Pastorala PS Lucian la Nasterea Domnului - 2008

Pastorala PS Lucian la Nasterea Domnului - 2008 Mareste imaginea.


Lucian,

din mila lui Dumnezeu Episcop al Caransebesului.

Iubitului cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini, binecuvantare, bucurie si pace de la Dumnezeu-Tatal si de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Cinstiti credinciosi si credincioase,

Suntem la Praznicul Nasterii Domnului si avem certitudinea ca "Dumnezeu este cu noi", avem credinta ca "Tatal nostru care este in ceruri" nu ne-a parasit si putem iarasi marturisi tuturor neamurilor ca "Legea prin Moise s-a dat, iar harul si adevarul au venit prin Iisus Hristos" (Ioan 1, 17). Bucuria si lumina cunostintei, pacea pe pamant si bunavoirea intre oameni au fost aduse de Fiul lui Dumnezeu, "Soarele dreptatii" si "Rasaritul cel de Sus", care la "plinirea vremii" s-a nascut din Fecioara Maria, El care este "mai inainte de veci" si in care s-au plinit toate profetiile Vechiului Testament.

Evanghelistul vechi testamentar - Isaia profetul si Sfantul Apostol Matei - binevestitorul din Legea Harului, marturisesc urmatoarele: "Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu" (Matei 1, 23; Ioan 7, 14.

). Aceasta profetie implinita la Praznicul Craciunului, alaturi de toate celelalte proorocii, ne ajuta sa intelegem iarasi ca "ieri, astazi si in veci “ Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh" nu ne-au parasit ci sunt si vor fi cu noi, in mijlocul nostru, in launtrul nostru, in viata si familia noastra, in comunitatea in care ne rugam si ne lucram mantuirea sufletelor noastre.

Iubiti frati si surori in Hristos Domnul,

Dupa izgonirea lui Adam din Rai, Dumnezeu Tatal - Creatorul Cerului si al pamantului, a purtat de grija neamului omenesc, fagaduindu-ne de la inceput ca va trimite un Rascumparator. Astfel cartea Facerii contine si prima veste buna “ Protoevanghelia “ care a dat speranta de izbavire protoparintilor nostri. Acestia prin pacatul neascultarii au pierdut Paradisul, insa au trait si au murit cu nadejdea venirii unui Mantuitor, speranta pe care au avut-o toate neamurile de la Adam pana la Avraam, la David si ceilalti profeti sau drepti ai Legii celei Vechi.

Purtarea de grija a lui Dumnezeu sau Pronia Divina s-a vazut si simtit dintru inceput. Dumnezeu a fost si cu protoparintii nostri chiar daca ei au cazut in pacat: "Dusmanie voi pune intre tine si intre femeie, intru samanta ta si samanta ei; aceasta iti va zdrobi capul, iar tu ii vei intepa calcaiul" (Facere 3, 15). Cu alte cuvinte, Cel ce se va naste din femeie, din Eva cea Noua, Pururea Fecioara Maria, adica Iisus Hristos “ Dumnezeu-Omul “ ACESTA va zdrobi pentru totdeauna capul sarpelui, vrajmasul neamului omenesc. De la inceput, s-a vazut asa cum citim in Sfintele Scripturi, ca Dumnezeu a fost, este si va fi cu noi, nu ne-a parasit si nu ne va parasi niciodata, ne poarta de grija, ne calauzeste, ne lumineaza si ne cerceteaza cu iubire, mila si multa indurare.


Luminanda praznicului de astazi confirma ca Dumnezeu doreste sa fie si sa ramana cu noi zicand urmatoarele:
"Cercetatu-ne-a pe noi de sus Mantuitorul nostru, Rasaritul rasariturilor, si cei din intuneric si din umbra am aflat adevatul: ca din Fecioara S-a nascut Domnul" (Luminanda Praznicului). Iar Condacul praznicului ne aminteste ca: "Fecioara astazi pe Cel mai presus de fiinta naste.", adica la plinirea vremii s-a nascut Mesia din Fecioara Maria dar si ASTAZI "Hristos se naste", nu in "Betleemul care a deschis Edenul" oarecand, ci se naste in Betleemul inimilor noastre, deschizand inca o data Poarta Cerului, prin care sufletul nostru va intra si iesi si va afla pasune, luand pace si izbavire pentru ca astazi "mantuire a trimis Domnul poporului Sau" (Chinonicul Praznicului).

Profetul graia in psalmii profetici 2 si 88, Apostolul Neamurilor spunea evreilor in epistola sa la capitolul intai, iar noi toti in biserica stand si la slujba participand, strigam impreuna cu David si Pavel la Prochimenul acestui slavit praznic, cantand si graind urmatoarele:
"Domnul a zis catre mine: Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am Nascut" (Psalmul 2, 7 si Evrei 1, 5.). Si iarasi: "Eu Ii voi fi Lui Tata si El Imi va fi Mie Fiu" (Paslmul 88, 26-27 si Evrei 1, 5.)

Intelegem din cele spuse pana acum ca Dumnezeu vorbeste cu omul la timpul prezent continuu, ca Domnul
"ieri, astazi si in veci este acelasi", ca la Dumnezeu "o mie de ani este ca ziua de ieri", ca "Dumnezeu astazi si in veci este cu noi". De aceea scrierile dreptilor Vechiului Testament, ale sfintilor apostoli si binevestitorilor din Legea cea Noua, dar si alcatuirile Sfintilor Parinti ai Bisericii, marturisesc cu tarie ca ASTAZI "Fecioara naste.", "Hristos se naste.", si Fiul iubit al Tatalui tot ASTAZI se pregateste inca din Pestera saracacioasa a Betleemului, sa ne mantuiasca si sa ramana cu noi pana la sfarsitul veacurilor: ". iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului "(Matei 28, 20.)

Iubit popor crestin,

Praznicele in Legea harului nu pot fi
"aduceri aminte", "comemorari" sau "aniversari". Sarbatorile Bisericii crestine sunt praznice ale sufletului, suflet care este si va ramane nelinistit "pana ce se va odihni in Dumnezeu" (Fericitul Augustin).

Aceste praznice trebuie traite ASTAZI nu in trecut, intelegand ca Domnul nu a cercetat pe poporul Sau numai in vremea aceea, ci il cerceteaza si in vremea aceasta, trimitandu-L la noi pe Unicul Sau Fiu "ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3, 16. ).



Cu aceste marturisiri biblice si patristice sa ne bucuram cu totii astazi la Praznicul Craciunului, deoarece
"pentru noi S-a nascut Prunc tanar Dumnezeu cel mai inainte de veci" (Condacul Praznicului), pe care Il rugam sa fie si sa ramana cu noi impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, astazi si in vecii nesfarsiti. Amin!

Hristos s-a nascut !

Al vostru, de tot binele doritor,

Lucian,

Episcopul Caransebesului

.

22 Decembrie 2008

Vizualizari: 1510

Voteaza:

Pastorala PS Lucian la Nasterea Domnului - 2008 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE