Nasterea Domnului - Pastorala IPS Nathaniel, Arhiepiscopul Detroitului

Nasterea Domnului - Pastorala IPS Nathaniel, Arhiepiscopul Detroitului Mareste imaginea.


"Stiu", i-a zis femeia, "ca are sa vina Mesia, (caruia I se spune Hristos); cand va veni El, are sa ne spuna toate lucrurile." Iisus i -a zis: "Eu, Cel care vorbesc cu tine, sunt Acela" (Ioan 4,25-26).

Hristos se naste! Mariti-L!

Iubitului nostru cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini ai Episcopiei noastre de Dumnezeu-pazite, Har, Mila si Pace de la Hristos Domnul Cel Nascut, iar de la noi parinteasca dragoste si arhieresti binecuvantari!

Iubiti credinciosi,
Atotputernicul Dumnezeu, in marea Sa milostivire si bunatate, a revarsat peste noi darul de a sarbatori acest minunat praznic al implinirii fagaduintei Sale facute prin prooroci, a venirii Mantuitorului Hristos, Unsul lui Dumnezeu, intruparea vesnicului Cuvant al lui Dumnezeu "Care este viata" (I Ioan 1,1), Caruia se cuvine toata marirea si cinstirea in vecii vecilor.

Atunci cand femeia samariteanca s-a apropiat de Iisus la fantana patriarhului Iacob, era un pic indignata ca El, un evreu, i-a cerut sa bea apa, dar a fost surprinsa atunci cand El i-a oferit "izvor de viata vesnica" (Ioan 4,4). Dialogul lor a continuat si femeia a facut afirmatia ca acum intelege ca Iisus este prooroc.

Mantuitorul Hristos a afirmat apoi ca "Duh este Dumnezeu si cei care I se inchina trebuie sa o faca in duh si in adevar." (Ioan 4,23). Surprinsa, femeia s-a aparat, spunand ca Mantuitorul Care va veni le va implini pe toate. Si noi, in inimile noastre, ne aparam actiunile si viata in acelasi chip atunci cand Dumnezeu ne cheama sa I ne inchinam in duh si in adevar.

Iubiti credinciosi,
Sa ne aducem aminte cat de frumoase sunt cuvintele care au iesit de pe buzele Mantuitorului: "Eu, Cel care vorbesc cu tine, sunt Acela!" Cel care cerea apa sa bea afirma ca este Mantuitorul! Ce bucurie a cuprins-o pe aceasta fiica a Evei, care si-a prins poala imbracamintei sa poata alerga mai repede in cetate pentru a vesti locuitorilor ceea ce auzise, repetandu-si mereu aceste cuvinte ale Cuvantului Vietii care-i schimbau viata, in timp ce alerga spre cetate. Cu aceste ganduri in inima ei, ea a spus tuturor : "Veniti sa vedeti pe un Om care mi-a spus toate cate am facut; Nu cumva este Acesta Hristosul". Prin simpla prezenta in preajma Mantuitorului, femeia aceasta a devenit evanghelista Sa, vestitoarea Vestei cele bune, ca prin Hristos, Dumnezeu va spune poporului Sau toate! Emanuel, Dumnezeu este cu noi, este numele pe care Proorocul Isaia il da Mantuitorului, Care, intr-adevar ni-L va dezvalui pe Tatal. Cuvintele femeii sunt ca si vestea pe care ingerul a dat-o pastorilor la Nasterea Domnului, Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos in Betleem: "astazi, in cetatea lui David, vi sa nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul." (Luca 2,11). Auzind implinirea proorociei, pastorii au raspandit vestea adusa lor de inger si altora, la fel cum femeia samariteanca va face mai tarziu. Este o parte din bucuria acestei sarbatori, ca cei care o praznuiesc, sunt de asemenea, miscati sa impartaseasca, sa vesteasca, sa marturiseasca ca Dumnezeu a binecuvantat creatia Sa cu Mantuitorul ei, Care este El insusi vesnic si Care a venit pe pamant sa izbaveasca pe cei cazuti.

Intr-una din cantarile Praznicului, ne indemnam: "Veniti sa cantam lui Hristos Dumnezeu Fiul, Care fara schimbare S-a nascut mai inainte de toti vecii din Tatal, si Care, in aceste zile, in chip minunat, S-a nascut cu trup din Fecioara! Si asa sa strigam : Cel ce ai inaltat pe credinciosii tai, Doamne, marire tie!" (Irmosul 2 din Canonul Nasterii).

Regele David, inspirat de Duhul Sfant, proorocea: "regii pamantului uneltesc impotriva lui Dumnezeu si a Unsului Sau", iar Dumnezeu in ceruri rade de ei si-I spune Hristosului Sau: "Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut!" (Psalmii 2, 2 si 7). Oare nu a fost Irod regele care a uneltit sa-L ucida pe pruncul Iisus (Matei 2,18) si un alt Irod, Tetrahul, care a pus sa fie ucis Ioan Botezatorul, inainte-Mergatorul Domnului (Matei 14). "Ioan a marturisit despre El, cand a strigat: El este Acela despre care ziceam eu: Cel ce vine dupa mine, este inaintea mea, pentru ca era inainte de mine". (In 1,15). Marturisind despre Mantuitorul, Ioan Botezatorul implineste proorocirea despre Emanuel, Dumnezeu este cu noi, Iisus Hristos, "nascut din Duhul Sfant si de la Fecioara Maria", vesnic cu Tatal.

Proorocirea lui David continua pana la venirea a doua a lui Hristos. Uneltiri impotriva lui Dumnezeu si a Unsului Sau continua: proorocirile sunt ridiculizate, Biserica dispretuita, credinciosii invrajbiti, dar Dumnezeu nu poate fi inselat! Ceea ce a hotarat, va infaptui; ceea ce a spus, va face; cei pe care i-a ales, isi vor indeplini misiunea. Pruncul Iisus cel prigonit, va separa intr-o zi graul de neghina, si "va veni din nou cu marire sa judece viii si mortii" (Crezul). Noi trebuie sa fim asemenea femeii samaritence, asemenea pastorilor, asemenea lui Andrei care a marturisit fratelui sau Petru : "Am aflat pe Mantuitorul!" (Ioan 1,42). A-L afla pe Mantuitorul nu inseamna a-L ascunde, ci a-L proclama, a vesti Vestea cea Buna a iubirii lui Dumnezeu fata de omenire, caci El ". a trimis pe Unicul Sau Fiu, ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3,16). A praznui aceasta sarbatoare, inseamna a ne bucura impreuna cu ceilalti de semnificatia ei. Si noi, L-am aflat pe Mantuitorul, si noi, il marturisim cum a facut-o Petru : "Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului Celui Viu!" (Matei 16,17). In El avem viata; El este viata, viata noastra, si astazi suntem chemati sa dam "slava lui Dumnezeu intru cele inalte!" (Luca 2,14) Proorocul Isaia proclama: "Iata Robul Meu, pe care -L sprijinesc, Alesul Meu, in care isi gaseste placere sufletul Meu. Am pus Duhul Meu peste El; El va vesti neamurilor judecata" (Isaia 42,1).

Iubiti credinciosi,
Acestea sunt cuvintele Domnului adresate noua prin proorocul Sau. Judecata va veni peste neamuri, ceea ce inseamna pentru noi si pentru cei care imbratiseaza adevarul, ca judecata va veni peste toate popoarele si natiunile. Judecata la care se refera nu este o chestiune de legalitate, ci restabilirea imparatiei Sale, a raiului din care protoparintii nostri, Adam si Eva, au fost pe drept izgoniti. Atunci cand Isaia foloseste cuvantul "rob" referindu-se la Mantuitorul nu o face in sensul de inferioritate, ci aratand ca Mantuitorul va actiona la fel cum ar actiona Dumnezeu Tatal insusi. Bucuria lui Dumnezeu este ca omenirea sa aiba din nou viata impreuna cu El prin Hristos care este vesnic. Aceasta este promisiunea pe care o face Mantuitorul catre femeia samariteanca, ca va trimite: "izvor de viata vesnica .
" si voi, si eu avem in noi acest izvor de viata vesnica care este marturisirea noastra de credinta ca Iisus este Hristosul, Mantuitorul, Izbavitorul lumii.

Iubiti credinciosi,
Sarbatorind acest praznic plin de promisiuni, haideti sa ne intoarcem ochii nostri catre Mantuitorul Iisus, sa ne asezam la picioarele Lui si sa ne deschidem inimile catre izvorul de viata vesnica; sa vestim in viata noastra de zi cu zi, la lucru, in piete, la scoala, prin faptele si cuvintele noastre: "il cunosc pe Mantuitorul Hristos care ne invata pe noi toate", pentru ca Hristos se naste! Mariti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L!

+ NATHANIEL
Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Detroitului si al
Episcopiei Ortodoxe Romane din America

.

14 Decembrie 2007

Vizualizari: 2272

Voteaza:

Nasterea Domnului - Pastorala IPS Nathaniel, Arhiepiscopul Detroitului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE