Capela de la portile cerului

Capela de la portile cerului Mareste imaginea.


Pe 18 decembrie 2003, in incinta Aeroportului International Bucuresti Otopeni s-a inaugurat o capela cu hramul Sfantul Prooroc Ilie destinata personalului si calatorilor din cea mai mare aerogara a Romaniei. Slujba de sfintire a fost oficiata de episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu. Sfantul lacas a fost infiintat la initiativa Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane si a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

 

Binecuvantare inainte de zbor

Capela este singura care exista in Romania. Usa bisericutei este deschisa de la ora 6 dimineata pana seara la 8 tuturor credinciosilor crestini, dar si celor care apartin altor religii: musulmana, mozaica sau catolica. Lacasul de cult face parte din serviciul capelan al Bisericii Ortodoxe Romane. De aici se pot cumpara superbe icoane din argint, statuete, crucifixuri, carti si multe alte obiecte de cult. In bisericuta aeroportului se vor putea oficia si casatorii, o stewardesa interesandu-se chiar de la deschidere daca acest lucru este posibil. Ea se va casatori in curand. Capela micuta, impodobita cu o minunata pictura bizantina, este vizitata in fiecare zi de peste 70 de persoane care vin sa se roage pentru un zbor linistit si fara surprize. Aici se savarsesc sase sfinte Taine: botezul, mirungerea, spovedania, impartasania si casatoria, mai putin hirotonia. Pentru ca bisericuta este lipsita de altar, preotul nu poate tine Sfanta Liturghie. Tot la capela vin sa se roage calatorii care pleaca peste hotare, personalul aeroportului, aviatorii, stewardesele. Inaintea unui zbor greu sunt binevenite intotdeauna rugaciunea si sfatul duhovnicului.


Ocrotiti de mana Domnului

„Bisericuta noastra vine ca o necesitate si este singura din zona sud-est europeana“, ne spune preotul Vasile Baltatescu. „Pana acum n-am avut solicitari pentru sfintirea aparatelor de zbor, dar daca ni se va cere acest lucru, cu draga inima il vom face“. Una dintre indatoririle preotului de pe aeroport este aceea de a acorda asistenta duhovniceasca tuturor credinciosilor care vin la el. Daca se intampla, fereasca Dumnezeu, accidente, aterizari fortate etc., preotul aeroportului este cel care insoteste echipa de criza la locul incidentului. Acolo el acorda asistenta religioasa persoanelor ranite sau in stare de soc. In momentele dramatice din timpul catastrofelor aviatice parintele vine in mijlocul rudelor care asteapta la aeroport si incearca sa le aline durerea provocata de pierderea cuiva drag. Strainii care sosesc sau pleaca de pe Aeroportul International Otopeni si descopera frumoasa capela, sunt placut impresionati de ceea ce vad. Ei intra cu sfiala la inceput. Apoi sunt vrajiti de frumoasele icoane din argint, de crucifixuri si diverse alte obiecte de cult, pe care le si cumpara. Indiferent de religie, oamenii se roaga, aprind cate o lumanare si se urca apoi linistiti in aeronava. Se simt de parca Dumnezeu i-ar lua in palma Sa ocrotitoare si i-ar duce cu bine la destinatie.

 

                                                                                            Gabriel MATEESCU
                                                                              Lumea credintei, anul II, nr. 5(10)

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2012

Vizualizari: 4712

Voteaza:

Capela de la portile cerului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE