Pestera Sfantului Andrei Sihastrul

Pestera Sfantului Andrei Sihastrul Mareste imaginea.

Pestera Sfantului Andrei Sihastrul este situata intr-o zona montana, deosebit de pitoreasca, la 5 km nord-vest de satul Halkiopoulo din Grecia. In fiecare an, pe 15 mai, ziua de praznuire a Sfantului Andrei Sihastrul, pestera este neincapatoare pentru plerinii veniti din imprejurimi si din intreaga Grecie, pentru a participa la Sfanta Liturghie.

Sfantul Andrei, sihastrul si facatorul de minuni, a vietuit in Etolia-Acarnania in timpul domniei lui Mihail al II-lea Comnenul al Epirului (1237-1271). S-a nascut in Monodendri, Epir. Desi a dus viata de familie, la un moment dat a parasit totul devenind sihastru in muntele aflat in apropierea satului Halkiopoulo.

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

Sfantul Andrei a gasit o pestera unde, din dragoste pentru Hristos, a trait in nevointe si incercari pentru restul vietii sale. S-a mutat la cele vesnice la o varsta inaintata, fara ca cineva sa cunoasca acest lucru.

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

Dumnezeu insa nu a voit ca Sfantul Andrei sa ramana necunoscut. Dupa trecerea s-a la Domnul, lumini stralucitoare au putut fi vazute pe cer, de la mare distanta, chiar deasupra locului unde se afla acesta. Satenii din regiune au venit aici si l-au gasit pe sfant. Printre acestia s-a numarat si Sfanta Teordora, Regina Artei (11 martie), care l-a inmormantat pe sfant in pestera si a construit in acest loc o capela.

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

Din satul Halkipoulo se poate ajunge cu automobilul numai pana la o distanta de aproximativ 2,5 km de pestera. Pelerinii strabat restul drumului pe jos, pe un drum forestier, urmarind minunatul peisaj asupra lacului Kremaston. Calea sfarseste, dupa aproximativ 20 de minute, intre stanci, unde poate fi vazuta pestera Sfantului Andrei Sihastrul.

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

La intrarea in pestera se gasesc racla sfantului si o icoana a sa, ce dateaza din secolul al XIV-lea. In spatele altarului se afla mormantul Sfantului Andrei.

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

In prezent, moastele Sfantului Andrei Sihastrul nu se gasesc in pestera in care acesta s-a nevoit, ci in biserica din satul Halkiopoulo.

Radu Alexandru

Pestera Sfantul Andrei Sihastrul

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 3782

Voteaza:

Pestera Sfantului Andrei Sihastrul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE