Nasterea lui Hristos - pacea si bucuria lumii

Nasterea lui Hristos - pacea si bucuria lumii Mareste imaginea.

† MIHAIL
CU HARUL LUI DUMNEZEU
EPISCOP AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A
AUSTRALIEI SI NOII ZEELANDE
 

Preacucernicilor preoti si tuturor binecredinciosilor crestini din eparhia Noastra, har, pace, sanatate si intru toate bunavoire, cu prilejul Nasterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei, iar de la Noi arhieresti si parintesti binecuvantari.

"Si Cuvantul trup S-a facut si S-a salasluit intre noi si noi am vazut slava Lui ca pe slava Unuia Nascut din Tatal, plin de har si de adevar" (In.

1,14 ).

Iubiti frati si surori in Domnul,
Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan prezinta la inceputul Evangheliei pe care a scris-o, Intruparea Fiului lui Dumnezeu si Nasterea Sa in lumea aceasta. Cuvantul care era nascut din veci din Tatal, vestit de prooroci mai dinainte, se naste in pestera Betleemului pentru a aduce lumii lumina cunostintei, harul si adevarul dumnezeiesc.

Sfantul Apostol Pavel le scria evreilor: "<dupa ce Dumnezeu a grait parintilor in vechime in multe randuri si in multe feluri prin profeti, in aceste zile de pe urma ne-a grait prin Fiul Sau Unul-Nascut >(Evr.1, 11) si de-o-fiinta, pe Care L-a trimis in lume ca sa-l readuca pe omul ratacit la vechea fericire. Si - o, multa bunatate! Cele de neamestecat se amesteca, cele mai presus de natura primesc subzistenta, <cele pe care ochiul nu le-a vazut si urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au urcat> (1 Co 2, 9) se vad, se aud, se graiesc si se cred acum. Ce anume este aceasta? Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu se face fiu al omului, mijlocitor intre Dumnezeu si om., ci S-a facut cu adevarat om prin fire, fara orice schimbare si contopire, ca sa daruiasca cu adevarat firii mantuirea." (Cuvant la Sambata Mare, pr. Andrew Louth, Ioan Damaschinul, Deisis, p. 561-562).

Prin pacatul lui Adam si a urmasilor lui, chipul lui Dumnezeu din om s-a alterat iar puterile sufletesti ale omului au slabit, firea lui fiind inclinata mai mult spre poftele trupului decat spre aspiratiile sufletului spre desavarsire pe care i le-a aratat Creatorul, pentru a putea sa deosebeasca adevarul de minciuna si binele de rau. Cel care ilustreaza pe intelesul nostru zbuciumul interior al omului de dinaintea venirii lui Hristos in lume este Sfantul Apostol Pavel, care zice: "Dupa omul cel dinlauntru ma bucur de legea lui Dumnezeu. Dar vad in madularele mele alta lege luptandu-se impotriva legii mintii mele, pentru ca nu fac binele pe care-l voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc. Ticalos om ce sunt eu! Cine ma va izbavi?" Si tot el raspunde: "Multumesc lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos, Dumnezeul nostru" (Rom. 7, 22-23; 19, 24).

In zilele acelea, arhanghelul Gavriil, trimis de Dumnezeu Tatal ii spune lui Iosif: "nu te teme a lua pe Maria femeia ta, caci ce s-a zamislit intr-insa din Duhul Sfant este. Si va naste fiu si vei chema numele lui Iisus" (Mt. 1, 20-21). De asemenea, in noaptea sfanta a Nasterii, ingerul trimis tot de Dumnezeu Tatal binevesteste pastorilor: "Iata va vestesc voua bucurie mare, care va fi la tot poporul. Caci S-a nascut voua astazi Mantuitor, care este Hristos - Domnul, in cetatea lui David " (Lc. 2, 10-11).

Pentru aceasta, vedem in noaptea sfanta ca se deschid cerurile si corurile ingeresti canta "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni buna voire" (Lc. 2, 14). Pastorii merg spre pestera Betleemului, indemnati de ingeri si se inchina pruncului Iisus care S-a nascut "pentru noi si pentru a noastra mantuire", iar steaua lumineaza calea pe care veneau magii cu daruri: aur, smirna si tamaie (Mt. 2, 2-11).

Asumandu-si firea noastra omeneasca, Hristos Domnul a vindecat-o de pacat si astfel orice om care il urmeaza pe El poate zice ca si apostolul "toate le pot intru Hristos cel ce ma intareste" (Filip. 4,13), caci "prin rana Lui noi toti ne-am vindecat" si asa fiecare dintre noi este chemat sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu.

Prin pilda vietii Sale neprihanite, prin invatatura Sa revelata si prin jertfa Sa pe cruce, Hristos Domnul ne arata calea si adevarul pe care suntem chemati sa le alegem. In masura in care Il urmam, dobandim pacea sufleteasca si ne sfintim viata, ne desavarsim prin harul Sau si prin lucrarea faptelor bune.

Atunci cand sufletul este zbuciumat, tulburat, impovarat de pacate, nu are pace launtrica; acolo unde nu este dragoste, ci ura, mandrie, vrajmasie si lacomie, nu poate fi pace sufleteasca. Pentru aceasta lumea este indemnata astazi de glasul ingerilor care preamaresc pe Dumnezeu sa caute pacea si bucuria, cantand: "pe pamant pace si intre oameni bunavoire" (Lc. 2, 14). Domnul pacii a venit in lume ca "Dumnezeul dragostei si al pacii" (2 Cor. 13, 11) si El ne daruieste harul Sau si puterea de a ne face si noi oamenii, fiii lui Dumnezeu dupa har, eliberandu-ne de pacat.

Iubiti credinciosi si credincioase,
Postul Craciunului care inchipuie perioada de dinaintea Nasterii lui Hristos, cand lumea astepta venirea lui Mesia cel proorocit, a trecut. Cu inimile pline de pace si bucurie ne inchinam si noi asemeni pastorilor si magilor de la Rasarit in fata icoanei Nasterii Domnului. Si pentru ca Fiul lui Dumnezeu intrupat este vesnic viu, El vine si astazi ca sa se salasluiasca in inimile noastre, ca sa lumineze sufletele si sa ne daruiasca bucuria pe care au simtit-o pastorii si magii si pacea pe care o vesteau ingerii si sa ne arate calea spre Tatal ceresc. Sa-L primim in ieslea inimii noastre ca sa ne curatim de pacate prin Taina Spovedaniei si prin Taina Sfintei Impartasanii. Sa mergem la biserica si ne rugam de fiecare data ca sa ne calauzeasca pe caile Sale, sa crestem in virtute ca sa se salasluiasca Hristos cel vesnic intru noi.

Bucuria Nasterii Domnului si Anul Nou - 2013, sa ne aduca tuturor pace si bucurie, binecuvantare, sanatate si mult spor in lucrarea cea mantuitoare ca sa cantam cu ingerii:

Astazi s-a nascut Hristos
Mesia chip luminous
Laudati si cantati
Si va bucurati!
Va dorim tuturor un praznic luminos si indestulat cu impliniri in Noul An, bucurandu-va de darurile primite de la Dumnezeu si de la cei apropiati.

La multi ani!
Al vostru catre Domnul rugator,

† MIHAIL
Episcopul Romanilor Ortodocsi din Australia si Noua Zeelanda

.
Pe aceeaşi temă

23 Decembrie 2012

Vizualizari: 1513

Voteaza:

Nasterea lui Hristos - pacea si bucuria lumii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE