Consiliul de Disciplina in manastire

Consiliul de Disciplina in manastire Mareste imaginea.

 

Consiliul de Disciplina in manastire

 

Art.55 - Consiliul de Disciplina este alcatuit din staret, ca prese­dinte, si din doi calugari cu deosebite cunostinte de pravila manastireasca, alesi de Sobor si aprobati de Chiriarh.

 

Art.56 - Atributiile Consiliului de Disciplina sunt urmatoarele:

 

a) Cerceteaza toate abaterile vietuitorilor manastirii de la randuie­lile vietii monahale;

 

b) Pentru abaterile de la disciplina manastireasca (neascultarea de staret, lipsa repetata de la slujbele religioase, de la consfatuirile de invata­tura si de la ascultarea randuita, precum si orice alte fapte savarsite impo­triva ordinii din manastire si a bunei cuviinte monahale), Consiliul de Dis­ciplina este indreptatit sa aplice urmatoarele pedepse: randuirea la ascultari inferioare, luarea culionului (scufiei) pe timp limitat si trimiterea la canon pe un anumit timp

la unul din schiturile manastirii;

 

c) Pentru abateri de la randuielile canonice (incalcarea fagaduin­telor monahale, parasirea manastirii fara invoirea staretului, administrarea necinstita si instrainarea bunurilor de obste, razvratirea impotriva autori­tatii bisericesti si de stat, precum si orice alte delicte disciplinare prevazute in Sfintele Canoane si in Legiuirile bisericesti) - dupa cercetarea lor - Consiliul de Disciplina incheie cuvenitul proces-verbal de constatari si propuneri, pe care staretul il inainteaza, cu raport, Chiriarhului, pentru a lua masurile cuvenite.

 

Impotriva propunerii de sanctionare facuta de Consiliul de Dis­ciplina, invinuitul se poate adresa in scris Chiriarhului care, dupa caz, dis­pune cercetarea.

 

Art.57 - Consiliul de Disciplina tine sedinte ori de cate ori este ne­voie, consemnandu-se hotararile sale intr-un registru propriu de procese-verbale, de catre secretar.

 

Art.58 - Impotriva hotararii de excludere din monahism si de cate­risire, se poate face cerere de recurs numai la Sfantul Sinod. Pe temeiul avi­zului Chiriarhului eparhiot si al propunerii Comisiei canonico-juridice, Sfantul Sinod va hotari asupra mentinerii sau iertarii pedepsei.                   

 

Egumenul

 

Art.59 - Egumenul conduce un schit sub directa indrumare a Centrului Eparhial sau a staretului manastirii de care depinde schitul.               

Art.60 - In schit are aceleasi indatoriri ca si staretul in manastire.   

 

Art.61 - La conducerea schitului, egumenul este ajutat de un Consiliu alcatuit din: econom, eclesiarh, arhondar si de secretar, numiti de Chiriarh, la propunerea staretului manastirii de care acesta depinde.

 

Art.62 - Egumenul este numit de Chiriarh, la propunerea staretu­lui, in lipsa egumenului de la schit, economul ii tine locul.

 

Conducatorul metocului

 

Art.63 - Conducatorul metocului administreaza un metoc aflat sub directa indrumare a Centrului Eparhial sau a manastirii de care depinde.

 

Art.64 - Conducatorul metocului este numit de Chiriarh la propu­nerea exarhului sau a staretului respectiv.                                               

 

18 Iulie 2012

Vizualizari: 2557

Voteaza:

Consiliul de Disciplina in manastire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE