Nasterea Domnului - Prea Sfintitul Calinic al Argesului si Muscelului

Nasterea Domnului - Prea Sfintitul Calinic al Argesului si Muscelului Mareste imaginea.


CALINIC EPISCOP AL EPARHIEI  ARGESULUI SI MUSCELULUI Mijloceste in rugaciune pentru Sfintitul Cler si Dreptmaritorii Crestini din aceasta Eparhie, HAR SI PACE MULTA de la DUMNEZEU-TATAL si VESNICUL   ARHIEREU   IISUS  HRISTOS!


"Laudat sa fie Domnul pentru milele Lui pe care le -a facut fiilor oamenilor" (Psalmul 106, 15)


Dreptmaritori   crestini,

Mare bucurie cuprinde inima noastra ca si anul acesta, in buna pace, praznuirea Nasterii Domnului Iisus Hristos, o sarbatorim cu totii, crestini si crestine! Aceasta minune, care a uimit Cerurile si Pamantul, s-a facut pentru noi oamenii, asa cum ne da de veste Sfantul Evanghelist Ioan: "Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut, L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3, 16).

Fost-a de la Dumnezeu, ca Betleemul Iudeii sa fie locul unde avea sa se nasca Iisus Pruncul: "Si s-a suit Iosif din Galileea, in cetatea Nazaret, in Iudeea, in cetatea lui David care se numeste Betleem, pentru ca El era din casa si din neamul lui David, ca sa se inscrie impreuna cu Maria, cea logodita cu el, care era insarcinata. Dar pe cand erau ei acolo, s-au implinit zilele ca sa nasca. Si a nascut pe Fiul Sau, Cel Unul-Nascut si L-a infasurat si La culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei" (Laica 2,4-7).

Fost-a de la Dumnezeu, ca Pruncul Sfant Iisus Hristos sa se nasca intr-o pestera saraca, intr-o iesle, ca cea mai saraca faptura de pe lume.

Dar nu prea departe: " In tinutul acela erau pastori, stand pe camp si facand de straja noaptea imprejurul turmei lor" (Luca 2,8).

Iata, asadar, iubiti crestini si crestine, pamantul ofera pentru Pruncul Nascut Iisus Hristos, ieslea si pastorii cu turma lor! Desigur, minunea Nasterii Domnului ar fi ramas in adanca taina, daca Cerul n-ar fi fost prezent prin oaste cereasca "Si iata ingerul Domnului, a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor si s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti! Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul Caci vi s-a nascut, azi, Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un Prunc infasat, culcat in iesle. Si deodata s-a vazut impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire. Iata dupa ce ingerii au plecat de la ei la cer, pastorii vorbeau unii catre altii: Sa mergem dar pana la Betleem, sa vedem cuvantul acesta ce sa facut si pe care Domnul ni l-a facut cunoscut. Si, grabindu-se, au venit si au aflat pe Maria si pe losif si pe Prunc culcat in iesle. Si vazandu-L, au vestit cuvantul grait lor despre acest Copil. Si toti cati auzeau se mirau de cele spuse lor de catre pastori. Iar Maria pastra toate aceste cuvinte, punandu-le in inima sa. Si s-au intors pastorii, slavind si laudand pe Dumnezeu, pentru toate cate auzisera si vazusera precum li se spusese" (Luca 2,9-20).

Asa se implinea profetia facuta cu sute de ani, din porunca lui Dumnezeu prin proorocul Isaia care zice: "Pentru aceasta Domnul meu va da un semn: lata Fecioara va lua in pantece si va naste si vor chema numele Lui Emanuel, ce se talcuieste - cu noi este Dumnezeu - " (Isaia 7, 14).

"Caci prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui, si se cheama numele Lui: inger de mare sfat. Sfetnic minunat. Dumnezeu tare. Biruitor, Domn al pacii. Parinte al veacului ce va sa fie. Si mare va fi stapanirea Lui, si pacea Lui nu va avea hotar. Va imparati prin judecata si prin dreptate, de acum sipana-n veac. Ravna Domnului Savot a facut aceasta" (Isaia 9, 5-6).

Putem vedea, deslusit, ravna Domnului, prin cele spuse si de Sfantul Ioan: "Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Cel Unul-Nascut, La dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3,16). Se cuvine sa ne umplem de uimire si bucurie, vazand atata bogatie de iubire aratata noua oamenilor din partea Bunului Dumnezeu, Care ne intampina cu bratele deschise, marturisindu-ne:"Cu iubire vesnica te-am iubit si de aceea Mi-am intins spre tine bunavointa"(Ieremia 31,3).


Dreptmaritori   crestini,

Coborand pe pamant, din inaltimile cerurilor, Fiul lui Dumnezeu s-a facut Fiu al omului: "Cel ce mai inainte de Luceafar din Tatal, fara mama, s-a nascut, astazi pe pamant fara tata a luat trup din Fecioara Maria". Coborat-a vremelnic din marirea dumnezeiasca pe care a avut-o la Parintele Sau ceresc, "mai inainte ca lumea sa fie" (Ioan 17,5), Fiul, care este "stralucirea slavei si icoana fiintei lui Dumnezeu (Evrei 1, 3), s-a smerit pe Sine si s-a intrupat, astazi, in cel zidit dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, facandu-se: "oamenilor asemenea si la infatisare dovedindu-se ca om " (Filipeni 2,7).


O, adanc al bogatiei si intelepciunii si cunostintei lui Dumnezeu! Cat de cu neputinta de cercetat sunt hotararile Lui si cat de cu neputinta de luat urmele cailor Lui! Caci, cine a cunoscut cugetul Domnului? Sau cine s-a facut sfetnicul Lui?.pentru ca din El si prin El si pentru El sunt toate. A Lui fie marirea in veci - zice Sfantul Apostol Pavel, meditand la neputinta mintii omenesti de a patrunde miezul intruparii lui Dumnezeu in om! (Romani 11,33-36).


Bucurandu-ne, primim aceasta minune a minunilor, prin credinta, preamarind si noi nasterea cea mai presus de legile firii omenesti si cu multa evlavie cantam cantari ce de veacuri trezesc in adancul sufletelor noastre bucuria tainica a apropierii de Bunul Dumnezeu:

"Fecioara, astazi, pre                         ingerii cu pastorii doxologesc si

Cele mai presus de fiinta naste si     Magii cu steaua calatoresc

Pamantul pestera                             Ca pentru noi s-a nascut Prunc, tanar,

Celui neapropiat aduce.                    Dumnezeu cel mai-nainte de veci."


Dreptinaritori   crestini,

Este chemarea Bisericii de a nu uita niciodata ca, Fiul lui Dumnezeu, intrupandu-Se Sa facut "asemenea cu oamenii, afara de pacat", iar noi vietuind in poruncile lui Iisus Hristos, ne vom arata "asemenea cu El" cand va veni la noi in slava (I Ioan 3,7). Sfantul Irineu in scrierile sale spunea ca Fiul lui Dumnezeu sa facut om pentru ca omul sa se faca fiu al lui Dumnezeu", iar Sfantul Atanasie cel Mare, spre pilda, zicea ca Fiul iui Dumnezeu Sa facut om pentru ca sa ne indumnezeiasca pe noi in Sine", sau "El s-a inomenit pentru ca noi sa ne indumnezeim" iar Sf. Chiril al Alexandriei spunea ca Fiul lui Dumnezeu s-a facut asemenea cu noi, pentru ca noi sa ne facem asemenea cu El pe cat este cu putinta firii noastre si pe cat ingaduia iconomia reinnoirii noastre dupa har. Sa facut El ce suntem noi, adica om, pentruru ca noi sa ne facem ceea ce este El, adica Dumnezeu" Putem afirma cu toata taria credintei noastre: "Cu adevarat, mare este Taina Crestinatatii: Dumnezeu s-a aratat in trup, s-a indreptat in Duhul, s-a vazut de ingeri, s-a propovaduit intru neamurii, s-a crezut  in lume. (I Timotei 1. 16).

 Iata dreptmaritori crestini, cei care azi sunteti aici la Sfanta Liturghie si cei care n-au venit din binecuvantate pricini, credeti nestramutat in Iisus Hristos nascut pe pamant pentru a noastra mantuire, pentru a ne arata calea, adevarul si viata cea adevarata,  viata in care sa ne ducem zilele daruite noua de Dumnezeu!


Dreptmaritori   crestini,

Pentru a raspunde cu dragoste si multumire pentru  darurile ceresti oferite noua cu imbelsugare de Prea Bunul Dumnezeu, cuvine-se cu adexarat sa ne straduim a implini si noi, dupa puteri, poruncile lui Iisus Hristos: "Daca paziti poruncile Mele veti ramane intru iubirea Mea, dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatului Meu sa fie in voi si ca bucuria voastra sa fie deplina. Aceasta este porurnca Mea: Sa va iubiti unul pe altul, precum V-am iubit Eu. Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai! (Ioan 15, 10-13).

lata asadar, porunca cea mai mare, pe care o avem de la Dumnezeu: iubirea! Suntem chemati cu porunca absoluta de a realiza in viata noastra de zi cu zi, iubirea pentru aproapele nostru, iubirea pana la jertfa suprema, daruirea vietii pentru prietenii nostri, pentru fratii nostri, pentru cei de aproape si pentru cei de departe! Numai asa nu vor mai fi razboaie, dusmanii, ucideri, furturi, minciuni, judecati, invidii, certuri, rautati de toate felurile.

Am fi foarte bucurosi sa se stie ca suntem fiii Aceluias Parinte Ceresc: "El dand tuturor viata si suflare si toate. Si a facut dintrun sange tot neamul omenesc, ca sa locuiasca peste fata intregului pamant, asezand vremi le cele mai inainte randuite si hotarele locuirii lor. Ca sa caute pe Dumnezeu, doar L-ar simti pe El si L-ar afla, desi nu este departe de fiecare dintre noi. Caci in El traim si ne miscam si suntem, precum au zis unii dintre poetii vostri: caci ai Lui neam si suntem!" ( Faptele Apostolilor 17, 25 28) scrie Sfantul Apostol Pavel, dand de stire tuturor neamurilor ca sunt una, de la inceput, din Dumnezeu si ca nu avem nici o justificare in fata lui Dumnezeu, fata de toate nenorocirile pe care ni le provocam unii altora! Tatal Ceresc ne cheama si ne marturiseste: "Voi sunteti pritenii Mei, daca faceti ceea ce va poruncesc! Si aceasta va poruncesc: Sa va iubiti unul pe altul" (Ioan 15 14, 17).

La judecata suprema, vom fi judecati numai dupa cum am implinit porunca dragostei dumnezeiesti! Aceasta sa fie grija noastra cea dintai si de fiecare clipa.Toti crestinii care mergem la Biserica si facem rugaciuni in comunitatea crestina ortodoxa, implinind poruncile, dovedim ca iubirea lui Dumnezeu este in viata de fiecare zi!

Crestinii si crestinele, parintii nostri scumpi, care au grija, ca ochii din cap, de pruncii lor, copiii de azi, tinerii de maine si barbatii maturi de poimaine, ca sa creasca in credinta, in invatarea Catehismului si dreptei credinte, in gradinite, in scoli, licee, facultati, in armata si penitenciare, pentru asi intari credinta in Dumnezeu, dovedesc responsabilitatea crestina si dau marturie ca iau in grija for­marea de maine a Bisericii Dreptmaritoare si a Neamului nostru curat si jertfelnic!


Parintii care au grija de tineri, fete si feciori, ca sa creasca in viata curata, si n-au odihna pana nu se maturizeaza si se casatoresc pentru a intemeia o familie curata si vrednica unde sa domneasca sfintenia si frumusetea, sunt binecuvantati de Dumnezeu cu daruri peste daruri si implinesc iubirea pentru odraslele pe care le-au adus la viata, prin darul lui Dumnezeu!

Copiii care au la inima grija pentru parintii lor care i-au nascut si crescut, realizat in scoli si oranduit sa-si castige painea cea de toate zilele, ajutandu-i in orice clipa si mai ales atunci, cand la adanci batranete nu mai au puteri si nu-i vor mai lasa singuri, in disperare in boala si neputinta, vor primi ajutor de la Dumnezeu si cinstire de la oameni, implinind porunca cea sfanta a iubirii!

Tinerii, fete si baieti, familiile intemeiate in iubirea cea tainica ce dobandesc porunci din clarul lui Dumnezeu sa nu infaptuiasca avorturi, ucideri premeditate, ci sa nasca si sa creasca toti pruncii odrasliti! Sa nu se teama ca e greu si sunt prea multi, pentru ca Dumnezeu are grija de fiecare fir de iarba, de fiecare floare, de fiecare pasare, dar de o faptura omeneasca? Asa vom implini porunca iubirii la care ne cheama si ne porunceste Dumnezeu! Cum vom sta la Judecata in fata lui Dumnezeu daca noi, cu buna stiinta curmam firul vietii celor ce trebuie sa se nasca, precum ne-am nascut si noi ? Ce casa buna poate face Iubirea cu uciderea? Da! Stim cu totii, casa buna face doar Iubirea cu Jertfa, Iubirea cu Rabdarea, Iubirea cu Suferinta, Iubirea cu Bunatatea, Iubirea cu Iertarea! Iubirea cu Iubirea cea vesnica a lui Dumnezeu!


Dreptmaritori   crestini,

Daca vom avea iubire in casele noastre, intelegere si ingaduinta, iertare si iarasi iertare, cu multa rabdare, vom avea pace si iubire cu vecinii nostri, cu satenii nostri, cu orasenii si cu toti fratii romani si cei care vietuiesc cu noi, de orice neam ar fi, ca doar una suntem in fata lui Dumnezeu, vom implini, de buna seama, porunca cea mare a lui lisus, porunca Iubirii!

Daca vom avea iubire unii pentru altii si vom creste in credinta cea adevarata si respectul pentni jertfa strabunilor nostri, ne vom respecta unii pe altii, pentru a duce la zidirea miei vieti pasnice si prospere, unindu-ne eforturile si clarificand rapid fatetele intunecate din viata sociala, viata noastra cea de toate zilele, atunci vom avea bucuria de a implini porunca dala de Dumnezeul iubirii, Dumnezeul nostru, al tuturora!

Si daca anul care vine, din cei care acum asculta acest cuvant pastoral, vor infia cate un prunc si-l vor creste in frica lui Dumnezeu si cinstirea oamenilor, vor auzi glasul Pruncului Iisus, plin de iubire, numindu-va prietenii Sai de inima, iar smerenia noastra multumindu-va tuturor parintilor care ati infiat prunci si ca va osteniti din iubire pentru a creste in credinta fapturi noi lui Dumnezeu, ati implinit, cu si mai mare ravna iubirea poruncita de Domnul Dumnezeu!

In numele iubirii ceresti, cerem binecuvantarea lui Dumnezeu peste toti crestinii din lume, din Tara noastra, din Eparhia noastra, din satele si orasele noastre, peste preotii si casele lor, peste elevi, studenti, profesori, monahi si monahii, peste toti cei care au evitat declansari de razboaie, peste toti cei care ostenesc la zidirea Romaniei sfinte , si  martire.

Multumim din inima tuturor crestinilor si crestinelor care faceti sa creasca Biserica Ortodoxa si vrednicia Neamului nostru romanesc, atat de incercat in toate timpurile!

 

Multumindu-Va, dreptmaritori crestini, cu toata pretuirea si iubirea cu care ati ascultat cuvantul nostru pastoral, va pun la inima sfatul Sfantului Apostol Pavel: "Fara credinta, dar, nu este cu putinta sa fim placuti lui Dumnezeu, caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este si ca se face rasplatilor celor care-L cauta" (Evrei 11,6).

Hristos se naste, mariti-L Hristos din ceruri, intampinati-L Hristos pe pamant, inaltati-L! Cantati Domnului tot pamantul!


CALINIC  EPISCOPUL  ARGESULUI si MUSCELULUI 

 

.

27 Noiembrie 2007

Vizualizari: 3505

Voteaza:

Nasterea Domnului - Prea Sfintitul Calinic al Argesului si Muscelului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE