Sinuciderea lui Iuda Iscarioteanul

Sinuciderea lui Iuda Iscarioteanul Mareste imaginea.


Sinuciderea lui Iuda Iscarioteanul

Aceasta este intercalata de Sf. Matei (XXVIII, 3-10) intre procesul religios si procesul politic la care a fost supus Domnul. Iuda asista la judecarea Mantuitorului de catre sinedriu. El se convinge curand ca a vandut sange nevinovat si constata de la inceput ca toti judecatorii lui Iisus sunt oameni perversi pana in maduva oaselor. Cand vede ca Iisus este trimis inaintea lui Pilat spre a fi ucis, constiinta lui se trezeste dintr-o data, sub loviturile celei mai necrutatoare remuscari. Iuda este insa incapabil de pocainta. Daca, in aceasta clipa hotaratoare, el ar fi pornit spre Domnul, sufletul sau era salvat. Daca si-ar fi topit inima in lacrimi de regret, ca Petru, inca putea gasi iertare.

Dar el se indreapta tot spre templul iudaic, ca sa incerce acolo repararea greselii. Odata mai mult, el se convinge de perversitatea membrilor sinediriului. Caci atunci cand declara ca a gresit vanzand sange nevinovat, i se raspunde cu cinism ca aceasta il priveste numai pe el. Atunci Iuda arunca banii in templu si, ca un desnadajduit, merge de se spanzura.

Asa se incheie, dupa Sfintele Evanghelii, viata acestui fiu al Gheenei. In cartea Faptelor Apostolilor, Sf. Luca ne spune insa ca Iuda Iscarioteanul nu si-a gasit sfarsitul numai prin simpla spanzurare. Dupa cuvintele Sf. Petru, el a cazut de la inaltime in adancul prapastiei si plesnind de la mijloc, i s-au varsat toate mairuntaiele (F.A. I, 16-19).

"Iar arhiereii, luand argintii, au zis: Nu se cuvine a-i pune in vistieria templului, de vreme ce sunt pret de sange. Si, sfatuindu-se, au cumparat cu ei tarina olarului, pentru ingroparea strainilor. De aceea s-a si numit locul acela Tarina sangelui, pana in ziua de azi. Atunci s-a implinit ceea ce s-a spus prin Proorocul Ieremia, ce zice: Si au luat treizeci de arginti, pretul celui pretuit, care s-a pretuit de fiii lui Israil, si i-au dat pe tarina olanului, precum mi-a spus mie Domnul. Iar Iisus sta inaintea procuratorului.” (Matei XXVII, 6-11). Ce cumplita fatarnicie religioasa! Cei ce condamna la moarte pe cel fara de vina, se arata plini de scrupule in utilizarea celor treizeci de arginti!

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 9096

Voteaza:

Sinuciderea lui Iuda Iscarioteanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE