Activitatea desfasurata de Arhiepiscopia Iasilor in anul 2009

Activitatea desfasurata de Arhiepiscopia Iasilor in anul 2009 - comunicat de presa -

In data de 13 februarie 2009, in sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului Eparhial Iasi, s-au desfasurat, sub presedentia Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, lucrarile Sedintei anuale de lucru a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor, in care s-au prezentat, examinat si aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial, executia bugetara pe anul 2009 si bugetul arhiepiscopiei pentru anul 2010.

La aceasta sedinta au participat, alaturi de membrii Adunarii Eparhiale, si reprezentanti ai manastirilor, ai protopopiatelor, ai scolilor teologice din eparhie si ai unor organizatii care functioneaza cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Iasilor. Va prezentam, in cele ce urmeaza o sinteza in date si in cifre a activitatii Arhiepiscopiei Iasilor in 2009.

Itinerariul pastoral pe anul 2009 al Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan si al Preasfintitului Parinte Episcop Vicar Calinic Botosaneanul, prezentat Adunarii Eparhiale, include savarsirea Sfintei Liturghii in lacasuri de cult din toate cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor, savarsirea de sfinte taine si ierurgii, savarsirea slujbelor de sfintire a unor biserici noi, precum si a slujbelor de resfintire a unor lacasuri consolidate sau restaurate, vizite la parohii si manastiri pentru asezarea de sfinte antimise, vizite la scolile teologice, audiente, intalniri cu autoritatile locale si participari la diferite evenimente, participarea la sedintele Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Consiliului Eparhial sau la cele ale Permanentei Consiliului Eparhial.

Activitatea administrativ-bisericeasca a Arhiepiscopiei Iasilor a urmarit, si in anul 2009, intensificarea misiunii Bisericii, a lucrarii de propovaduire a Evangheliei lui Hristos, a participarii credinciosilor la viata liturgica, a rugaciunii si trairii duhovnicesti in spiritul si invatatura Sfintilor Parinti ai Bisericii. Aceasta lucrare a fost posibila prin activitatea celor 3.456 persoane angajate in unitatile de cult aflate pe raza celor 3 judete – Iasi, Botosani si Neamt –, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care si-au desfasurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credinciosilor din parohii, manastiri sau a altor institutii bisericesti. Arhiepiscopia Iasilor cuprinde 1.206 parohii si 3 filii, grupate in cele 12 protopopiate cu 1.111 preoti.

La nivelul Eparhiei Iasilor sunt 95 de asezaminte monahale dintre care 57 de manastiri si 38 de schituri, cu un total de 1.909 vietuitori (800 monahi si 1.109 monahii). Din Fondul de intrajutorare al manastirilor "Mitropolit Iosif Naniescu" au fost sprijinite, anul trecut, o serie de manastiri sarace.

In anul universitar 2008-2009 au fost inscrisi la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" 1.155 de studenti, alti 286 fiind inscrisi la Master, iar 41 la cursuri de Doctorat. La cele sase seminarii teologice din Arhiepiscopia Iasilor au promovat in anul scolar 2008-2009 un numar de 949 elevi. Cei mai merituosi au fost premiati la diferite olimpiade si concursuri nationale unde au obtinut un numar total de 22 de premii. In judetele din Arhiepiscopia Iasilor, disciplina religie a fost predata in anul scolar 2008-2009 de 794 cadre didactice.

In anul 2009 a fost infiintata Fundatia "Mitropolitul Varlaam" care va conferi cadrul legal pentru functionarea unei scoli primare confesionale ce urmeaza a fi deschisa incepand cu toamna anului 2010.

Editura mitropolitana DOXOLOGIA, noua denumire sub care functioneaza editura Arhiepiscopiei Iasilor, a publicat in anul 2009 cele doua periodice ("Candela Moldovei", respectiv "Teologie si Viata"), precum si alte 243 de lucrari, dintre care 52 de titluri au reprezentat noutati editoriale.

Din 2 februarie 2009, Arhiepiscopia Iasilor editeaza, cu acordul Patriarhiei Romane, o editie de Moldova a cotidianului "Ziarului Lumina", activitate sustinuta in parte si de imprimeria de ziare Albina. Acordarea unui spatiu mai amplu pentru evenimentele din cele 4 eparhii ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, prin editarea a cel putin unei pagini zilnic dedicata doar acestui areal, s-a reflectat si intr-o crestere cu 27% a numarului de abonamente in anul 2009 fata de 2008.

Activitatea caritabila a Arhiepiscopiei Iasilor in anul 2009 se regaseste, in primul rand, in procesul de transmitere si invatare a preceptelor evanghelice ale iubirii si slujirii aproapelui si, in al doilea rand, in mod practic, fie prin serviciile social-filantropice oferite populatiei (mare parte necuantificabile, intrucat se regasesc in milostenia facuta in cadrul parohiilor sau manastirilor), fie prin serviciile specializate acreditate oferite de unitatile caritative si ONG-urile care functioneaza cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Iasilor. Misiunea aceasta a fost indeplinita prin programe social-filantropice si educative implementate de reteaua celor 40 de unitati filantropice din eparhie, dintre care 20 de unitati sunt acreditate pentru un numar de 28 de tipuri de servicii, de care au beneficiat, anul trecut, un numar de 48.943 de persoane. Bugetul total general utilizat pentru aceste servicii a fost de 4.945.791 lei.

Din Fondul eparhial "Pastorul cel Bun" destinat sprijinirii parohiilor sarace si preotilor aflati in dificultate (sau familiilor acestora), s-au alocat in anul 2009 sume insumand 489.426 lei.

Fundatia "Solidaritate si Speranta" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a oferit, cu un buget total de 2.540.843 lei, servicii specializate de asistenta sociala unui numar de 5.074 persoane. Pentru a avea o imagine generala asupra diversitatii activitatilor desfasurate, mentionam ca in cadrul acestei fundatii functioneaza un centru de asistenta sociala si ingrijire la domiciliu pentru varstnici, un centru de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente de alcool si droguri, 2 centre de zi pentru copii, 2 gradinite "Bunavestire" in Iasi, Scoala postliceala pentru pedagogi "Olga Sturdza", un centru de formare in agroecologie, un centru de studii interdisciplinare in religie si stiinta.

De asemenea, prin intermediul altor asociatii sau fundatii ortodoxe s-a asigurat consiliere psihologica si spirituala, asistenta medicala, educatie, reabilitare, recuperare sau reintegrare sociala pentru un numar de peste 3.000 de persoane.

In cursul anului 2009, s-au inregistrat un numar total de 660 santiere (103 in mediul urban si 557 in mediul rural). Dintre acestea, mentionam cele 189 de santiere cu biserici noi, in constructie, dintre care 29 au fost finalizate pana la sfârsitul anului 2009, respectiv cele 78 de santiere cu lucrari de consolidare, restaurare sau reparare a unor lacasuri de cult. Cu toate acestea, din cele 1.209 de parohii si filii din Arhiepiscopia Iasilor, 486 nu au case parohiale, iar alte 85 de parohii au in curs de constructie astfel de edificii, extrem de importante pentru o prezenta continua a preotilor in mijlocul enoriasilor pe care ii pastoresc.

Activitatea socio-medicala din Arhiepiscopia Iasilor din 2009 a cunoscut schimbari majore in ceea ce priveste dezvoltarea si modernizarea serviciilor medicale si, implicit, in ceea ce priveste grija aratata celor aflati in suferinta. Cu sprijinul Centrului Eparhial, Spitalul "Providenta" a achizitionat aparatura performanta in valoarea de 2,2 milioane lei ceea ce a condus la functionarea acestui asezamant medical la intreaga sa capacitate, existand in mod constant, in ultima parte a anului trecut, solicitari care au depasit numarul de paturi disponibile. Si in anul 2009, a fost oferita asistenta medicala caritabila prin intermediul unitatilor medicale aflate in structura Centrului Medical „Providenta” din Iasi (adica spital, dispensar si cabinet stomatologic), dar si prin unitatile medicale din teritoriu, respectiv prin cabinetele de medicina generala de la manastirile Agapia, Varatec si Petru-Voda, precum si prin cabinetele stomatologice de la Protopopiatul Dorohoi si de la manastirile Sihastria si Petru Voda din judetul Neamt.

In 2009, Centrul Eparhial a acordat, cu titlu gratuit, prin intermediul Sectorului agricol si silvic, 8.555 mc material lemnos unor unitati de cult (parohii, manastiri sau schituri), in valoare totala de 1.280.713 lei.

Proiecte pentru 2010

Pentru anul 2010, Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor este chemata sa analizeze si sa aprobe o serie de proiecte menite sa contribuie la o amplificare a operei cultural-misionare, educationale, filantropice, inclusiv prin asigurarea unei baze materiale adecvate. Dintre masurile propuse si aprobate amintim:

1) Infiintarea scolii "Varlaam Mitropolitul" cu clasele I-IV care va functiona in cladirea din strada Lascar Catargi, nr. 33, din Iasi.

2) Desfasurarea de catre Arhiepiscopia Iasilor a unor activitati de tabara pentru copii si tineret in Centrul Cultural Pastoral "Sf. Daniil Sihastru" din Durau si in Centrul Cultural Social "Sf. Ilie" din Miclauseni.

3) Publicarea de catre Editura DOXOLOGIA a unei serii de audiobook-uri (carti in format audio) cu unele dintre cele mai importante titluri tiparite in anii anteriori.

4) Infiintarea a doua noi protopopiate, unul cu sediul in Iasi, cu denumirea Protopopiatul Iasi 3, altul cu sediul in municipiul Botosani sau intr-o alta localitate, in vederea unei mai eficiente coordonari a activitatii preotilor din protopopiatele Iasi I si Iasi II, respectiv din Botosani.

5) Accesarea si implementarea unor proiecte in domeniul asistentei sociale cu finantare din fonduri structurale europene post aderare.

6) Finalizarea dotarii si extinderea numarului de paturi la Spitalul "Providenta" din Iasi si deschiderea de noi cabinete medicale sau puncte de prim ajutor la manastirile mai mari din Arhiepiscopia Iasilor.

7) Infiintarea si demararea activitatii Fundatiei PROVITUR a Arhiepiscopiei Iasilor, avand ca obiectiv promovarea si valorizarea identitatii turismului religios din Romania, folosind infrastructura de masa si cazare a eparhiei.

8) Infiintarea unui Centru de calificare-recalificare profesionala pentru personalul din structurile de primire turistica din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

9) Infiintarea de catre Asociatia silvica bisericeasca Iasi a unei Directii silvice, in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru o mai buna chivernisire a vegetatiei forestiere detinute de Arhiepiscopia Iasilor.

Toate aceste proiecte si altele care vor fi initiate si derulate in 2010 vor avea insa nevoie de un sprijin consistent si constant, atat din partea credinciosilor, cât si din partea unor institutii care inteleg si apreciaza lucrarea pe care Biserica o desfasoara in slujba oamenilor si a comunitatilor locale.

Fideli poruncilor si indemnurilor Mantuitorului, cei care se ostenesc in cadrul unor institutii ale Bisericii se vor stradui si in anul 2010 sa aduca bucurie acolo unde este suferinta, mangaiere acolo unde deznadejdea copleseste inimile si pace intr-o lume tot mai risipita in lucrari ce o indeparteaza de Dumnezeu. Si toata aceasta osteneala nu se poate face decat cu gandul la indemnul Domnului nostru Iisus Hristos, pe care-l regasim in Evanghelia dupa Matei, in versetul 16 al capitolului 5: "Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri".
 

13 Februarie 2010

Vizualizari: 400

Voteaza:

Activitatea desfasurata de Arhiepiscopia Iasilor in anul 2009 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE