Pastorala PS Sofronie, episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, la sarbatoarea Invierii Domnului - 2007

Pastorala PS Sofronie, episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, la sarbatoarea Invierii Domnului - 2007 Mareste imaginea.

Dreptmaritori crestini,

Ziua Invierii lui Hristos, serbata de noi toti in fiecare an, este, de fapt, o inaintepraznuire a propriei noastre invieri. Invierea lui Hristos este inceputul. Urmeaza invierea noastra din morti. Sarbatorind Invierea lui Hristos Domnul, sarbatorim, cu anticipatie, propria noastra inviere. A tuturor oamenilor, a tuturor noroadelor, a tuturor urmasilor lui Adam. De aceea, Ziua Invierii este o serbare globala, ba chiar universala. O zi de bucurie pentru intreaga creatie: oameni, lume, ingeri chiar. Aceasta intelegand-o mai inainte de noi, Sfantul Ioan Damaschinul, cel care a alcatuit frumosul, bogatul si adancul poem teologic cunoscut sub numele de Canonul Invierii, a talcuit in vers taina bucuriei universale, bucurie a tuturor popoarelor: "Ziua Invierii, noroade, sa ne luminam! Pastile Domnului, Pastile! Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer, Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi." Asa cantand, intram, in noaptea Invierii, in bisericile inundate de lumina, intr-o explozie suprafireasca a bucuriei universale, bucuria tuturor, oameni, ingeri, creatia toata. Ziua Invierii lui Hristos Mantuitorul nostru si al intregii lumi este ziua de referinta a istoriei universale.

Binecredinciosi fii si fiice ai Bisericii,

Serband Invierea lui Hristos, suntem in situatia unei recapitulari generale a cunostintelor noastre, in stare de a ne pregati pentru ceea ce se va petrece cu noi toti. Pentru ca niciunul dintre urmasii lui Adam nu va ramane strain de Invierea lui Hristos, "caci precum in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia" (I Corinteni 15, 22). Hristos, Imparatul si Domnul a inviat a treia zi, "pe Adam din stricaciune ridicand si moartea pierzand." Profetul Isaia, mai inainte vazand in Duhul Sfant acestea, a marturisit despre Hristos, zicand: "El va inlatura moartea pe vecie!" (Isaia 25, 8), moartea noastra, moartea lumii, prin Invierea Sa, inviere care este inceputul invierii din morti a tuturor, asa cum inspirat arata si Marele Vasile, Ierarhul Cezareei Capadociei, in anaforaua liturghiei sale: "inviind a treia zi si cale facand oricarui trup la invierea cea din morti, ca nu era cu putinta a fi tinut sub stricaciune Incepatorul vietii, facutu-S-a incepatura celor adormiti, Intai-Nascut din morti, ca sa fie Insusi Incepatorul tuturor in toate." O marturie in cea mai autentica traditie biblica, Sfantul Pavel scriind Corintenilor ca "Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti" (I Corinteni 15, 20). In aceeasi linie apostolica si patristica, se inscrie si cuvantul cel bun al Marelui Ioan Gura de Aur, de la a carui nastere in cer aniversam anul in curs o mie sase sute de ani. Astfel, in magistralul sau cuvant de invatatura, citit in toate bisericile noastre in noaptea pascala, Hrisostomul arata si el ca "inviat-a Hristos si viata stapaneste. Inviat-a Hristos si niciun mort nu este in groapa; ca Hristos, sculandu-Se din morti, incepatura celor adormiti S-a facut."

Preaiubiti credinciosi ai Domnului Hristos,

Intr-o asemenea zi, dragii mei contemporani, scumpii mei stramosi, iubitii mei care acum ma auziti din cer si de pe pamant, nu mai este loc de ura si razbunare! Armele sa taca! Razboaiele sa inceteze! Gandurile rele sa paleasca! Iar noi, cu totii, cei de azi, dimpreuna cu cei de ieri si cu cei de maine, oameni si ingeri, cer si pamant si cele de dedesubt, stele si fapturi pamantene si stihii, haideti sa ne prindem intr-o hora cosmica, de proportii uriase, nemaigandite, si sa cantam cu bucurie, veselindu-ne si laudandu-L pe Cel a treia zi Inviat, Inceputul Invierii noastre.


Binecuvantatii Parintelui ceresc din Sfanta si de Dumnezeu pazita Eparhie a Oradiei, Bihorului si Salajului, ingaduiti-mi ca, in finalul acestei scrisori pascale, sa Va impartasesc bucuria de a fi impreuna cu Voi, al Vostru, la aceasta mare sarbatoare a Bisericii, a intregii Creatii. Sunt coplesit de dragostea cu care m-ati primit si m-ati imbratisat. La randul meu, sunt, intru fericire deplina, cu Voi, cu toti, cei din Cetatea de Scaun a Eparhiei, cei din Bihor si cei din Salaj, din Crisana si din coltul salajean al Transilvaniei. Fie ca lumina Invierii sa straluceasca in noi toti!

Hristos a inviat!

Praznic luminat Va doreste tuturor, al Vostru, de tot binele voitor si neobosit rugator catre Domnul Cel Inviat, 

+ SOFRONIE, episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului

13 Martie 2012

Vizualizari: 2749

Voteaza:

Pastorala PS Sofronie, episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, la sarbatoarea Invierii Domnului - 2007 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE