anul 1633, pe locul vechii biserici de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae. Manastirea Sadova este fortificata de Matei Basarab, in anul 1640, apoi Preda Brancoveanu va continua lucrarile acestuia. Sfantul Constantin Brancoveanu va ridica biserica-bolnita, in anul 1693, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.Se pastreaza inca si astazi fragmente din pictura murala originara din 1792, refacuta in 1852 Si 1903. Astazi este terminata restaurarea exterioara a bisericii mari din Manastirea Sadova.

  • Manastirea Sfantul Mucenic Gheorghe Manastirea Sfantul Mucenic Gheorghe

    Manastirea Sfantul Gheorghe este o manastire mai noua din Craiova. Biserica veche este ctitorita in 1952, de fostul mitropolit al Olteniei, Firmilian. Biserica si clopotnita au fost facute dupa planurile arhitectului Pencioiu. Anul trecut, in 2009 a fost sfintita biserica mare, cu hramul Sfantul Nicolae si Sfantul Apostol si Evanghelist loan, o copie a unei bazilici bizantine din Skopje, de la 1240.

T
  • Manastirea Tuturor Sfintilor - Paraclis Mitropolitan Manastirea Tuturor Sfintilor - Paraclis...

    Manastirea Tuturor Sfintilor este Paraclis al Mitropoliei din Craiova. Biserica din lemn este ctitorita de monahul Daniil de la Manastirea Tismana, in anul 1784, ca biserica a satului sau natal, Talpasesti, judetul Gorj. Bisericuta va avea o istorie tulburata, cu pradari si refaceri. Abia in anul 1975, la initiativa PF Teoctist, ea va fi stramutata in Craiova. In urmatorul an, ea va deveni paraclis mitropolitan.