Harta Manastirilor

Prahova

Vezi Prahova pe harta »
B
  • Manastirea Brebu Manastirea Brebu

    Manastirea Brebu dateaza din anul 1640, fiind una dintre cele mai importante ctitorii din vremea domniei lui Matei Basarab (1632-1654). Biserica domneasca, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil este considerata unicat in tara Romaneasca. A avut statut de manastire pana in anul 1863, cand are loc secularizarea averilor manastiresti. Transformata in biserica de mir, chiliile s-au ruinat, iar casa domneasca a intrat in administratia Eforiei Spitalelor Civile, devenind, pe rand, sanatoriu, preventoriu, azil de batrani. Intre 1957 si 1959 monumentul istoric a fost readus la forma sa initiala prin lucrari de restaurare. In prezent se fac demersuri pentru recapatarea statutului de manastire.

C
  • Manastirea Caraiman Manastirea Caraiman

    Manastirea Caraiman este una dintre cele mai noi vetre moanhale din Arhiepiscopia Bucurestilor. Inceputurile manastirii s-au facut in anul 1998, cand PF Teoctisc a binecuvantat pe ieromonahul Gherontie Puiu sa ridice aici un schit de lemn. Biserica de lemn este sfintita in anul 2001.

  • Manastirea Ceptura Manastirea Ceptura

    Schitul Ceptura a fost ctitorit in prima jumatate a secolului al XlX-lea de calugarii de la Manastirea Caldarusani. In urma Decretului 410/1959, schitul a fost desfiintat. Reinfiintarea Schitului Ceptura a fost aprobata de Sfantul Sinod inca din anul 1996, insa lipsa unui corp de chilii, a mijloacelor de trai si a fondurilor pentru resturarea bisericii a facut ca pana in prezent sa se afle doar in administratia centrului eparhial. In 2009 a fost ridicat la rangul de manastire.

  • Manastirea Cheia Manastirea Cheia

    Biserica actuala a Manastirii Cheia, avand hramurile Sfanta Treime si Adormirea Maicii Domnului, este inaltata in 1835 de catre doi ieromonahi originari din Transilvania - Damaschin si Iustin, pe terenul donat de vel-vornicul Mihail Ghica. Biserica a fost sfintita pe data de 20 iulie 1839, de catre episcopul Chesarie al Buzaului. Fresca apartine pictorului Naum Zugravul. Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ctitorit intre 1924 si 1927 de catre staretul din acea vreme Grigorie Georgescu.

  • Manastirea Chitorani Manastirea Chitorani

    Biserica Manastirii Chitorani dateaza de la sfarsitul secolului al XlV-lea. Ultimele restaurari ale bisericii au avut loc in 1921,1956 si 2007. Biserica Manastirii Chitorani este din lemn, grinzile fiind imbinate, ca si la bisericile din Maramures, in coada de randunica. Tarnosirea bisericii a avut loc in anul 2007.

  • Manastirea Cornu Manastirea Cornu

    Manastirea Cornu se afla in localitatea cu acelasi nume, situata in apropiere de Campina. In 2003 consiliul local Cornu a acordat in folosinta gratuita Arhiepiscopiei Bucurestiului terenul pentru constructia asezamantului. Lucrarile de constructie au inceput efectiv in 2006. Pana in 2008 s-au inaltat o biserica provizorie si un corp de chilii.

  • Manastirea Crasna Manastirea Crasna

    Manastirea Crasna a fost infiintata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, de catre cativa sihastri din zona Valenii de Munte. Proprietarul acestor locuri, postelnicul Dinu Constantin Potlogea, hotaraste, in 1828, zidirea unei biserici pentru satul Bajenari. Biserica va fi sfintita in 1828, de catre episcopul Chesarie al Buzaului, fiind pictata in 1834. Primul staret a fost chiar ctitorul, calugarit sub numele de Chesarie. Va fi urmat in viata monahala, la scurt timp, si de fiul sau (monahul Nil). Dupa secularizare, schitul decade, fiind inchinat Manastirii Cheia. Incepe sa renasca in 1964, prin osteneala staretilor Ghedeon, Galaction (viitorul episcop al Alexandriei si Teleormanului) si Nicodim. Dupa 1989, prin osteneala PS Galaction, s-au construit: un monument al eroilor pictat de loan si Daniela Moldoveanu, un impunator arhondaric si un corp de chilii. S-a mai ridicat o noua biserica de zid, ce inglobeaza si un paraclis. Capata statutul de manastire in 2001.

G
  • Manastirea Ghighiu Manastirea Ghighiu

    Manastirea Ghighiu este o manastire ortodoxa din apropierea orasului Ploiesti. Pe acest loc, in secolul al XVI-lea, se afla ridicat schitul logofatului Coresi si al jupanitei Slavita. In anul 1817, Mariuta Rafoveanca si mama ei, Ana, doneaza un teren si ceva bani, pentru ridicarea unui schit.

I
  • Manastirea Ianculesti Manastirea Ianculesti

    Manastirea lanculesti a fost intemeiata in anul 2005, de catre doua surori: Eleonora si Ecaterina lanculescu. Initial, locasul a fost schit, apartinand de Manastirea Crasna. In anul 2005, schitul este facut manastire. Biserica de lemn a fost donata de parohia Lunca, din Hunedoara.

J
  • Manastirea Jercalai Manastirea Jercalai

    Biserica de lemn a Manastirii Jercalai a fost construita in 1731. In anul 1932 a fost stramutata la Castelul Bran, ca paraclis regal. La inceputul anului 1956, biserica a fost mutata la Schitul Cricov din Prahova, a carui biserica de zid se ruinase. Va fi sfintita pe data de 8 noiembrie 1956 de catre episcopul Teoctist (viitorul Patriarh al Romaniei)- In ultimii ani s-a inaltat o biserica de zid.

M
  • Manastirea Malaiesti Manastirea Malaiesti

    Manastirea Malaiesti a fost construita la initiativa ieromonahului Antonie Lita de la Manastirea Crasna-Prahova (astazi staret la Manastirea Sf. Pantelimon, Silistea-Gumesti), lucrarile continuand si sub cei doi stareti care i-au succedat (ierom. Petru Ungureanu si protos. Lazar Nan). Terenul pentru inaltarea manastirii a fost donat de loan Guiu din Ploiesti. Piatra de temelie a bisericii a fost asezata pe data de 17 septembrie 1995, biserica fiind sfintita pe 24 iunie 2004, de PS Varsanufie Prahoveanul. Ansamblul cuprinde un corp de chilii si o frumoasa clopotnita.

P
  • Manastirea Parepa Manastirea Parepa

    Manastirea Parepa a fost infiintata in martie 2003. Pana in prezent au fost construite un paraclis si un arhondaric. Biserica mare nu este inca tarnosita. In prezent se lucreaza la ridicarea unui corp de chilii pentru obstea maicilor si la un zid imprejmuitor.

  • Manastirea Pissiota Manastirea Pissiota

    Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poenarii Burchi, judetul Ploiesti, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Manastirea Pisiota a fost ctitorita in anul 1928 de catre Nicolae Pissiota (1860-1940). Biserica poarta amprenta renasterii italiene, cu elemente bizantine autohtone.

S
  • Schitul Sfanta Ana, Cota 1400 Schitul Sfanta Ana, Cota 1400

    Schitul Sfanta Ana a fost ctitorit in 1453, ca paraclis pentru pustnicii din munti. Ultimul pustnic cunoscut la Sf. Ana a fost Inochentie (1877). Langa pestera in care s-a nevoit acest pustinc, s-a inaltat in 1995 un schit in amintirea sihastriei de odinioara. Sfintirea paraclisului schitului s-a facut pe data de 6 august 2008, de catre PF Daniel.

  • Manastirea Sfanta Treime - Busteni Manastirea Sfanta Treime - Busteni

    Manastirea Sfanta Treime din Busteni a fost infiintata in anul 2009, in Caminul Preotesc. Locasul apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor.

  • Manastirea Sinaia Manastirea Sinaia

    Manastirea Sinaia este ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino. Vechea biserica este construita in stil brancovenesc, si pastreaza in pridvor si naos pictura realizata de Parvu Mutu Zugravul. In curtea vechii manastiri se afla cavoul lui Tache lonescu, prim-ministru in perioada Primului Razboi Mondial. In curtea noua a manastirii a fost inaltata in anii 1842-1846 biserica inchinata Sf. Treimi - din piatra si caramida prin grija staretilor loasaf si Paisie.

  • Manastirea Suzana Manastirea Suzana

    manastirea suzana, biserici, manastiri, schituri

T
  • Manastirea Turnu Manastirea Turnu

    Manastirea Turnu este asezata in comuna Targusoru Vechi, pe drumul dintre Ploiesti si Targsorul Vechi, in judetul Prahova. Domnitorul Vlad Tepes va ridica la Targsor, in 1461, o biserica domneasca cu hramul Sf. Nicolae. Pisania aminteste urmatoarele: "Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod si Domn a toata Tara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit si a savarsit aceasta biserica, iunie 24, in anul 6969 (1461), indictionul 9

Z
  • Manastirea Zamfira Manastirea Zamfira

    Manastirea Zamfira a fost ctitorita de arhimandritul Eftimie, staret al Manastirii Ghighiu. Numele Manastirii Zamfira provine de la donatoarea mosiei pe care s-a inceput construirea acestei vetre monahale, jupanita Zamfira. Aceasta incepe inaltarea bisericii cu hramul Sf. Treime pe la 1716-1720, biserica fiind terminata de nora sa Smaranda, fiica lui Ion Aga Balaceanu.