Parintele Meletie Sikiotis

Parintele Meletie Sikiotis Mareste imaginea.

Multi monahi athoniti s-au remarcat in secolul trecut in calitate de interpreti si autori ai cantarilor bisericesti. Printre acestia se numara si parintele Meletie Sikiotis (1907-2000), un remarcabil caligraf si profesor de muzica bizantina si iconografie.

Parintele Meletie Sikiotis a vietuit in Muntele Athos de la varsta de 17 ani, deprinzand inca dintru-nceput stilul traditional al cantului bizantin athonit. A trait langa parinti minunati precum diaconul Dionisie Firfiris, diaconul Ioan si altul, care l-au considerat pe parintele Meletie ca povatuitor si profesor al lor.

Parintele Meletie Sikiotis

Incepand cu 1953, parintele Meletie a fost profesor de muzica bisericeasca bizantina si arta iconografica in cadrul Athoniadei din Careia. Toate lucrarile sale muzicale, pe care intotdeauna a evitat sa le publice, au fost scrise mai ales pentru elevii Academiei Athonite.

Parintele Meletie Sikiotis

Unul dintre elevii sai evoca astfel personalitatea parintelui: " Mi-l amintesc pe parintele Meletie din perioada in care am invatat in cadrul Academiei Athonite, 1992- 1996. Era un monah tacut, plin de har si inteleciune. Avea o voce placuta, dulce. Chiar daca era foarte batran, continua sa vina la scoala zilnic pentru a le impartasi elevilor din darurile care ii fusesera oferite lui. Nu numai pe mine m-a influentat si pe elevii generatiei mele, ci in deceniile de slujire in cadrul Athoniadei, foarte multe generatii de elevi au primit mostenirea sa.”

Radu Alexandru

Parintele Meletie Sikiotis

04 Iulie 2012

Vizualizari: 2006

Voteaza:

Parintele Meletie Sikiotis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE