Mormantul parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia

Mormantul parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia Mareste imaginea.

Mormantul parintelui Nicolae Steinhardt reprezinta unul dintre cele mai vizitate locuri din cadrul Manastirii Rohia, alaturi de biserica si de Chilia in care s-a nevoit in ultimii ani din viata. Cei mai multi pelerini care ajung in manastire intreaba unde a locuit parintele Nicolae Steinhardt si unde este mormantul lui. Chilia parintelui se afla in "Casa Poetului", o cladire cu doua etaje, construita intre anii 1977-1979, iar mormantul sau se afla in cimitirul manastirii.

Manastirea Rohia se afla la o distanta de aproximativ 50 de kilometri de orasul Baia Mare si la 43 de kilometri de orasul Dej, in hotarul satului Rohia, ce apartine administrativ de orasul Targu Lapus.

Nicolae Steinhardt, parintele de la Rohia

Nicolae Steinhardt s-a nascut in data de 12 iulie 1912, in comuna Pantelimon, langa Bucuresti. La nastere, a fost numit Nicu-Aurelian. Dupa terminarea studiilor, viitorul parinte Nicolae a inceput sa scrie opere de mare calitate. In anul 1934, Nicu-Aurelian si-a luat Licenta in Drept si Litere, la Universitatea din Bucuresti. Apoi, in anul 1936, si-a sustinut lucrarea de Doctorat in Drept Constitutional. Intre anii 1937-1938 a calatorit in Elvetia, apoi Viena, la Paris si in Anglia, sporind tot mai mult in arta literara.

 Mormantul Parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia

In anul 1939, cand a revenit in tara, s-a angajat ca redactor, la "Revista Fundatiilor Regale", insa in anul 1940 a fost dat afara, din pricina faptului ca era evreu. In aceasta perioada, intre anii 1940-1944, sub guvernarea Antonescu-Sima, au fost implementate o serie de privatiuni etnice. Intre anii 1944-1948, revenit in redactia "Revistei Fundatiilor Regale", a publicat un numar insemnat de articole.

Intre anii 1948-1959, a suferit o noua serie de prigoniri. In cele din urma, Nicu-Aurelian Steinhardt a fost acuzat de "crima de uneltire impotriva oranduirii sociale a statului" si condamnat la 12 ani de munca silnica. Condamnarea a survenit, de fapt, pentru ca Steinhardt nu a vrut sa depuna marturie impotriva lui Constantin Noica, in procesul intentat "lotului mistico-legionar Constantin Noica - Constantin Pillat".

Mormantul Parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia

Vreme de cinci ani, el a stat in inchisorile din Jilava, Gherla, Aiud etc. El a primit Botezul in ziua de 15 martie 1960, in celula 18, in inchisoarea Jilava. Cel care l-a botezat a fost Parintele Mina Dobzeu. A fost eliberat in august 1964. La iesirea din inchisoare a fost desavarsit Botezul, prin Mirungere. Isi dorea deja de mai multi ani sa fie calugar. 

In anul 1980, Steinhardt a intrat in obstea Manastirii Rohia. A fost primit ca ucenic de Parintele Serafim Man. In ziua de 16 august 1980 a fost tuns in calugarie, cu numele Nicolae. Este randuit in ascultare la biblioteca manastirii. Pune in ordine cele peste 23.000 de carti ale manastirii. Totodata, se ocupa de indrumarea pelerinilor si de intocmirea predicilor. In acest timp, publica mai multe carti.

Mormantul parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia

Parintele Nicolae Steinhardt a trecut la cele vesnice in ziua de 29 martie 1989, in spitalul din Baia Mare. A fost inmormantat in cimitirul Manastirii Rohia.

Mormantul Parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia

In data de 27 august 2013, parintele Nicolae Steinhardt a fost deshumat si asezat intr-un nou mormant, in cimitirul manastirii. Dimineata a fost savarsita Sfanta Liturghie. Dupa aceea, calugarii din obstea manastirii, in frunte cu Preasfintitul Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, au mers in cimitirul manastirii si, dupa randuiala Bisericii Ortodoxe, au inceput deshumarea osemintelor parintelui Nicolae Steinhardt si, apoi, le-au asezat intr-un mormant nou, aflat aproape de mormantul Arhimandritul Serafim Man.

Teodor Danalache

 Mormantul Parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia

Pe aceeaşi temă

29 Iulie 2014

Vizualizari: 6393

Voteaza:

Mormantul parintelui Nicolae Steinhardt - Rohia 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE