Moartea jertfelnica a lui Hristos, cea mai mare coborare a Lui la noi

Moartea jertfelnica a lui Hristos, cea mai mare coborare a Lui la noi Mareste imaginea.

 

Moartea jertfelnica a lui Hristos, cea mai mare coborare a Lui la noi

 

 

 

Moartea, in care se sfarseste fiecare viata omeneasca de pe pamant, nu a putut fi imprimata umanitatii de catre Creatorul ei. Dumnezeu nu a putut crea pe oameni ca fiinte cunoascatoare si cu puteri transformatoare in lume, ca fiinte capabile de o nesfarsita inaintare in bine, spre a muri. Moartea s-a introdus prin despartirea lor voluntara de Dumnezeu, Izvorul vietii. Iar odata patrunsa, nu mai putea fi departata din lume de catre ei insisi, oricat de mult voiau. Insa nici Dumnezeu nu putea sa accepte moartea ca sfarsit definitiv al oamenilor. De aceea intreprinde El Insusi invingerea ei. In acest scop Se face om Insusi Fiul lui Dumnezeu, ca sa invinga in umanitatea Sa moartea pentru oameni. Dar nu o invinge neprimind-o, victoria asupra ei nu putea fi completa decat producandu-se chiar de catre Cel asupra caruia s-a exercitat puterea ei pana la capat. Numai asa s-a putut imprima in firea umana a tuturor puterea biruitoare a mortii.

 

Astfel, Fiul lui Dumnezeu, intrupandu-Se, foloseste chiar moartea pentru a invinge moartea. El intoarce rostul mortii. In loc de mijloc de trecere la cel mai redus grad de viata, ea e folosita de El ca mijloc de biruire a ei si de intrare ca om in viata vesnica. Dumnezeu da astfel in Fiul Sau Cel intrupat un rost pozitiv chiar mortii.

In acest scop, ii da intai rostul pozitiv de a evidentia si sustine prin suportarea perspectivei ei si a ei insasi de catre om, adevarul unei vieti mai inalte. Acest adevar il afirma mai intai Fiul prin viata si cuvantul Sau. Prin aceasta El isi atrage moartea violenta din partea unei forte publice, care pazeste la nivelul existent ordinea vietii omenesti. El isi atrage moartea pentru ca nu Se conformeaza interdictiilor acestei forte de a chema pe oameni spre o viata mai inalta, de mai sincera implinire a datoriilor lor fata de Dumnezeu si de aproapele. Forta pedepseste uneori cu moartea pe cei ce nu se supun legilor ei. Dar ii pedepseste si pe cei ce cheama pe oameni la o viata mai inalta decat cea a compromisurilor reciproc tolerate ale unei oranduiri exterioare de nivel nu prea inalt. Hristos face astfel din jertfa vietii Sale un mijloc de atragere a oamenilor spre o viata de relatii mai fratesti intre ei, prin iubire aratata de El lui Dumnezeu si semenilor lor.

Dar adevarul pe care-l propovaduieste si pentru care sufera Hristos moartea nu consta numai din atata. El sufera moartea pentru ca Se prezinta ca Fiul lui Dumnezeu Cel intrupat, venit sa scape pe oameni de moarte prin moartea Sa. O spune aceasta de mai multe ori: "Ca asa a iubit Dumnezeu lumea, ca si pe Fiul Sau Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan III, 17). Sau: "Fiul omului n-a venit ca sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca si sa-si dea sufletul sau ca rascumparare pentru multi" (Matei XX, 28; Marcu X, 45). Acelasi lucru il da de inteles de cate ori spune ca "va fi dat la moarte, dar a treia zi va invia" (Matei XVI, 21; Matei XX, 18-19). Dar daca va fi dat la moarte pentru neamul omenesc (Ioan XI, 31), fiind nu numai om, ci si Dumnezeu, desigur ca tot pentru el va invinge moartea. Tot despre invingerea mortii, prin moartea Sa pentru toti, vorbeste Iisus, dupa Sfantul Evanghelist Ioan, si cand spune: "Iar Eu cand ma voi inalta de pe pamant ii voi atrage pe toti la Mine. Iar aceasta o spunea aratand cu ce moarte va muri" (Ioan XII, 32-33). Despre biruirea mortii prin moarte graieste Iisus si cand zice: "Daramati templul acesta si in trei zile il voi ridica". Caci Sfantul Evanghelist Ioan adauga: "Iar El vorbea despre templul trupului. Sau: Dupa ce S-a sculat din morti, ucenicii Lui si-au adus aminte ca aceasta o spusese El si au crezut Scripturii si cuvintelor pe care le spusese Iisus" (Ioan II, 19, 21).

 

Ca va suporta moartea pentru multi, pentru ca si viata cea noua la care se va ridica dupa moarte prin biruirea ei sa fie in folosul oamenilor, o spune Mantuitorul si la Cina cea de Taina, declarand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este sangele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor". Iisus a fost deci dat la moarte mai ales pentru ca sustinea ca e Fiul lui Dumnezeu, Care a venit sa scape lumea de moarte, prin moartea Lui. Vointa fortei publice de a-L supune mortii s-a intalnit cu vointa Lui de a primi moartea, pentru a o birui.

Era inevitabil pentru o societate in care religia era intemeiata pe ideea unui Dumnezeu Care nu Se poate face om ca sa moara pentru oameni, pentru o societate care nu putea intelege aceasta si nu putea admite sa i se zdruncine ordinea ei intemeiata pe credinta intr-un astfel de Dumnezeu, sa dea la moarte pe Cel ce contrazicea fundamentul ordinii ei, precum era inevitabil ca Dumnezeu Cel intrupat sa invinga moartea acceptand-o, sa nu se fereasca de moartea care I se impunea ca mijloc de a invinge moartea. Daca n-ar fi facut-o, ar fi lasat mai departe pe oameni in ideea ca moartea care asteapta pe orice om e o incheiere definitiva a vietii.

 

Hristos oferea umanitatii, prin moartea Lui, o unire maxima cu Absolutul, pe care reprezentantii oficiali ai respectarii lui Dumnezeu de la distanla nu o puteau crede. Era absurd ca ei sa accepte ideea ca se poate invinge moartea de cineva care e supus mortii, ca orice om muritor. Forta aceasta voia sa arate oamenilor, prin moartea ce i-o impunea, ca Hristos nu e Dumnezeu si nu poate invinge moartea, spre a nu se slabi ordinea intemeiata pe o distanta a lui Dumnezeu, pentru ca o accepta ca sa o invinga.

Apostolii, dupa ce L-au vazut pe Hristos inviat, s-au convins in mod neindoielnic ca El a invins moartea pentru El si pentru toti si prin aceasta ii poate atrage pe toti la Sine si la Tatal, intrucat i-a impacat-cu Dumnezeu de Care se instrainasera prin pacat. Dar s-au convins si de faptul ca El e cu adevarat Dumnezeu si ca Dumnezeu nu e indiferent fata de moartea care stapaneste asupra oamenilor si nici lipsit de puterea de a scapa pe oameni de ea.

Sf. Apostol Pavel spune: "Dar Dumnezeu invedereaza dragostea Lui fata de noi prin aceea ca pentru noi Hristos a murit, cand noi eram pacatosi. Cu atat mai vartos, deci, acum, fiind indreptati prin sangele Lui, ne vom izbavi prin El de manie. Caci daca pe cand eram vrajmasi, am fost impacati cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Sau, cu atat mai mult, impacati fiind ne vom mantui prin viata Lui" (Rom V, 8-10).

Aceasta semnificatie a mortii lui Hristos ca mijloc de impacare a noastra cu Dumnezeu si de indreptare a noastra, nu poate fi redusa la faptul ca, prin primirea ei, Hristos ne-a pus la inima o invatatura oarecare a Lui, cerandu-ne si dandu-ne curaj sa ne punem viata pentru ea. Pe de alta parte, aceasta invatatura consta tocmai in aceea ca ne face sa stim in mod sigur ca El ne-a mantuit de moarte prin moartea Lui, intrucat e cu adevarat Dumnezeu. El ne da, prin moartea acceptata si biruita de El, putinta sa ne mantuim "de moarte", adica sa ne impartasim de viata Lui, la care a intrat prin inviere. Din starea la care s-a ridicat umanitate a Lui prin biruirea mortii vine in noi harul, care nu ne aduce numai vestea ca sutem indreptati in fata lui Dumnezeu, cine face drepti, nemaifiind supusi fara voie pacatului (Rom. V, 19). Cu alte cuvinte, din starea la care s-a ridicat El prin moarte, invingand-o, ne vine si noua "moartea pacatului", sau puterea de a nu mai trai in pacatele ce ne duc la moartea definitiva (Rom. VI, 2), ci de a ajunge prin unirea cu El si prin el cu Tatal Sau la invierea cu trupul intru fericirea de veci. Caci El a invins moartea nu numai pentru ca a fost Dumnezeu, ci si pentru ca umanitate a Lui a fost fara de pacat si pentru ca prin aceasta a fost unita cu Dumnezeu, sau chiar il avea pe El ca ipostas. Iar unirea aceasta s-a desavarsit in biruirea mortii.

 

Aceasta semnificatie a mortii lui Hristos o prezinta Sf. Apostol Pavel si mai direct in Coloseni 1, 21. Caci aici spune si mai direct ca Impacarea adusa noua prin moartea lui Hristos depaseste impacarea juridica, aratand ca moartea lui Hristos nu e numai o plata, achitata lui Dumnezeu de Fiul Sau facut om, pentru ofensa sau nesocotirea ce I-am aratat-o prin neascultare, ci mai ales o reIntarire produsa in fiinta noastra prin daruirea ei lui Dumnezeu. Iar acest lucru place lui Dumnezeu, satisfacandu-L in acest sens. Chiar prin moartea suportata cu umanitatea Sa, Hristos S-a aratat pe Sine ca tine ca om mai mult la Dumnezeu, decat la lucrurile lumii si chiar la viata Sa in lume. Iar prin unirea noastra tainica cu Hristos Cel mort cu trupul acestor lucruri, ne insusim si noi moartea Lui fata de cele ale lumii, prin care pacatuim, alipindu-ne si noi de Dumnezeu si, prin aceasta, sfintindu-ne. E o mutatie radicala care se produce astfel in uman prin reintrarea in legatura cu Dumnezeu. "Dar pe voi care oarecand erati instrainati si vrajmasi cu cugetarea voastra, aratata in faptele viclene, acum v-a impacat in trupul carnii Lui prin moarte, ca sa va puna inaintea Sa sfinti fara de prihana si nevinovali" (Col. 1, 21-22).

In acest mod, Hristos a transformat moartea, din pedeapsa pentru pacat, in mijloc de inaltare a umanului la Dumnezeu si de intarire a lui. Ea devine jertfa prin care omul reintarit spiritual se reuneste cu Dumnezeu si cu semenii sai in iubire. Iar prin aceasta se sfinteste.

 

Moartea suportata de Hristos creeaza in noi, daca ne unim cu El, o stare noua, de incetare a alipirii egoiste si patimase la cele ale lumii si de daruire Tatalui si vointei Lui de a ne iubi unii pe allii. Iar aceasta ne da taria biruirii mortii. Acest lucru il spune Sf. Apostol Pavel in Filip. III, 10-11, declarand ca, prin credinta, eu vreau "sa-L cunosc (sa experiez) pe El si puterea invierii Lui (putere ce vine din starea Lui inviata) si sa fiu primit partas la patimile Lui, facandu-ma asemenea cu El si moartea Lui (imprimand in mine starea spirituala a mortii Lui), ca, doar, sa pot ajunge la invierea cea din morti". Cine voieste sa ajunga la invierea reala cu Hristos, trebuie sa traiasca cu putere si moartea lui cu El. E vorba mai intai nu de o moarte ca despartire a trupului de suflet, ci de o stare in care trupul e mort fata de toate faptele care instraineaza.

 

In acest sens, in Epistola catre Evrei X, 12-14, se spune: "Acesta dimpotriva, aducand o singura jertfa pentru pacate, S-a asezat pentru veci de-a dreapta lui Dumnezeu si asteapta pana ce vrajmasii Lui vor fi pusi asternut picioarelor Lui. Caci printr-o singura jertfa adusa, a adus la desavarsire pentru veci pe cei cati in Hristos au fost sfintiti". Aceasta o spune Sf. Apostol Pavel, dupa ce a vorbit de jertfa repetata in fiecare an a arhiereului din Vechiul Testament.

 

Moartea este, astfel, ea insasi, pe de o parte, poarta de intrare a umanitatii lui Hristos si, dupa ea, si a celor ce se unesc cu El la o stare de suprema intalnire cu Dumnezeu, de desavarsita intimitate cu El, o stare care ramane ca atare in Hristos si in care ii ridica tot mai mult si pe cei ce isi insusesc prin unirea cu El moartea Lui. E o stare de deplina transcendere a umanului la Dumnezeu cel absolut in viata Lui, sau independent de toate.

Moartea lui Hristos este desfiintarea afectelor, ca urmari ale pacatelor lor in umanitatea Lui. Iar alipirea la El ne da putere si noua, inca in cursul vietii acesteia, sa ne eliberam, in parte, de puterea acestor afecte, sau puterea de a ne infrana de la pacatul prilejuit adeseori de ele. Moartea e pentru Hristos ca om o biruire a mortii, ca ultima urmare a pacatului si de o deschidere a caii spre inviere, iar pentru noi, prin alipirea la El, in Botez, inceputul caii de biruire a afectelor si de pregatire pentru a trece prin moartea trupeasca, atunci cand va veni, la fericirea unei mai mari apropieri de Dumnezeu cu sufletul si, la sfarsitul chipului acesta al lumii, la invierea cu trupul.

 

Hristos inlatura afectele in umanitatea Sa, suferindu-le pana la capat cu tarie pe cele de durere si refuzand cu aceeasi tarie pe cele de placere; El le biruie cu contributia umanitatii Sale, intrucat aceasta are, in nepacatuirea ei si in faptul ca e a ipostasului divin, puterea de a le suporta pe unele si refuza pe altele pana la capat, istovindu-le puterea, prin puterea lui de rabdare sau de refuz.

 

Moartea lui Hristos este in realitate o omorare a mortii inleleasa ca inchidere in ingustimea opaca a vietii in trup si lume, a vietii care, dupa scurte placeri, duce la moartea definitiva. Moartea lui Hristos si a noastra din unirea cu El, Care a murit si a inviat, e transcenderea totala spre unirea cu Dumnezeu, pentru Hristos ca om spre unirea desavarsita, pentru noi spre o unire tot mai mare, pana la unirea deplina cu Hristos si cu Tatal prin inviere. Pe Hristos moartea ca jertfa L-a asezat ca inviat de-a dreapta Tatalui, lucrand de acolo cu iubirea maxima fata de noi aratata pe cruce, la vesnica desavarsire a celor ce cred si la supunerea definitiva sau la privarea totala de putere a vrajmasilor Lui, adica a demonilor si a celor ce nu vor crede in El. Ultimilor le poate da in cursul acestei vieti si putinta sa se schimbe, iar demonilor le ia puterea in sensul ca cei ispititi pot sa lupte in aceasta viata impotriva lor si sa se faca tari spiritual.

Omorarea mortii noastre, inleleasa ca inchidere in ingustimea si in intunericul vietii opace in lume si in trup, si ca moarte finala cu trupul, a luat puterea din omorarea mortii in Hristos, prin invierea Lui. Aceasta se spune in Epistolele Sfinlilor Apostoli. Ele descriu starea de dreptate ca echivalenta cu aceasta omorare a mortii de catre cei ce se unesc cu Hristos. Celor scapati de moarte, inleleasa ca o astfel de opacitate, li se face transparent Fiui lui Dumnezeu Cel nemuritor, intrupat ca om si inviat, Care le comunica viata Lui o data cu puterea de a se comunica si ei altora. Caci o data inviat Hristos cu trupul, ei Il au in totala transparenta si comunicare, spre o desavarsita comunicare altora.

Sf. Apostol Pavel spune: "Iar acum harul iubirii lui Dumnezeu s-a dat pe fat prin aratarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce a nimicit moartea si a adus la lumina viata si nemurirea prin Evanghelie" (II Tim. 1, 10). Nimicind El moartea, a luat si puterea intunericului dusman care-i ducea spre moarte pe cei ce traiau, potrivit ispitei lui, o viata opaca, robita, despartita de Dumnezeu. "Deci de vreme ce copiii (dati lui Hristos de Dumnezeu) s-au facut partasi sangelui si trupului, in acelasi fel si El s-a impartasit acestora, ca sa surpe prin moartea Sa pe cel ce are stapanirea mortii, adica pe diavol" (Evr. II, 14). El a putut invinge moartea si pe sustinatorul ei chiar prin umanitatea Sa, pentru ca chiar in starea Sa de muritor prin umanitate avea, ca lipsit in aceasta umanitate de pacatul despartitor de Dumnezeu Tatal si ca purtator dumnezeiesc al ei, sau ca Fiul lui Dumnezeu intrupat, transparenta pentru a fi comunicarea iubitoare cu Dumnezeu Tatal. De aceea, El n-a fost invins definitiv de moarte, ca de o putere nimicitoare mai tare ca El, ci a gustat-o numai, si aceasta pentru fratii Sai. Sfantul Chiril al Alexandriei o socoteste ca un somn. Iar biruind-o prin umanitatea Sa, nu fara colaborarea acesteia, aceasta biruinta I-a adus slava umanitatii Lui si, prin ea, tuturor celor ce, in unire cu El, se vor ridica prin moarte la lumina vietii eliberata de non-sens, sau de intunericul definitivei morti: "Pe Cel ce, scurta vreme, a fost pus mai prejos de ingeri, pe Iisus, Il vedem incununat cu slava si cu cinste, din pricina mortii pe care a suferit-o, astfel ca, prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om. Caci ducand pe multi oameni la marire, I se cadea Aceluia, pentru care sunt toate si prin care sunt toate (Tatalui) ca sa desavarseasca prin patimire pe Incepatorul mantuirii lor" (Evr. II, 10).

 

Moartea i-a adus lui Hristos preainaltarea umanitatii (Filip II, 9), nu ca o plata data exterior ci prin insasi suportarea ei, sau prin faptul ca puterea acestei suportari in actiune a fost trecerea spre viata biruitoare a mortii (pasca). Chiar prin patimire si moarte, Hristos invinge patimirea si moartea, dovedindu-Se mai tare ca ele. Aceasta nu numai pentru ca umanitatea Lui era in comunicare constienta neimpiedicata cu Dumnezeu, fiindca era nepacatoasa, ci si pentru ca El a primit patimirea si moartea umanitatii Sale nu pentru Sine, ci din mila atotgeneroasa, si deci plina de putere ea insasi, pentru fratii sau pentru copiii Sai. Ele n-au avut in ele pentru El puterea sa-L impinga la pacat, pentru ca n-au avut nici originea in pacatul adoptat personal, care arata o slabiciune a firii, ci au fost simple prilejuri de suferire altruista pentru ceilalti, dar si de biruire a lor prin rabdarea lor cu toata taria. Ele n-au fost ocazii de a-L face si mai netransparent pe Dumnezeu umanitatii. Prin suportarea lor S-a aratat si mai intelegator si mai milos pentru fratii Sai in umanitate si le-a dat pilda si puterea de a lupta si ei pentru eliberarea de sub robia slabiciunii trupului, prin alipirea la Dumnezeu, Izvorul tariei spirituale si al libertatii. Caci din mila pentru altii a luat putere si a dat putere de rabdare si de biruire a durerilor si mortii. Fiindca cel milos se depaseste pe sine din dragoste, pana la a patimi si suporta moartea pentru altii cu tarie. Mila si dragostea sporesc puterile de rabdare a patimirii si a mortii. Iar in Hristos, Care e si Dumnezeu, rabdarea din mila a avut atata putere, ca a coplesit patima si L-a ridicat din moarte.

 

In patimirea si in jertfa vietii pentru altii, ajung chiar eu dincolo de mine. Si chiar cand nu o fac cu constiinta ca ma indrept spre Dumnezeu, tot ma indrept spre El prin taria spiritului. Cu atat mai mult cand o fac cu constiinta ca o fac adresandu-ma lui Dumnezeu pentru fratii mei. Hristos S-a scufundat cu umanitatea Sa plina de iubire pentru fratii Sai in dumnezeirea Tatalui, deci si a Sa, miscand ca raspuns dragostea si puterea Tatalui pentru umanitate a Sa, dar si pentru toti pentru care se aducea jertfa. Numai uitand practic deplin de tine, in daruirea ta altuia, te scufunzi deplin in el, provocand ca raspuns unda dragostei lui. Iar cand o faci pentru altii daruindu-te lui Dumnezeu, unda dragostei Lui e miscata ca raspuns la dragostea ta si pentru cei pe care ii iubesti, pana la a uita de tine pentru ei. Dar prin aceasta, cel ce se uita pe sine se inalta totodata pe sine, in unirea cu Acela, caruia se aduce pe sine pentru ei si pe aceia insisi prin pilda si puterea Lui. Iar daca moartea ca jertfa ridica la viata mai inalta pe cel ce se jertfeste si pe cel pentru care se jertfeste, moartea ca jertfa nu poate fi decat a persoanei catre persoana si pentru persoana. Hristos ca om, daruindu-Se Tatalui pentru fratii Sai, S-a urcat ca nimeni altul la inaltimea totalei uniri cu Tatal si in umanitatea Sa, cum era in dumnezeirea Sa. Si in aceasta inaltime pot urca si fratii Sai oamenii, daca-L primesc ca jertfa adusa pentru ei, adica patrunsi sufleteste de ea. Cel ce se jertfeste de buna voie, traieste ca un eliberat de tot ce-l robeste, chiar si de sine: traieste partas la Absolutul personal, mai ales cand se daruieste Lui.

Hristos, in special, invingeca nimeni altul moartea prin moartea Lui, pentru ca in acceptarea mortii de catre El, ca totala daruire Tatalui pentru cei facuti de El frati ai Sai, din iubire, se manifesta o suprema tarie iubitoare a persoanei Sale fata de Tatal pentru oameni. Iar taria cu care intra in starea de moarte, sau de renuntare la un mod inferior de viata, care e totodata puterea intrarii la un mod superior, ii venea umanitatii lui Hristos din dumnezeirea Lui. Ea era primita de El cu umanitatea Lui nepacatoasa, prin toata puterea aflata potential in ea si care se potenteaza la maximum prin unirea cu dumnezeirea. O umanitate eliberata de slabiciunea pacatului si devenita si prin aceasta total transparenta pentru Dumnezeirea cu care era unita intr-un ipostas, in comunicare cu Ea si patrunsa de Ea, actualizeaza in sine insasi resurse negraite, sporite de taria ce-i vine de la Dumnezeu pentru victoria asupra celei mai mari slabiciuni umane. Caci in Hristos fiind moarte toate pornirile ce-o despart de Dumnezeu, umanitatea Lui Se deschide in mod deplin puterilor lui Dumnezeu.

Starea de moarte a lui Hristos ca stare de trecere spre viata noua, acceptata pentru Dumnezeu si in Dumnezeu, noi o primim prin Botez, o data cu marturisirea credintei in puterea ce ne-o da primirea Lui in starea mortii ca trecere spre inviere si Sfanta Treime, din iubirea si deci si din puterea careia va trai cel ce se boteaza, slabind afectele care sunt urmari ale pacatului omenesc in umanitatea lui, sau slabiciunile de pe urma pacatului si biruind atractia mult mai slaba a lor. De aceea, ne botezam in moartea lui Hristos, in numele Sfintei Treimi. Ne botezam in iubirea lui Hristos, Care a murit pentru noi, ca sa ridice umanitatea la o viata mai presus de moarte; dar si in numele Sfintei Treimi, a Carei iubire ne-a adus-o Fiul lui Dumnezeu facandu-Se om si murind pentru noi.

Sf. Apostol Pavel leaga strans botezarea, sau scufundarea in Hristos care a murit, de viata noua a Lui primita de noi, viata plina de putere impotriva pacatului, viata in care am intrat. "Noi care am murit pacatului, cum vom mai trai in pacat? Au nu stiti ca toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea Lui ne-am botezat? Deci, ne-am ingropat cu EI in moarte prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii... Caci cunoastem ca omul cel vechi a fost rastignit impreuna cu EI ca sa se nimiceasca trupul pacatului, pentru a nu mai fi rob pacatului. Caci cel care a murit este eliberat de pacate. Iar daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si vielui impreuna cu El... Caci cel ce a murit, a murit pacatului o data pentru totdeauna, iar cel ce traieste, traieste pentru Dumnezeu. Asa si voi, socotiti-va ca sunteti morti pacatului, dar vii pentru Dumnezeu, in Hristos Iisus, Domnul nostru" (Rom. VI, 3-13).

 

Moartea lui Hristos, pe care o purtam in noi e echivalenta cu viata Lui fara de afecte la care a trecut. De aceea putem birui si noi orice ispita sau greutate, ramanand in El. Numai voia noastra ne poate desparti de viata in El. Moartea in Hristos ca viata superioara a omorat moartea vietii in pacat, care e o slabiciune ce ne duce spre moartea definitiva, deci care e tare numai la aparenta: "Doborati fiind, dar nu nimiciti; purtand totdeauna in trup moartea lui Iisus, ca si viata lui Iisus, sa se arate in trupul nostru" CI Cor. IV, 10). Moartea lui Iisus fata de viata in pacate trebuie sa fie definitiva in noi, definitiva pentru a rezista prin taria ei, ori de cate ori incearca moartea din pacat sau din ispitele din afara sa puna stapanire pe noi.

 

Ea trebuie sa fie o stare continua de jertfa, echivalenta cu forta cea mai adevarata, cum e si in Hristos, in sensul ca poate totdeauna sa ne insufle puterea Lui de jertfa, dar chiar prin aceasta, puterea vietii adevarate fiind o totala daruire a umanitatii Sale lui Dumnezeu. Iar conditia pentru aceasta continua capacitate de jertfa ne e data in acelasi timp de trupul nostru muritor. Cum poti arata taria daca n-ai o slabiciune pe care sa o invingi? Pe de alta parte, aceasta fiind echivalenta cu moartea fata de pacat, e una cu viata de continua comuniune cu Dumnezeu, de continua transcendere spre El. Aceasta e insa proprie starii de jertfa. Dar in gradul cel mai inalt al acestei jertfe se afla Hristos cu umanitatea Lui. Si numai uniti cu El putem fi si noi in ea. Avem deci paradoxul: pe de o parte, ne dam total sau renuntam la noi, pe de alta, ne umplem total de Dumnezeu si de puterea Lui. Numai in starea de jertfa totala se poate intra la Tatal. Dar noi nu putem face aceasta decat uniti cu Hristos, spune Sfantul Chiril al Alexandriei, in scrierea sa "Inchinare in Duh si Adevar". Numai renuntand total la mine, ma umplu total de celalalt si de adevarata putere din el. Deci nu renunt dintr-un sentiment ca totul e nimic, ci din dorinta de a ma darui si deci de-a ma deschide celuilalt Absolut personal. Nu te poti darui din iubire in mod constient esentei impersonale, in care nu gasesti o iubire constienta. Nu exista jertfa in conceptiile panteiste. Acolo sunt legi de aparitii si disparitii ale individuatiunilor carora li te supui cu resemnare, vrand-nevrand. Sunt aparitii si disparitii inexplicabile, fara sens.

 

Numai daruindu-te total, ca jertfa, altuia, din libertate, intri in sanctuarul intimitatii sau al inimii lui. Numai asa iti raspunde acela cu darul vietii lui plina de iubire. Numai daruindu-Se Hristos in mod total umanitatea Tatalui a intrat cu ea in Sfanta Sfintelor dumnezeirii Lui. Dar ii ajuta sa intre cu El si pe cei care, unindu-se cu El in stare de jertfa, isi insusesc si ei aceasta stare. Caci in acest scop S-a adus El jertfa. Aceasta inseamna ca S-a adus pentru noi. Datorita acestei iubiri, Hristos nu asteapta pasiv sa ne unim cu El in starea de jertfa, ci raspandeste din aceasta stare a Lui, stare de iubire, care L-a adus pana la jertfa pentru noi, puterea atractiva de a ne uni cu El in starea Lui de jertfa. O mama care sufera pentru fiul ei, il atrage ea insasi pe el ca sa ia parte la suferinta ei plina de iubire pentru el, si prin aceasta, sa iasa din egoismul lui nepasator.

Asa cum Hristos ca om, jertfindu-Se Tatalui, nu mai traieste decat Tatalui dar traieste Tatalui pentru noi, fiind la maximum unit cu Tatal si cu noi, asa si noi, murind tuturor lucrurilor si noua insine de dragul Lui, traim numai Lui si Tatalui, Caruia i-a murit El, dar traim cum voieste El, si altora. "Caci dragostea lui Hristos ne tine impreuna pe noi, care socotim ca daca Unul a murit pentru toti, toti au murit. Si a murit pentru toti ca toti cei ce viaza sa nu mai vieze lorusi, ci Aceluia care a murit si a inviat pentru ei" (II Cor. V, 14-15). Sfantul Chiril al Alexandriei a pus in evidenta faptul ca prin moartea ca jertfa (fie ea si numai o moarte spirituala) noi intram impreuna cu Hristos la Tatal. El repeta staruitor afirmatia ca la Tatal nu se poate intra decat in stare de jertfa curata. Iar la starea de jertfa curata, nu ne putem ridica decat in Hristos. Prin jertfa curata, care a parasit orice egoism, intra omul cu Hristos la inima Tatalui, cum intra de altfel si la inima fratilor sai, asa cum voieste Tatal.

 

Astfel, Fiul lui Dumnezeu Se face om pentru ca sa ridice umanul instrainat de Dumnezeu iarasi la Dumnezeu, nu numai in Sine, ci in toti cei ce se alipesc Lui prin credinta. Daca Fiul lui Dumnezeu a facut umanul iubit de Tatal prin faptul ca S-a facut El insusi om, prin jertfa cu care S-a daruit El Tatalui ca om, a facut ca iubirea Tatalui fata de om sa urce la o treapta suprema. Dar prin jertfa ca om pentru oameni, Fiul lui Dumnezeu a comunicat si fratilor Sai pentru umanitate puterea iubirii Sale pana la jertfa fata de Tatal. In jertfa lui Hristos ca om si in jertfa noastra din puterea jertfei Lui, umanul traieste cea mai inalta transcendere la Absolutul personal, cea mai inalta unire cu El.

 

Din puterea jertfei lui Hristos ne unim si noi cu Tatal si intre noi in Botez. Caci fara pornirea spre jertfa, trezita in noi de Duhul lui Hristos, nu ne-am putea renaste ca oameni noi si uniti cu Hristos in comunicare intre noi in Biserica. De aceea ne botezam nu numai in Hristos, ca sa ne renastem ca oameni fara de pacat, straini de egoism, ci si in Tatal si in Duhul Sfant, in comunicarea izvoratoare de iubire a Tatalui, intrand prin Botez la Tatal prin Duhul impreuna cu Fiul. Ne facem si noi fii ai Tatalui impreuna cu Fiul, Care s-a jertfit din dragoste pentru noi, jertfindu-ne si noi impreuna cu El Tatalui din dragoste fata de Tatal, comunicata noua de Fiul. Dar aceasta inaltare la Tatal face sa ni se deschida izvoarele vietii nemuritoare din Tatal. Iar in aceasta traim si mai mult uniti si cu Hristos Care S-a rastignit si a inviat pentru noi. Dar la aceasta unire ne ridica in mod culminant Hristos, prin impartasirea noastra de trupul si sangele Lui. Acesta implineste unirea noastra cu Hristos si deci intrarea noastra ca jertfe cu El, ca jertfa la Tatal.

 

Lucrurile acestea ni se spun in Epistola catre Evrei: "El a intrat o singura data in Sfanta Sfintelor, nu cu sange de tapi si de vitei, ci cu insusi sangele Sau si a dobandit o vesnica rascumparare ... Drept aceea, fratilor avand indrazneala, sa intram in Sfanta Sfintelor prin sangele lui Iisus, pe calea cea noua si vie pe care pentru noi a innoit-o prin catapeteasma, adica prin trupul Sau" (Evr. IX, 12; X, 19-20). Insusi sangele nostru se curata prin sangele Lui jertfit de pornirile spre placeri egoiste.

Moartea lui Hristos purtata in noi este o transcendere a noastra spre Absolutul personal, este eliberarea noastra de orice robie. Cea mai inalta transcendere a realizat-o umanitatea lui Hristos. Aceasta o spune cuvantul: "Si a sezut de-a dreapta tronului slavei" (Evr. VIII, 1) in Sfanta Sfintelor. Si numai in unirea prin credinta cu El, unire pe care o face posibila unirea noastra dupa fire cu umanitatea Lui si, deci, si iubirea Lui de frate comunicata noua, avem si noi putinta unei depline transcenderi.

Parintele Dumitru Staniloae

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 8940

Voteaza:

Moartea jertfelnica a lui Hristos, cea mai mare coborare a Lui la noi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE