Parintele Vasile Patrascu - Nefliu

Parintele Vasile Patrascu - Nefliu Mareste imaginea.

Parintele Vasile Pastrascu a fost unul dintre nenumaratii preoti care au patimit in inchisorile comuniste, pentru marturisirea Adevarului si iubirea de neam. Parintele Vasile s-a nascut in ziua de 1 ianuarie 1922, in localitatea Barlad, si a trecut la cele vesnice in ziua de 23 septembrie 2006, nu departe de Bucuresti.

Vreme de 18 ani, parintele Vasile Patrascu a suferit nenumarate prigoniri, in inchisorile comuniste din Jilava, Uranus, Pitesti, Gherla, Aiud, Alba-Iulia, Galati, Focsani, Ploiesti, Codlea, Iasi, Periprava si Barlad. Ca un testament, parintele Vasile, a lasat urmatoarele cuvinte: "Doamne, Tie iti inchin toata suferinta mea. Pe cei ce m-au torturat, iarta-i, miluieste-i si-i sfinteste pe dansii. Iar daca au nevoie de zile din zilele mele, sunt gata sa le dau, caci comoara sufletului si a mintii e sa iubesti pentru a putea ierta."

Parintele Vasile Patrascu - Nefliu

Parintele Vasile Patrascu s-a nascut in ziua de 1 ianuarie 1922, in localitatea Barlad, intr-o familie crestina. Dupa ce a terminat scoala primara si liceul, in orasul natal, tanarul pe atunci Vasile si-a indreptat pasii spre Bucuresti, unde s-a inscris la Academia de Studii Economice si la Facultatea de Teologie.

Impreuna cu mai toti studentii de valoare, Vasile se va inscrie si el in Fratiile de Cruce, mult urate de sistemul comunist. Pentru aceasta, in ziua de 16 mai 1948, la varsta de 26 de ani, tanarul student este arestat de securisti, fiind mai apoi condamnat la 15 ani de munca silnica. Nu mult dupa aceasta condamnare, tanarului i se vor adauga inca alti zece ani de munca silnica, pentru "uneltire contra sigurantei statului".

In camerele de la Ministerul de Interne, tanarul student a fost supus unor anchete fara seaman, unele dintre ele durand cate doua sau trei zile, fara intrerupere. In urma unei anchete, tanarul istovit a cerut o bucata de hartie, sa scrie declaratia. Bucurosi de izbanda lor, cei care l-au batut i-au dat o bucata de hartie si un stilou. Cand au ridicat hartia, cei in cauza au citit: "N-am fost si nu voi fi nici o secunda din viata mea cu dumneavoastra. Raman alaturi de cei ce-L au pe Hristos. Semnat: Vasile Patrascu."

Dupa anchetele aspre de la Securitate, studentul economist Vasile Patrascu a fost aruncat intr-un lant de inchisori comuniste. Potrivit marturiei sale, el a trecut prin urmatoarele inchisori: de cinci ori a fost inchis la inchisoarea Jilava; inchisoarea Uranus; inchisoarea Pitesti; inchisoarea Gherla; de trei ori a fost inchis la inchisoarea Aiud; inchisoarea Alba-Iulia; de mai multe ori a fost inchis la inchisoarea Galati; inchisoarea Focsani; de doua ori a fost inchis la inchisoarea Ploiesti; inchisoarea Codlea; inchisoarea Iasi; inchisoarea Periprava; de mai multe ori a fost inchis apoi la inchisoarea Barlad.

In luna martie a anului 1949, studentul Vasile Patrascu a ajuns la inchisoarea din Pitesti. In aceasta perioada procesul de "reeducare" de la Pitesti era pe culmea apogeului, mutilarile si umilintele atingand cote inimaginabile. Echipa de tortionari a lui Turcanu nu avea scrupule. Una dintre cele mai dureroase episoade de la Pitesti a fost cel petrecut in Saptamana Mare a Postului Pastilor, cand tortionarii au savarsit cele mai infioratoare blasfemii, in special cu preotii si calugarii aflati in arest. Mai tarziu, el va fi si otravit, insa bunul Dumnezeu il va pazi in viata.

In inchisoarea de la Aiud, studentul Vasile Patrascu l-a intalnit pe parintele Iustin Parvu, staretul de la Manastirea Petru Voda, si pe parintele Ioan Iovan, de la Manastirea Recea. Dupa noua ani de suferinte si rugaciuni neincetate, tanarul l-a intalnit pe parintele Nicolae Paslaru, la care se va si spovedi, vreme de o zi intreaga. In scurt timp, el va invata pe de rost cateva acatiste si paraclise, precum si fragmente intregi din Sfanta Scriptura.

In perioada petrecuta in Delta, la inchisoarea din Periprava, studentul Vasile Patrascu l-a intalnit pe parintele Ilie Lacatusu. Dupa eliberare, cand s-a intors acasa, toti ai lui stiau ca murise, candva in anul 1957, dupa cum ii informase o telegrama oficiala. La randul sau, fratele lui era si el aruncat prin inchisorile comuniste.

Dorind sa plece in nordul Moldovei, spre a intra ca si calugar, intr-o manastire de acolo, duhovnicul l-a oprit in lume, zicand ca lumea are nevoie de preoti crestini. Nu dupa multa vreme, parintele Vasile Patrascu a fost hirotonit si randuit preot, la biserica din localitatea Nefliu, undeva in sud-vestul orasului Bucuresti. Dintr-o bisericuta saraca si neingrijita, parintele Vasile a facut un adevarat colt de rai, unde nenumarati credinciosi, din apropiere si din departare, au aflat mangaiere.

Parintele Vasile Patrascu a murit in ziua de 23 septembrie 2006. Despre suferintele indurate de Vasile Patrascu in temnitele comuniste, Dumitru Bordeianu avea sa spuna: "Cine nu-l cunoaste pe Vasile Patrascu, a carui credinta a fost de nezdruncinat si a marturisit-o pana in ultima clipa, cu toate torturile prin care a trecut, care a afirmat public ca nimeni nu-l va putea obliga sa se lepede de Dumnezeu si de Biserica Lui, cu toate torturile aplicate."

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 4033

Voteaza:

Parintele Vasile Patrascu - Nefliu 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE