Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

Catedrala Sfanta Treime din Sibiu Mareste imaginea.


Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

Biserica ctitorita de Mitropolitul Ioan Metianu este construita intre anii 1902 - 1906 de catre arhitectii Virgil Nagy si Iosif Kamner din Budapesta. A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din 1778 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.

Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei.  Ilustra familie Mocsonyi a avut cea mai mare contributie financiara. In duminica de 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre preamarirea lui Dumnezeu, spre intarirea cre­dintei si a legii stramosesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.

Conducerea lucrarilor i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugirea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex Xenopol.

Catedrala Sfanta Treime din SibiuCatedrala Sfanta Treime din Sibiu

Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a ico­nostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii roma­nesti. Octavian Smighelschi n-a terminat lucrarea pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catedralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restau­rare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.

Catedrala Sfanta Treime din SibiuCatedrala Sfanta Treime din Sibiu

Expresivitatea edificiului se datoreaza jocului de volume organizate in jurul spatiului central, acoperit cu o cupola pe pandantivi, sustinuta de alte volume acoperite cu suprafete in sfert de sfera, precum si a celor patru turnuri doua, mici, cu plan octogonal alipite naosului si alte doua, mai mari, flancand intrarea principala). Expresia arhitecturala este determinata de finisajele exterioare - caramida aparenta presata (Klinker) pozata in asize orizontale cu doua culori alternate si acoperisurile cu tabla de cupru.

Catedrala Sfanta Treime din SibiuCatedrala Sfanta Treime din Sibiu

La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati ale vremii printre care prof. Nicolae Iorga.

Catedrala Sfanta Treime din Sibiu

Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiul Sibiu si imprejurimi.
 

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 25666

Voteaza:

Catedrala Sfanta Treime din Sibiu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE