Pastorala PS Visarion de Nasterea Donnului - 2008

Pastorala PS Visarion de Nasterea Donnului - 2008 Mareste imaginea.


Visarion,

din mila lui Dumnezeu episcop al Eparhiei Tulcii

Iubitului nostru cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini, har voua si pace de la Dumnezeu, iar de la noi arhiereasca binecuvantare

"Hristos se naste mariti-L
 Hristos din ceruri intampinati-L
 Hristos pe pamant inaltati-va
"

Iubitii mei fii duhovnicesti,

Dupa ce am strabatut cu pace, cu sanatate si cu alese bucurii duhovnicesti perioada Sfantului Post al Craciunului, iata-ne ajunsi in glas de psalmodiere sfanta si de colinda strabuna si in acest an la ziua cea aleasa si mult dorita a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, cand "Prunc ni se arata noua Fiul si s-a dat noua" (Isaia 9, 5).

Cuprinsi de o emotie sfanta si de o negraita bucurie si de aceasta data ne apropiem tainic de ieslea sfanta a Betleemului unde:

"s-a nascut
 Cel far' de-nceput
 Cum au spus proorocii
".

Inchinandu-ne dumnezeiescului prunc luam cu totii "bucurie mare" si ne scaldam sufletele in lumina cea mai presus de fire ce a vestit venirea la noi in chip de rob a Fiului lui Dumnezeu.

Dimpreuna cu ingerii cantam si noi in aceasta noapte sfanta imnul de biruinta ce s-a auzit atunci "Marire intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2, 14) iar slava Domnului ne invaluieste pe toti si ne face sa fim si noi purtatori de lumina si de har. Impreuna cu pastorii din Betleem ne plecam smeriti genunchii in fata Mantuitorului nascut "la plinirea vremii" (Galateni 4, 4) si-L adoram ca pe Unul din Sfanta Treime facut om pentru noi si pentru a noastra mantuire marind nespusa Sa pogorare si invatandu-ne si noi sa fim cuprinsi de smerenie inalta.

Cu magii de la Rasarituri ne straduim si noi sa-i aducem Domnului darurile noastre duhovnicesti, aurul credintei, tamaia rugaciunii si smirna faptelor celor bune ca sa primim in schimbul lor darurile cele mai presus de fire ale dreptei vietuiri in lumina Evangheliei Sale. "Veniti credinciosii sa vedem unde S-a nascut Hristos" este chemarea sfanta ce ne-o adreseaza tuturor astazi Biserica, iar chemarea aceasta se cade sa o urmam si calauziti de Steaua de la Rasarit sa alergam in chip tainic la Betleem unde sa vedem minunea petrecuta acum 2000 de ani si sa invatam de acolo smerenia, credinta si dragostea jertfelnica.

Ieslea Betleemului a devenit primul locas al salasluirii intre noi a Fiului lui Dumnezeu care, bogat fiind, a saracit pentru noi, ca pe noi sa ne imbogateasca si sa ne ridice la starea de fii ai Celui Preainalt, stare din care am cazut din cauza pacatului protoparintilor nostri Adam si Eva. Taina Betleemului este asadar taina restaurarii firii omenesti, taina indumnezeirii acesteia, taina ridicarii omului la "starea barbatului desavarsit la deplinatatea varstei lui Hristos" (Efeseni 4, 13). "Dumnezeu se face om ca pe om sa-l faca Dumnezeu" ne invata Sfantul Atanasie cel Mare aratand prin aceasta ca pogorarea la noi a Fiului lui Dumnezeu sub chip de rob smerit produce ridicarea noastra la ceruri si indumnezeirea firii noastre.

Sfantul Chiril al Alexandriei spune: "El (Hristos) S-a facut asemenea noua pentru ca noi sa ne facem asemenea Lui, pe cat este cu putinta firii noastre si pe cat o ingaduie iconomia reinnoirii noastre cea dupa har". Taina Craciunului este taina impacarii omului cu Dumnezeu si a recunoasterii noastre ca fii ai Lui nascuti din harul Botezului hraniti duhovniceste din parga Sfintelor Taine.

Taina Betleemului este taina infierii si a ridicarii noastre la cer, taina vindecarii noastre de nestiinta, taina impreuna-vietuirii noastre cu Hristos. "Taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta" (Efeseni 3, 9) isi gaseste implinirea ei in ieslea umila a Betleemului intruchipata in dumnezeiescul Prunc Iisus Cel care va mantui neamul omenesc din robia pacatului si a mortii. Hristos Domnul ca trimis al Tatalui ia asupra Sa firea omeneasca pe care o restaureaza ontologic, o inalta la Tatal si o uneste cu lumea cea de sus asa cum glasuieste colindul:

"Pe Fiul in al Sau nume
 Tatal L-a trimis in lume
 Sa se nasca si sa creasca
 Sa ne mantuiasca
"

Venirea Mantuitorului pe pamant ca om pentru a ne ridica pe noi la vrednicia de fii ai lui Dumnezeu a devenit din taina de nepatruns pentru mintile oamenilor adevar de credinta.

Acest adevar fundamental al credintei noastre s-a petrecut atunci la Nasterea Domnului "in vremea aceea" dar el este pururea prezent in viata Bisericii si a noastra. Acel "atunci" a devenit un "astazi" mereu prezent asa cum il marturisim si in colindele noastre:

"Astazi s-a nascut Hristos
 Mesia chip luminos
 Laudati si cantati
 Si va bucurati
"

sau

"Veniti astazi credinciosii sa saltam
 Pe Hristos cu umilinta sa-l laudam
"

Intreaga faptura s-a bucurat la nasterea Mantuitorului si cu daruri alese L-a intampinat asa cum spune cantarea bisericeasca: "Ingerii (i-au adus) cantarea, cerurile steaua, magii darurile, pastorii minunea, pamantul pestera, pustiul ieslea iar noi pe Maica fecioara", sau asa cum frumos glasuieste iarasi colindul:

"Ingerii cantau
 Pastorii fluierau
 Magii se inchinau
 Toti se bucurau"

de acest mare dar pe care Tatal l-a facut noua oamenilor acela de a ni-L trimite ca Mantuitor si Rascumparator pe Fiul Sau cel iubit. An de an praznicul Nasterii Domnului sadeste in inimile noastre o bucurie care nu se ia de la noi, o bucurie ce pune stapanire pe intreaga fiinta in tot ce aceasta are mai bun si mai nobil. E partasia comuniunii noastre la bucuria vietii dumnezeiesti pe care o zugraveste maiestrit Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan cand afirma: "Viata S-a aratat si am vazut-o si va marturisim si va vestim Viata de veci, care era la Tatal si s-a aratat noua" (I Ioan 1, 2-3).

Dreptmaritori crestini,

Praznicul Nasterii Domnului a fost un moment de bucurie pentru intreaga creatie si este si pentru noi un prilej de innoire a noastra duhovniceasca asa cum ne povatuieste si Sf. Ap. Pavel, apostolul neamurilor "Va innoiti in duhul cugetului vostru, imbracandu-va in omul cel nou, care este facut dupa chipul lui Dumnezeu, in dreptatea si sfintenia adevarului" (Efeseni 4, 24 “ 31).

Urmand acest sfat putem inainta pe calea desavarsirii duhovnicesti, la care cu totii suntem chemati de insusi Hristos Domnul care a zis: "Fiti desavarsiti precum Tatal vostru cel din ceruri desavarsit este" (Matei 5, 48).

Faptele cele bune, faptele "credintei lucratoare prin iubire" (Galateni 5, 6) suntem chemati sa le savarsim "cu timp si fara timp" (II Timotei 4, 3) spre a dobandi mantuirea si spre a praznui dupa cuviinta sarbatoarea luminoasa a Craciunului si a raspunde chemarii ce ni se face necontenit pentru innoirea noastra spirituala.

Asa facand si asa lucrand vom putea sa ne ridicam la vrednicia de fii ai lui Dumnezeu prin har sau cum spune acelasi apostol Pavel "sa dobandim infierea" (Galateni 4, 5). Sa ne inaltam asadar de la cele pamantesti la cele ceresti, sa ne intarim nadejdea in biruinta binelui asupra raului si sa cautam sa traim in pace si armonie in familiile noastre si in tara noastra.

Sa ne straduim sa intampinam acest "praznic luminat, Ce cu drag l-am asteptat" cu inimile si gandurile curate inaltate la cele de sus, aducand Mantuitorului lumii darurile noastre duhovnicesti: credinta, nadejdea si dragostea, silindune sa traim in credinta mosilor si stramosilor nostri, ramanand la sanul cald al Bisericii lui Hristos care este "stalp si temelie a adevarului" (I Timotei 3, 15) si unde nadajduim ca ne vom mantui la fel ca si inaintasii nostri. Sa fim buni si generosi in aceste sfinte zile de sarbatoare si sa cautam, sa-i ajutam dupa putinta noastra pe cei aflati in lipsuri si nevoi, pe cei bolnavi si singuri ca sa simta si ei bucuria Nasterii Domnului asa cum ne aminteste si colindul:

"Dar nu uita cand esti voios
 Crestine sa fii bun
".

Iubitii mei,

Peste cateva zile vom intra in Anul Nou 2009, an pe care-l dorim cu totii sa fie un an binecuvantat, un an al "milei Domnului" (Luca 4, 19) un an in care sa sporim cat mai mult in viata duhovniceasca, in "dreptate, pace si bucurie in Duhul Sfant" (Romani 14, 12).

Se cuvine sa aducem multumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile ce le-a revarsat asupra noastra in cursul acestui an si sa-l rugam sa ne ajute si in 5 anul ce vine, sa ne dea sanatate, pace si putere ca sa ne imbracam in omul cel nou "in dreptatea si sfintenia adevarului" (Efeseni 4, 22 “ 24).

Dorindu-va sa petreceti sarbatorile Nasterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei cu sanatate si cu toata multumirea sufleteasca, cu alese si sfinte bucurii, va impartasim arhiereasca noastra binecuvantare si va adresam tuturor urarea de Sarbatori fericite si La multi ani! Al vostru al tuturor de tot binele voitor si staruitor rugator catre Domnul pentru toate cele de folos.

Visarion, Episcopul Tulcii

.

22 Decembrie 2008

Vizualizari: 1289

Voteaza:

Pastorala PS Visarion de Nasterea Donnului - 2008 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE