Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre Mareste imaginea.

Vietile sfintilor stalpnici au fascinat dintotdeauna pe crestinii doritori de mantuire, care vad in viata pe stalp, una din formele cele mai aspre ale ascetismului crestin. Desi pentru omul contemporan, acesta pare un "capitol inchis"  al monahismului ortodox, inca mai exista parinti care nazuiesc la o viata de nevointa pe stalp.

Aceasta este si dorinta parintelui Maxim, un monah ortodox nascut in orasul minier Chiatura, din Georgia, in varsta de 55 de ani, care, inca de tanar, si-a propus sa traiasca in varful unui stalp, precum parintii stalpnici de odinioara.

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Parintele Maxim vietuieste in prezent in varful unui stalp calcaros, inalt de 40 de m, situat in regiunea Imereti din Georgia, la aproximativ 10 km departare de orasul sau natal.

Stalpul Katskhi a fost inca din antichitate cunoscut ca loc de inchinare. In timpul paganismului, se crede ca a constituit reprezentarea unui zeu local al fertilitatii. Incepand cu secolul al IV-lea, a devenit un important loc de nevointa si linistire.

O biserica a fost construita pentru prima data in farful acestui stalp intre secolele VI-VII, insa nimeni nu cunoaste "cum” si "de catre cine”. Se pare ca numerosi stalpnici s-au nevoit pe stanca Katskhi pana undeva in secolul al XV-lea, cand Georgia era frecvent atacata de turcii otomani. Incepand cu 1921, dupa ocuparea Georgiei de catre Uniunea Sovietica, Stalpul Katskhi a fost transformat intr-un loc de antrenament pentru alpinisti.

Doar dupa obtinerea independentei Georgiei in 1993 si recenta renastere a interesului fata de spiritualitate in aceasta atara, Stalpului Katskhi avea sa-i fie redata insemnatatea spirituala din vechime.

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

In 1993, parintele Maxim a depus voturile monahale, iar doi ani mai tarziu, a primit binecuvantarea sa se mute la Katskhi. Dupa ce a petrecut o iarna in pestera aflata la baza stancii, a primit o donatie pentru a ridica o noua biserica pe varful ei. Eparhia locala a Bisericii Ortodoxe Georgiene a ingaduit Parintelui Maxim sa ridice locasul pe acest loc.

Parintelui Maxim i s-au alaturat in scurt timp, multi crestini care au donat bani si materiale de constructie, pentru ridicarea asezamantului. De asemenea, multi localnici din satele invecinate au lucrat voluntar la ridicarea acestuia.

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Intregul proces este insa unul dificil tinand seama de faptul ca accesul pana in varf este posibil numai urcand pe scara metalica ingusta, iar ridicarea materialelor de constructie se face folosind scripeti si franghie.

In timpul lucrarilor, Parintele Maxim a avut parte de o mare bucurie, descoperind in varful stancii ramasitele unui nevoitor necunoscut. Urmand examplul primului stalpnic cunoscut din traditia ortodoxa, Sfantul Simeon, parintele Maxim nu permite accesul femeilor in acest loc.

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

O singura intristare are Parintele Maxim, legata de obtinerea recunosterii si binecuvantarii din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Georgiene, Ilia II, pentru a putea vietui in varful acestei stanci, pana la sfarsitul vietii.

"Mi-au spus ca imi permit sa vin aici, nu insa sa si traiesc aici. Initial mi s-a zis ca sunt prea tanar. Acum, probabil, imi vor spune ca sunt prea batran.”, spunea zambind, parintele Maxim.

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

In toti acesti ani, situatia parintelui a ajuns subiect de presa atat in Georgia, cat si peste hotare. Despre parintele Maxim si dorinta sa, s-au scris articole, s-au efectuat reportaje de catre BBC, ba chiar, in octombrie 2010, Maboroshi Productions, o companie de film particulara, a inceput realizarea unui documentar despre Parintele Maxim, avand titlul "Stalpnicul: o problema de credinta”.

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Perspectiva asupra parintelui Maxim difera, unii privindu-l doar ca pe o simpla curiozitate. Toti acestia, sustin insa ideea ca Stalpul Katskhi trebuie sa redevina locul unui stalpnic. Acesta este scopul lor. Nu pot vedea, din pacate, mai departe de el.

Doar parintele Maxim este cel care tinteste la mai mult decat atat, dorind sa faca din acest stalp "o scara catre cer”, pentru mantuirea sa si a semenilor, urmand nevoitorilor de odinioara.

Radu Alexandru

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 6432

Voteaza:

Parintele Maxim, un stalpnic al zilelor noastre 5.00 / 5 din 2 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • CORINA GEORGIUPostat la 2013-09-15 01:17

    Ar fi bine (ptr. folosul sufletului nostru) sa ne facem viata un astfel de stalp! Ca sa dobandim mantuire, mila lui D-zeu, nu-I nevoie sa ne facem cu totii calugari, sa fugim din lume la propriu! Sa ne curatim sufletul, sa incercam sa traim curat,sa miluim, sa implinim cele 10 porunci si sa-L rugam ne-ncetat pe bunul D-zeu sa se salasluiasca in inima noastra!

  • LIDIA GAIZLER Postat la 2011-06-21 15:00

    acest sf. parinte este cu adevarat nebun pt. HRISTOS !

  • Constantin BernathPostat la 2011-06-15 10:26

    Cred ca, in final, va obtine si binecuvantarea de a locui pana la sfarsitul vietii acolo. Dupa parerea mea, incercarea isi spune cuvantul. dar, va invinge ascultarea si credinta.

  • CEZAR GATEJPostat la 2011-06-11 21:56

    ce inseamna in vremea noastra adevarata credinta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE