Invatamant teologic

Invatamant teologic Mareste imaginea.


Facultatea de Teologie Andrei Saguna


Istoric

 

Scoala Teologica - actuala Facultate de Teologie - a marcat inceputul invatamantului superior in Sibiu. Infiintata in 1786, scoala a fost reorganizata in 1811, cand la conducere s-a aflat Gh. Lazar. In 1850, Scoala a fost transformata intr-un Institut Teologic-Pedagogic de Invatamant Superior, care initial a oferit cursuri de doi ani, iar incepand cu anul 1861 cursuri de trei ani; simultan o sectie cu profil pedagogic a fost infiintata, cu un program de studii de patru ani.

 

In anul 1921, sectia teologica a Institutului a fost transformata in Academie Teologica, cu un program de studii de patru ani, iar in 1943 i s-a conferit dreptul de a acorda diplome de licentiat in teologie Institutul s-a transformat in Facultate de Teologie in 1991, cand a devenit parte componenta a Universitatii din Sibiu, functionand cu trei sectii: Teologie Ortodoxa Pastorala, Teologie si Litere, Teologie si Asistenta Sociala.

 

In 2001 s-au adaugat doua sectii noi - Teologie Istorie si Conservare - iar in 2004, Teologie Muzica. Din 1994 facultatea a oferit programe de studii aprofundate care din 2003 au devenit programe de masterat.

 

Din 1984 facultatea a devenit institutie organizatoare de doctorat functionand in acest moment cu 10 indrumatori la12 specializari.

 

Din anul universitar 2005-2006 planurile de invatamant au fost reorganizate pe urmatoarea structura:

3 ani studii de licenta, cu urmatoarele sectii: Teologie Pastorala, Teologie Didactica, Teologie Sociala, Arta Sacra

 

2 ani studii de master, cu urmatoarele specializari: Teologie Biblica, Teologie Istorica, Teologie Practica si Teologie Sistematica.

 

3 ani studii de doctorat cu urmatoarele specializari: Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament, Teologie Morala, Spiritualitate Ortodoxa, Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Istorie Bisericeasca Universala, Patrologie si Literatura Postpatristica, Teologie Liturgica si Pastorala, Drept Bisericesc si Omiletica si Catehetica.

 

De-a lungul anilor, treisprezece dintre profesorii Institutiei si alti sapte fosti studenti au devenit membrii ai Academiei Romane. Dintre profesorii de renume ai Scolii Teologice merita sa fie mentionati Nicolae Balan, viitor mitropolit al Transilvaniei, Ioan Lupas si Silviu Dragomir, care aveau sa predea istorie la Universitatea din Cluj, Nicolae Colan, viitor mitropolit al Transilvaniei si Dumitru Staniloae cel mai important teolog al Romaniei.  

 

Profesori:

-CATEDRA I

-Pr. Prof. Dr.  Dorin Oancea

-Pr.Prof.Dr. Dumitru Abrudan

-Pr. Prof. Dr.  Vasile Mihoc

-Arhid. Prof. Dr. Ioan Ica jr.

-Pr.  Conf.  Dr. Pavel Aurel

-Pr.Lect. Dr.  Nicolae Mosoiu

-Lect. Dr.  Sebastian Moldovan

-Pr. Lect. Dr. Horia C-tin Oancea

-Lect.  Dr. Vasile Chira

-Lect. Dr. Daniel Mihoc

-As. Drd. Corina Grecu

-Prep. Drd. Lucian Colda

 

-CATEDRA II

-I.P.S. Prof. Dr. Laurentiu  Streza

-Pr. Prof. dr. Sebastian Sebu

-Pr. prof. dr. Nicolae Chifar

-Pr. prof. dr. Vasile Grajdian

-Pr. lect. dr. Mircea Ielciu

-Pr. lect. dr. Irimie Marga

-Pr. lect. dr. Mihai Iosu

-Pr. lect. dr. Constantin Necula

-Lect. Dr. Ciprian Streza

-Lect. dr. Paul Brusanowski

-Pr. lect. drd. Sorin Dobre

-Lect. drd. Ioan Ovidiu Abrudan

-Prep. Dr. Daniel Buda 


Seminarul Dumitru Staniloae - Brasov

Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Dumitru Staniloae" a aparut in peisajul liceal brasovean ca sectie teologica pe langa Scoala Normala "Andrei Muresanu" Brasov in anul 1994. De-a lungul anilor:

Seminarul Teologic Brasov- s-a dezvoltat pe verticala cu cate o singura clasa pe nivel;

- prima promotie a absolvit in anul 1999;

- incepand cu anul scolar 1999-2000 devine unitate scolara de sine statatoare sub titulatura "Seminarul Teologic Liceal Ortodox Dumitru Staniloae";

- este o scoala cu dubla subordonare: Ministerul Educatiei si Cercetarii si Arhiepiscopia Sibiului;

- au absolvit pana in prezent 6 promotii cu rezultate remarcabile la examenul de bacalaureat (cu promovabilitate de 100%) si cu peste 90% din absolventi admisi in invatamantul superior teologic si laic;

- scoala dispune de 6 sali de clasa, dotate cu mobilier nou, laborator de Informatica (cu tehnica de calcul la nivelul anului 2004 ), capela proprie pentru programul religios zilnic si practica elevilor, biblioteca cu aproximativ cinci mii de titluri, atat din domeniul teologic, cat si laic avand in curs de amenajare cabinete de: muzica, limba si literatura romana, discipline biblice;

- scoala are sistem de incalzire autonom;
- elevii au obtinut performante deosebite la concursurile scolare la fazele nationale, interjudetene, judetene si locale ale disciplinelor teologice, dar si ale celor laice;

- corul seminarului a participat la numeroase festivaluri nationale, clasandu-se pe locuri fruntase de fiecare data; la festivitatile prilejuite de sarbatorile religioase ale Nasterii si Invierii Domnului; la manifestari laice ( Ziua nationala a Romaniei, Ziua Eroilor, Zilele Brasovului);

- in perspectiva se vor amenaja, in incinta scolii, un internat si cantina proprie.


Seminarul Constantin Brancoveanu Fagaras

 

Dupa cum se stie, primele scoli au functionat in tinda bisericilor si a manastirilor, iar din documentele vremii reiese ca la Fagaras a functionat una dintre primele scoli din Transilvania cu predare in limba romana, unde s-au pregatit preoti si invatatori pentru satele din jur.

 

Seminarul Ortodox FagarasDin aceste considerente si ca urmare a revigorarii prozelitismului Bisericii Greco-catolice din ultimii ani, in anul 1996 un grup de preoti din Fagaras au intervenit pe langa I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, pentru infiintarea unui seminar teologic la Fagaras, pe langa Colegiul National "Doamna Stanca".

 

La 3 iulie 1996, se infiinteaza Seminarul Teologic din Fagaras in urma obtinerii aprobarilor Sfantului Sinod al BOR, a Secretariatului De Stat pentru culte si a Ministerului Educatiei Nationale.

 

Ca urmare a demersurilor facute am reusit sa dobandim un spatiu propriu pe strada Nicolae Balcescu numarul 20, Fagaras, unde ne desfasuram activitatea didactico-pedagogica intr-un corp de cladire cu sase sali de clasa la care se adauga birourile, cancelaria, spatiul pentru biblioteca (in care se gasesc 500 - 600 de volume) precum si alte anexe. Urmeaza a fi recuperat un al doilea corp de cladire in care se va amenaja internatul si cantina pentru elevii interni. 
 

Pana la ridicarea bisericii - in curs de constructie - ce va fi folosita ca "laborator spiritual" ne folosim de Capela pe care am amenajat-o inca din 1995 in cadrul Colegiului National "Doamna Stanca", dupa toate rigorile ortodoxiei, pictura altarului fiind realizata in fresca, in rest pictura fiind realizata in ulei. Capela colegiului a fost sfintita cu binecuvantarea I.P.S. Parinte Mitropolit de catre P.S. Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, la data de 8 noiembrie 1996, inconjurat de un sobor de preoti.

 

Din punct de vedere al corpului didactic dispunem de profesori de cultura generala cu o buna pregatire in specialitate, in mare parte cu gradele didactice II - I, iar la materiile teologice avem trei titulari.

 

Elevii sunt antrenati in diferite activitati culturale, sociale si spirituale (participand la diverse. momente culturale organizate in municipiul nostru si nu numai : Ziua Eroilor, 1 Decembrie, Adunarile ASTREI, Serbari de Sfintele Sarbatori etc.). 

  
Mitropolia Ardealului

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 7906

Voteaza:

Invatamant teologic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE