Parintele Neonil Stefan

Parintele Neonil Stefan Mareste imaginea.

Duminică, 13 martie 2016, Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Manastiri Frasinei din județul Vâlcea, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 94 de ani.

Parintele Neonil Stefan a fost staretul Manastirii Frasinei. Conducand obstea monahilor nevoitori din "padurea de frasini" inca din anul 1961, parintele Neonil a fost unul dintre cei mai batrani stareti din tara noastra, precum si unul dintre cei mai mari duhovnici ai vremii noastre.

In anul 1857, schitul din padurea de frasini avea sa fie vizitat de Sfantul Ierarh Calinic. Impresionat de linistea locului si de nevointa monahilor, episcopul va lua hotararea sa ridice aici o manastire. Astfel, in anul 1859 incep lucrarile de ridicare a unei manastiri, putin mai la vale de vechiul schit, sub Muntele Capatanii.

Primul staret al noii ctitorii va fi parintele schimonah Policarp Nisipeanul, recunoscut drept un om cu viata sfanta si cu experienta duhovniceasca dobandita in Sfantul Munte. Acesta va fi staret incepand cu anul 1864, anul trecerii sale la cele vesnice necunoscandu-se. Dupa acesta urmeaza in staretie parintele schimonah Silvestru, care trece la cele vesnice in anul 1898. Dupa cuviosul Silvestru, urmeaza la carma manastirii parintele Porfirie Bucurescu, renumit pentru viata lui sfanta; acesta este ales staret in anul 1898, dupa acest an, manastirea cunoscand o perioada de inflorire sub toate aspectele. In anul 1927 este ales staret parintele Simion Combei, care pastoreste manastirea foarte bine, mai ales din punct de vedere adminstrativ. Retragandu-se din staretie, el trece la cele vesnice in anul 1978, la varsta de 84 de ani. Parintele David Glavan conduce manastirea pentru putin timp, fiind ales exarh al manastirilor din Episcopia Ramnicului si Argesului. Dupa acesta din urma, vine la carma manastirii parintele Neonil Stefan.

Parintele Neonil Stefan, staretul de la Frasinei

Parintele Neonil Stefan s-a nascut in anul 1922. Odata cu incredintarea ascultarii de staret parintelui Neonil Stefan, in anul 1961, viata monahala din Manastirea Frasinei a inceput sa infloreasca sub toate aspectele. Astfel, om de rugaciune si bun administrator, parintele Neonil a randuit cu credinta, cu rabdare si cu hotarare toate treburile manastirii vreme de jumatate de secol.

Ca si toti ceilalti mari duhovnici de la Manastirea Frasinei, parintele staret Neonil este un om de rugaciune si de aspra nevointa, tinand foarte mult la pastrarea sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe, precum si la pravila monahala autentica. Iubindu-l din toata inima pe Sfantul Ierarh Calinic, sfantul ctitor al manastirii, caruia se si straduieste sa ii urmeze in rugaciune si smerenie, parintele Neonil este categoric in pastrarea randuielilor lasate de ctitor.

Obstea monahilor de la Frasinei, in frunte cu parintele staret Neonil, a ctitorit si a ajutat mai multe biserici si manastiri din tara. Acest lucru a fost cu putinta datorita inimii sale milostive, precum si dorintei de a duce o viata monahala cat mai autentica, pastrand pentru obste doar cele de stricta folosinta, restul daruind altora. Intre parohiile care beneficiaza de sprijin duhovnicesc si material din partea obstei monahale de la Frasinei se numara si parohia din satul Cosambesti, judetul Ialomita.

La cei aproape 90 de ani ai sai, parintele staret Neonil are inca putere sa indrume duhovniceste obstea de monahi de la Manastirea Frasinei, renumita pentru randuielile ei sfinte. Multumita parintelui Neonil, ansamblul monahal de la Frasinei si randuiala slujbelor dintru inceput au ramas aproape neschimbate, duhul athonit putand fi simtit si astazi in "manastirea Sfantului Calinic".

Inca dintru inceput, Sfantul Ierarh Calinic a dorit ca in Manastirea Frasinei sa fie urmata pravila monahala athonita, o randuiala aspra si sfanta, pe care el o cunoscuse personal, facand o calatorie in Sfantul Munte Athos. Randuiala lasata de Sfantul Calinic, de a nu se manca niciodata carne in manastire, de a nu intra niciodata femei si de a se face slujba de la miezul noptii si pana dimineata, este pastrata cu multa strictete. Cei care au incalcat aceasta randuiala aspra au fost aspru pedepsiti, inca din vremea Sfantului Calinic.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

14 Martie 2017

Vizualizari: 14984

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Comentarii (2)

  • adelin smaduPostat la 2014-02-05 11:03

    A vorbi despre Staretul Neonil,inseamna a vorbi despre un Sfant in viata...Obstea adunata in jurul sau , ordinea care salasluieste in Sfanta mananastire Frasinei,orarul slujbelor care poarta pecetea celor athonite,ascultarea desavarsita insotita de dragostea frateasca intre obste si Staret,fac din aceasta Sfanta manastire un colt de rai,si in acelasi timp,locul cu cel mai mare impact duhovnicesc din Romania.Sa nu uitam marii Duhovnici pe care Sfanta manastire Frasinei i-a nascut spre povatuirea noastra,printre care numaram ,pe Parintele Lavrentie,Parintele Ghelasie,Parintele Paisie,si altii stiuti doar de Dumnezeu.Staretul Neonil ,egumen al Sfintei manastiri din 1986 iubeste cu osardie imparatia cerurilor,dispretuieste bogatia si cauta cu nadejde rasplata cereasca.Scump la vorba,bun la suflet,iubitor de pravila si buna randuiala Staretul a pastrat Frasineiul in rotmul de viata athonit ,fiind iubitor de isihie si neimprastiere.Nu cauta la fata omului si nu face osebire intre crestini,si mai ales,nu-i place ca faima sa-i depaseasca faptele.Sa ne rugam si noi ,cu totii la Hristos ,la Maica Domnului si la Sfantul ierarh Calinic sa ni-l tina sanatos si cu indelungate zile ,pe pastorul de suflete din Sfanta manastire Frasinei,avva Neonil.

  • Octavia GrozeaPostat la 2011-10-20 14:00

    Adevarat! Manastirea Frasinei este cu siguranta deosebita,am fost si eu,insa jos unde au voie si femeile. Sa ne rugam pt obstea manastirii pt ca putini monahi din tara mai sunt ca ei.Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE