Gherasim de la Sitaru

Gherasim de la Sitaru Mareste imaginea.

"Daca nu simti atunci cand te rogi, roaga-te inainte, ca Dumnezeu iti va trimite simtirea inimii."

Batranul Gherasim de la Manastirea Sitaru, pe numele de mirean Gheorghe Parausanu s-a nascut pe 12 noiembrie 1915, in comuna Plesoi, judetul Valcea, intr-o familie evlavioasa cu multi copii, fiind cel mai mic dintre ei.

Legat de tatal sau, isi amintea adesea, cu mare bucurie, ultimele lui cuvinte. Pe patul de moarte, fiul cel mare, care era preot pe atunci, l-a intrebat pe acesta: "Ce simti acum, tata, fiind aproape de moarte?" Iar tatal a raspuns: "Parinte, parca ieri am intrat pe o usa si astazi ies pe alta." Aceste cuvinte le-a pus in inima sa ca o mostenire duhovniceasca.

A studiat la Seminarului Teologic din Ramnicu-Valcea. A absolvit Facultatea de Teologie de la Cernauti, dar nu s-a preotit niciodata deoarece se considera nevrednic de hirotonie. S-a inscris la Facultatea de Drept din Bucuresti si, dupa stagiul militar din timpul celui de-al doilea razboi mondial, a lucrat ca avocat si a fost multi ani jurist la Ministerul Minelor si Geologiei.

A urmat calea casatoriei, care a fost binecuvantata de Dumnezeu cu o fiica.

Prin 1970 avocatul Gheorghe Parausanu l-a intalnit pe Parintele Arhimandrit Gherontie Ghenoiu care era duhovnic si predicator la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, aceasta intalnire avand sa-i schimbe radical cursul vietii. Duhovnicul si povatuitorul sau, Arhimandritul Gherontie Ghenoiu de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, i-a insuflat dragostea pentru viata monahala.

Batranul Gherasim de la Sitaru

Cu timpul, s-a apropiat tot mai mult de Biserica si a ajuns ucenic de chilie al Parintelui Gherontie. Acest povatuitor iscusit se adapase, la randul sau, din trairea isihasta a pusnicilor din Manastirea Frasinei si Manastirea Lainici.

Spunea Parintele Gherasim: "Am stat langa Parintele Gherontie ani de zile, dar nu mi-am permis sa vorbesc cu sfintia sa o jumatate de ora pe indelete.. ma multumeam numai sa aud intrebarile si raspunsurile altora si ma hraneam din ele."

Pe cand Parintele Gherontie era in pragul mortii, a lasat un ultim cuvant pentru ucenicul sau cel mai apropiat, avocatul Parausanu: "Spuneti-i domnului Parausanu sa ramana la Sitaru." Acest cuvant a schimbat dorinta avocatului de a se retrage la Manastirea Frasinei. Astfel, a ajuns sa ajute la lucrarea de rectitorire a Schitului Sfantul Nicolae - Manastirea Sitaru, judetul Ilfov.

La venerabila varsta de 69 de ani, avocatul Parausanu a intrat ca frate in Manastirea Sitaru. La varsta la care unii sunt covarsiti de neputintele batranetii sau deznadajduiti la gandul apropiatei morti, viitorul parinte Gherasim era in plina putere, foarte ravnitor si, mai ales, foarte smerit.

Nu purta decat arareori fes, iar cu camilafca l-am vazut doar in Postul Mare. Nu acorda aproape deloc importanta felului in care arata, nu se pieptana decat foarte rar, iar imbracamintea era foarte modesta. Cu toate acestea era intotdeauna curat in exterior, ca o rasfrangere a curatiei launtrice. Ne mai amintea, cand si cand, acel minunat cuvant din Pateric: "Haina calugarului trebuie sa fie in asa fel incat daca ar uita-o afara nimeni trecand pe acolo sa nu doreasca a o lua."

Parintele Gherasim dorea mult retragerea in pustie. Cand a venit aici, avea deja cumparat un felinar si se gandea la a-si sapa un bordei in pamant, in padure. Era hotarat. A mers la Episcopul Roman sa-i dea binecuvantare, dar nu i-a dat. Episcopul Roman ii spusese ca e mult mai multa nevoie de Sfintia sa in manastire si ca ar fi mai bine sa nu se retraga.

Batranul Gherasim de la Sitaru

Dupa moartea Parintelui Gherontie, in anul 1984, la o varsta de 69 de ani, a intrat, cu acordul familiei, in cinul monahal la acest schit, ctitoria povatuitorului sau duhovnicesc. Aici a avut ascultarea de egumen, adica ajutor de staret. Datorita ravnei fierbinti si smereniei sale depline, Dumnezeu i-a daruit o bogata viata duhovniceasca.

Parintele Gherasim de la Sitaru a adormit cu pace intru Domnul pe data de 11 aprilie 2003, de Praznicul Invierii Domnului, la racla Sfantului Calinic de la Cernica, cand se facea si pomenirea acestuia.

Ieromonah Valentin Mitu - Staret al Manastirii Turnu de Prahova
Fragmente selectate din cartea: "Batranul Gherasim de la Sitaru"

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 6800

Voteaza:

Gherasim de la Sitaru 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Anghel LiviuPostat la 2010-05-14 00:11

    Iata ca bunul dumnezeu a ascultat si rugaciunea mea, de aici de departe.Tinind vie prin intermediul acestei pagini, figura celui mai iubit parinte monah pe care l-am intilnit imediat dupa anii '90. Nu mai citisem pina acum nimic despre dinsul. Cine l-a cunoscut pe parintele Gherasim si nu are cuvinte de lauda? Dinsul impreuna cu Parintele Staret Damian Bogdan a fcut minuni cu sufletul meu. Si iata ca dupa aproape 20 de ani inca -mi aduc aminte de povetele lor simple, dar cu muta putere. Multumita lor am inceput sa merg pe calea credintei, ei m-au indrumat si m-au povatuit iar acum cind nu mai sunt printre noi cu greu cred ca o sa mai gasim asemenea lor. Domnul sa-i odihneasca in pace si linga slava sa. Cu mine au facut minuni adevarate iar pentru asta eu i-am chemat mereu "SFINTI MEI PARINTEI" Manastirea Sitaru pentru mine e un loc de basm, de vis, o data pe an cel putin merg sa-mi incarc sufletul cu puterea rugaciunilor SFINTILOR PARINTEI, In primavara anului acesta tatal meu s-a imbolnavit de cancer si am venit mai des acasa, acest prilej nu tocmai placut a facut sa vin SI sa ma rog la mormintele "Parinteilor" care iarasi au facut o minune cu tatal meu care parca dintr-o data s-a simtit mai bine si doctori se mirau de acum. Am o rugaminte pentru staretul Manastirii Turnu: unde pot gasi cartea pe care o numiti "Batrinul Gherasim de la Sitaru"

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE