Parintele Calinic cel trezvitor

Parintele Calinic cel trezvitor Mareste imaginea.

O figura deosebita intre parintii athoniti, a carui vietuire a acoperit mai bine de saizeci de ani de nevointa intr-una din cele mai dificile zone ale Sfantului Munte, Karulia, a fost fericitul intru adormire parinte Calinic. Pe cand inca era in viata, era pentru multi parinti si frati un izvor de odihna duhovniceasca si un experimentat invatator al virtutilor, mai cu seama al rugaciunii inimii.

Parintele Calinic era originar din Atena. A venit la Manastirea Ivir, pentru intaia data, la varsta de 18 ani. Nemultumit de viata idioritmica s-a mutat la Schitul Sfanta Ana, iar de aici la Karulia, pentru a vietui sub povatuirea duhovniceasca a Parintelui Daniil. Aici a invatat si mestesugul sclupturii in lemn.

Deoarece era un practicant al rugaciunii inimii, respingea orice nu conducea la ascultare, supunere si alte virtuti si obisnuia sa spuna ca trezvia este un dar de la Dumnezeu: "asa cum Dumnezeu l-a creat pe primul om si a suflat asupra lui “suflare de viata”, tot asa un monah trebuie sa-si purifice mai intai trupul prin practicarea virtutilor si apoi va primi de la Dumnezeu darul rugaciunii inimii si al trezvia, precum parintii neptici".

In copilarie nu a primit o educatie sistematica, insa era extrem de studios si cu o minte ascutita.  Cand, in 1913, erezia “cinstitorilor numelui” s-a raspandit in randul monahilor rusi si romani din Sfantul Munte, el a fost primul care a mers la Sfanta Chinotita subliniind ca aceasta invatatura si practica este straina de Traditie, spund ca “acestia neglijeaza capul si cinstesc palaria”. Acesta miscare a inceput in anul 1907 prin monahul rus Ilarion. Aderentii sustineau ca “numele lui Dumnezeu este Dumnezeu dupa fiinta”. Miscarea a provocat mari tulburari in Sfantul Munte si a fost condamnata de Sfanta Chinotita, de Patriarhia Ecumenica si de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Centrul acestei miscari a fost Schitul Sfantul Andrei Serai unde s-au desfasurat numeroase acte de violenta. Cu ajutorul armatei ruse, aproximativ 1000 de monahi au fost dusi in Rusia in vara anului 1913.

Interventia prompta a acestui om binecuvantat si insistenta Sfintei Chinotite a salvat alti monahi de la a imbratisa acesta invatatura gresita. Astfel, a fost din nou restabilita pacea in Sfantul Munte.

Parintele Calinic a vietuit timp de 55 de ani in chilia Sfantului Gherasim cel Tanar. Aici a trecut la cele vesnice, la varsta de 77 de ani, in anul 1930.

Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

08 August 2014

Vizualizari: 1426

Voteaza:

Parintele Calinic cel trezvitor 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE