Parintele Calinic Stavrovuniotul

Parintele Calinic Stavrovuniotul Mareste imaginea.

Parintele Calinic Stavrovuniotul este considerat nu doar unul dintre cei mai cunoscuti iconografi ciprioti contemporani, ci chiar din intreaga lume ortodoxa.

Parintele Calinic s-a nascut in 1920 in orasul Athienou din Cipru. La varsta de 20 de ani a intrat in monahism la Manastirea Stavrovouni.  In 1946 a plecat in Muntele Athos unde ca ucenic al parintelui Ioanichie Mavropoulo va fi initiat in arta iconogrfiei.

Parintele Calinic Stavrovuniotul

Participand la lupta de eliberare din Cipru (1955-1959), a fost prins de catre englezi, fiind pentru o perioada intemnitat. Dupa ce a fost eliberat a mers in Atena unde a primit lectii de pictura bisericeasca de la Fotios Kontoglou.

Parintele Calinic Stavrovuniotul  Parintele Calinic Stavrovuniotul

Dorind sa dobandesca o mai mare cunoastere asupra acestui domeniu, a vizitat numeroase locuri precum Mistra, Muntele Athos, Meteora, Veria, Tesalonic si Muntele Sinai, unde a cercetat si studiat ca niciun alt tanar iconograf tehnica frescei si a icoanelor.

Parintele Calinic Stavrovuniotul - Fresca

Lucrarile sale au fost expuse in numeroase expozitii atat in Cipru cat si in lumea intreaga, incluzand: Atena, Hamburg, Frankfurt, Kiel, Berlin, Paris, Londra, Lausanne.

Parintele Calinic Stavrovuniotul

Parintele Calinic a scris de altfel o lucrare de referinta in arta iconografica ortodoxa: "Tehnica pictarii icoanelor in traditia bizantina”.

Parintele Calinic Stavrovuniotul

La initiativa parintelui Calinic si prin oferirea unui mare numar de icoane, in orasul sau natal a fost infiintat ”Muzeu Municipal Calinic” .

Parintele Calinic Stavrovuniotul a trecut la cele vesnice pe 23 ianuarie 2011.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2533

Voteaza:

Parintele Calinic Stavrovuniotul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE