Parintele Gherasim Micraghiananitul

Parintele Gherasim Micraghiananitul Mareste imaginea.

Parintele Gherasim Micraghiananitul (1904 - 1991)

Parintele Gherasim Micraghiananitul a fost un imnograf contemporan harismatic. Acesta a primit in chip minunat un mare dar de la Duhul Sfant, acela de a compune imne. Chiar daca nu a urmat studii universitare si nu a invatat niciodata greaca veche, a scris imne minunate si multe slujbe ale Sfintilor, in greaca veche. Intrebat fiind cum de putea compune imnele, parintele raspunea smerit: "Nimic nu ii este cu neputinta Duhului Sfant... Nu Sfantul Duh i-a luminat pe pescarii lipsiti de educatie (apostolii).. si ei au invatat toate limbile si au vorbit intregii lumi stiute? Sfantul Duh m-a luminat, pe mine smeritul, si ma lumineaza ca sa scriu imnele si slujbele."

Parintele Gherasim Micraghianitul

Parintele Gherasim Micraghiananitul, dupa numele de mirean Anastasie, s-a nascut pe 5 septembrie 1904 in satul Droviani din Epir. A urmat studiile primare in satul natal. Dupa un timp va ajunge in Atena unde se dedica studiului Parintilor Bisericii. Atras inca de timpuriu de viata monastica, din 1924 va ajunge in Sfantul Munte Athos stabilindu-se intr-un schit de langa Kapsokalivia, cunoscut ca Schitul Sfanta Ana Mica, dependent de Schitul Sfanta Ana, dependent la randul sau de Marea Lavra. Fiind tuns in monahism a primit numele Gherasim, precum si supranumele Micraghiananitul (de la Sfanta Ana Mica).

Gherasim Micraghiananitul Parintele Gherasim Mikraghiananitul

Atras de poezia liturgica si manifestand o harisma deosebita in aceasta directie, parintele Gherasim a compus o opera imnografica de mare anvergura, comparabila cu cea Sfantului Roman Melodul.

Acesta a compus numeroase acatiste, canoane (paraclise), condace, tropare, slujbe intregi ale sfintilor si sinaxare complete pentru sfintii recent canonizati. Multe din compozitiile sale au fost incluse de catre autoritatile bisericesti in serviciul liturgic, numeroase alte lucrari inedite ramanand insa in manuscris.

Parintele Gherasim Micraghiananitul si Patriarhul Ecumenic Atenagora I

Imnele sale se ridica la aceeasi inaltime si profunzime cu cele ale marilor imnografi ai Bisericii precum Sfantul Roman Melodul, Sfantul Andrei Criteanul,  Sfantul Ioan Damaschin si altii. Din acest motiv a si primit din partea Patriarhului Ecumenic Atenagora I, titlul de “Imnograf al Marii Biserici a lui Hristos” (1959). Acest titlu a fost primit numai de putini imnografi contemporani care s-au distins prin compozitia imelor liturgice si a slujbelor bisericesti. Patriarhul Alexandriei i-a conferit la randul sau cuviosului Gherasim Micraghiananitul, “Crucea Sfantului Evanghelist Marcu”.

In Biserica Ortodoxa Greaca o mare parte din imnele compuse de parintele Gherasim au fost introduse in cartile de cult. Cateva acatiste si paraclise ale acestuia au fost traduse si in limba romana.

Inmormantarea Parintelui Gherasim Micraghiananitul

Parintele Gherasim Micraghiananintul a trecut la Domnului in anul 1991.

Radu Alexandru

Parintele Gherasim Micraghiananitul

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 3558

Voteaza:

Parintele Gherasim Micraghiananitul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE