Parintele Gavriil Burzo

Parintele Gavriil Burzo Mareste imaginea.

Parintele Gavriil Burzo slujeste ca preot si duhovnic in Manastirea Breaza, din localitatea natala Suciu de Sus, judetul Maramures. Manastirea Breaza, aflata pe teritoriul comunei Suciu de Sus, in judetul Maramures, a fost ctitorita de ieromonahul Florea Muresanu, intre cele doua intemnitari ale sale. Manastirea se afla la o distanta de 60 kilometri sud-est de Baia Mare si la 15 kilometri de Targu Lapus. Din localitate, pana la manastire, merge un drum pietruit lung de sapte kilometri.

Parintele Gavriil Burzo s-a nascut in anul 1939, in localitatea Suciu de Sus. In data de 11 iunie 1958, parintele Florea Muresanu, care slujea ca preot in satul Suciu de Sus, este arestat pentru a doua oara, fiind condamnat la douazeci si cinci de ani de inchisoare, in penitenciarul din Aiud.

La doua luni de la arestarea parintelui Florea, in data de 17 august 1958, elevul seminarist Gavriil Burzo, in varsta de doar 19 ani, trimite Episcopiei din Cluj un memoriu semnat de 480 de credinciosi ai satului Suciu de Sus, spre a interveni pentru eliberarea parintelui.

In cele din urma, in ziua de 22 septembrie, comunistii vin in sat si ii aresteaza pe Gavriil, pe bunicul sau si pe cantaretul bisericii. Cel dintai a primit o condamnare de sase ani, iar ceilalti doi, care l-au ajutat, cate una de patru ani. Bunicul sau a fost eliberat dupa numai doi ani, datorita decretului privind eliberarea detinutilor inaintati in varsta.

Odata condamnat, tanarul Gavriil a fost purtat prin mai multe inchisori, dupa cum urmeaza: Satu Mare, Gherla si Jilava; in Delta, vreo patru ani si jumatate, si langa Fetesti; in Jilava si in Gherla. In total, sase ani si jumatate. Astazi, parintele Gavriil marturiseste sincer: "Vina noastra a fost una singura, ne-am incapatanat sa facem o manastire, de fapt, sa-l sprijinim pe un parinte la ridicarea unei manastiri."

Elevul seminarist Gavriil, dupa ce este scos din inchisoare, in anul 1964, in urma decretului 318, isi continua studiile teologice, terminand si Facultatea de Teologie din Sibiu. Este randuit preot celib in satul Darja, din judetul Cluj, iar mai apoi in satul Recea, din acelasi judet. In cele din urma, in anul 1987, ajunge preot slujitor in satul natal, Suciu de Sus.

Dupa anul 1989, parintele Gavriil Burzo a inceput sa faca toate pregatirile necesare in vederea infiintarii vechii Manastiri Breaza. Preasfintitul Iustinian Chira, episcopul Maramuresului, aproba reinfiintarea Manastirii Breaza, iar in ziua de 22 septembrie 1990 este pusa piatra de temelie.

In anul 1991, odata cu serbarea hramului (Sfanta Treime), parintele Gavriil este tuns in monahism. Imediat, pe locul vechii manastiri, a inceput sa fie ridicata o noua biserica, din caramida, avand acelasi hram. In anul 1992 biserica a fost acoperita cu tabla din aluminiu, iar in anul 1993 au fost construite cladirile din jurul acesteia.

Teodor Danalache

Manastirea Breaza

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

15 Februarie 2013

Vizualizari: 2282

Voteaza:

Parintele Gavriil Burzo 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE