Herman Tristram Engelhardt

Herman Tristram Engelhardt Mareste imaginea.

Herman Tristram Engelhardt jr., in prezent profesor la doua universitati din Statele Unite ale Americii, este considerat unul dintre fondatorii bioeticii americane, contributia sa la cercetarea stiintifica in domeniu fiind remarcabila. Dupa convertirea sa la ortodoxie din anul 1991, se numara printre cei mai importanti teoreticieni ai bioeticii crestine.

Hugo Tristram Engelhardt, Jr., s-a nascut in Texas in 1941 din parinti romano-catolici. A urmat cursurile unei scoli Romano-Catolice renumite, insa a fost atras mai mult spre viata liturgica, activand ca "paracliser" in cadrul slujbelor, decat de studiu. Ulterior, a studiat filosofia si medicina.

In 1991 s-a convertit de la catolicism la Ortodoxie, luand numele Sfantului Herman de Alaska.Alaturi de el s-au convertiti si sotia sa – care fusese baptista - si cele doua fiice ale lor. Intrebat, in cadrul unei conferinte, cum a devenit ortodox, Herman Tristram Engelhardt a raspuns: "numai prin dragostea lui Dumnezeu."

Tristram Engelhardt

Un rol foarte important in luarea acestei decizii a fost potrivit lui, participarea la Sfanta Liturghie intr-o biserica ortodoxa. Randuiala a facut ca prima data cand avea sa participe la acesta slujba, sa fie de Nasterea Domnului, in catedrala Patriarhiei Ecumenice din Fanar. Despre convertirea la ortodoxie, aminteste: "Convertirea la ortodoxie implica o schimbare completa a vietii. Din acel moment simti ca te unesti cu Hristos. Cand am devenit ortodox, am simtit aceasta unire. Din acel moment am stiut ca nu mai ratacesc in lume fara El. Sa fii ortodox este totul. In viata ta apar transformari radicale. Cu timpul, privesti Universul cu alti ochi si totul capata alta dimensiune. Imaginati-va cum ar fi daca, dintr-odata, am incepe sa privim fizica prin ochii lui Einstein renuntand la ipotezele lui Newton. Toate discutiile in care ne-am implica referitoare la notiuni ca spatiu, timp, masa sau energie ar fi abordate total diferit. Intr-un mod similar isi schimba si un convertit la ortodoxie perceptia lumii, in comparatie cu un romano-catolic sau un protestant.

Tristram Engelhardt a sustinand doua lucrari de doctorat, in medicina (Tulane University, 1972), respectiv filosofie (University of Texas, 1969). In prezent preda la Baylor College of Medicine si la Rice University, ambele din Houston, Texas. Este membru al "Center for Medical Ethics and Health Policy" si editor al "Journal of Medicine and Philosophy". De asemenea, profesorul american este co-editor la revistele "Christian Bioetics" si "Philosophy and Medicine" si la seriile "Clinical Medical Ethics. Este editor la seria "Philosophical Studies in Contemporary Culture" si autorul a peste 250 de articole si capitole din lucrari de specialitate. Lucrarile sale sunt traduse in Europa si Asia.

Fundamentele Bioeticii Crestine

Cea mai importanta contributie a sa la bioetica ortodoxa este lucrarea sa "Fundamentele Bioeticii Crestine". Lucrarea "Fundamentele Bioeticii Crestine“ a aparut in 2000 si a fost tradusa in limba romana de Sebastian Moldovan. Cartea demonstreaza ca raspunsurile la intrebarile nascute in vremurile modernitatii se gasesc in Biserica Ortodoxa, la Sfintii Parinti, care vorbesc despre Hristos si Sfanta Treime. Doar o relatie personala cu Hristos, asa cum Ortodoxia poate oferi oamenilor, determina aflarea raspunsurilor potrivite la problemele pe care stiintele moderne le nasc: "Biserica nu aduce nimic nou in discursul bioetic actual, pentru ca Dumnezeu este vesnic si infinit, iar propovaduirea Cuvantului este aceeasi. Biserica indeamna oamenii sa vina intr-un loc unde ar fi trebuit sa fie de la inceputul vietii. Nu exista intrebari si raspunsuri noi legate de bioetica crestina. Singura intrebare este: cine este Hristos? Raspunsul este mereu acelasi: Mesia, Fiul lui Dumnezeu Cel Viu“. Cartea este tradusa in mai multe limbi de circulatie internationala si este apreciata ca fiind o lucrare fundamentala a bioeticii crestine.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1695

Voteaza:

Herman Tristram Engelhardt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE