Tarina Olarului - Tarina Sangelui

Tarina Olarului - Tarina Sangelui Mareste imaginea.

Hacheldama, Hakeldama, Hageldama, Akeldama si Aceldama este numele dat de popor locului numit "Tarina Olarului", aflat in sudul Ierusalimului. In limba aramaica, cuvintele "hagel dema" inseamna "tarina sangelui". Chiar langa locul cumparat cu banii tradarii, numit "Tarina Olarului" sau "Tarina Sangelui", se inalta astazi Manastirea Sfantul Onufrie.

Pamantul tarinii a fost cumparat cu cei 30 de arginti aruncati de Iuda la picioarele fariseilor, care constituiau pretul tradarii lui Iisus Hristos. Initial, locul s-a numit "Tarina Olarului", deoarece lutul din acest loc era atat de calitativ, incat olarii isi facusera aici cateva ateliere, iar mai apoi, dupa cumpararea pamantului cu cei 30 de arginti, locul s-a numit "Tarina Sangelui", adica Hacheldama.

Foarte aproape de Halcheldama se inalta astazi Manastirea ortodoxa Sfantul Onufrie. Sfantul Onufrie este un calugar egiptean, vietuitor in secolul al IV-lea, al carui singur vestmant era barba lunga si deasa.

Tarina Olarului - Tarina Sangelui - Hacheldama

Tarina Olarului - Tarina Sangelui din Sfanta Scriptura

In cartea Faptele Apostolilor, Sfantul Apostol Petru spune: "Deci acesta (Iuda) a dobandit o tarina din plata nedreptatii si, cazand cu capul inainte, a crapat pe la mijloc si i s-au varsat toate maruntaiele. Si s-a facut cunoscuta aceasta tuturor celor ce locuiesc in Ierusalim, incat tarina aceasta s-a numit in limba lor Hacheldamah, adica Tarina Sangelui." (Fapte 1, 18-19) Prin urmare, numele tarinii ar veni de la sangele lui Iuda, care s-a varsat in acest loc.

Potrivit insa Sfantului Apostol Matei, tarina isi trage numele de la Sangele lui Hristos, care a fost vandut cu cei 30 de arginti dati lui Iuda, de catre fariseii de la Templu. "Atunci Iuda, cel ce L-a vandut, vazand ca a fost osandit, s-a cait si a adus inapoi arhiereilor si batranilor cei treizeci de arginti, zicand: Am gresit vanzand sange nevinovat. Ei i-au zis: Ce ne priveste pe noi? Tu vei vedea. Si el, aruncand argintii in templu, a plecat si, ducandu-se, s-a spanzurat. Iar arhiereii, luand banii, au zis: Nu se cuvine sa-i punem in vistieria templului, deoarece sunt pret de sange. Si tinand ei sfat, au cumparat cu ei Tarina Olarului, pentru ingroparea strainilor. Pentru aceea s-a numit tarina aceea Tarina Sangelui, pana in ziua de astazi. Atunci s-a implinit cuvantul spus de Ieremia proorocul, care zice: "Si au luat cei treizeci de arginti, pretul celui pretuit, pe care l-au pretuit fiii lui Israel, si i-au dat pe Tarina Olarului dupa cum mi-a spus mie Domnul." (Matei 27, 3-10)

Ambele mentionari sunt de inteles, nici una nefiind gresita. Sfantul Petru scrie intr-un mod duhovnicesc, intr-un moment in care se dorea inlocuirea Apostolului celui cazut din ceata. Vorbind despre aceasta, Petru arata cu ce fel de moarte a murit tradatorul si singurul sau castig, anume Tarina Sangelui.

Tarina Olarului - Tarina Sangelui - Hacheldama

Sfantul Apostol Matei, scriind mai mult ca un istoric, arata cum prin cumpararea Tarinei Sangelui sau a Olarului s-au implinit profetiile Vechiului Testament. "De aceea, iata vin zile, zice Domnul, cand locul acesta nu se va mai chema Tofet si valea fiilor lui Hinom, ci valea uciderii, si in Tofet se vor face inmormantari din pricina lipsei de loc." (Ieremia 7, 32)

"Daca socotiti cu cale, dati-Mi simbria, iar daca nu, sa nu Mi-o platiti. Si Mi-au cantarit simbria Mea treizeci de arginti. Atunci a grait Domnul catre Mine: "Arunca-l olarului pretul acela scump cu care Eu am fost pretuit de ei". Si am luat cei treizeci de arginti si i-am aruncat in vistieria templului Domnului, pentru olar." (Zaharia 11, 12-13)

"Cuvantul care a fost de la Domnul catre Ieremia si i-a zis: Scoala si intra in casa olarului si acolo iti voi vesti cuvintele Mele! Si am intrat eu in casa olarului si iata acesta lucra cu roata si vasul pe care-l facea olarul din lut s-a stricat in mana lui; dar olarul a facut dintr-insul alt vas, cum a crezut ca-i mai bine sa-l faca." (Ieremia 18, 1-3)

"Asa a zis Domnul: Mergi si cumpara o oala de lut de la olar; ia cu tine pe cei mai batrani din popor si din capeteniile preotilor si iesi in valea Ben-Hinom, care este la Poarta Olariei. Acolo sa rostesti cuvintele pe care ti le voi spune." (Ieremia 19, 1-20)

Tarina Olarului sau a Sangelui - scurt istoric

Pelerinul din Piacenza, cunoscut sub denumirea de Antonin (c. 570) a mers de la Scaldatoarea Siloamului pana la "campul Hacheldama", care servea la acea vreme drept loc de ingropare a pelerinilor adormiti in oras. Arculf (c. 670) a vizitat si el Tarina Olarului, asezata la sud de Muntele Sion, mentionand din nou traditia inmormantarii aici a celor straini.

Tarina Olarului - Tarina Sangelui - Hacheldama

In secolul al XII-lea, cruciatii au ridicat pe acest camp, in partea sudica a vaii lui Hinom, o cladire impunatoare avand 24 de metri lungime, de la est spre vest, 18 metri latime si 12 metri inaltime, in partea ei nordica. Cladirea a servit drept acoperamant la o serie de morminte foarte vechi. In capatul nordic al cladirii se afla un sant lung de 21 de metri, lat de 6 metri si adanc de 9 metri. Oasele si ramasitele adunate aici formeaza un strat gros de pana la 5 metri.

Pe locul cu pricina se afla astazi o impresionata ruina (24 x 17 metri) care, vreme de mai multe secole, a fost folosita drept osuar. Cand cladirea se afla in buna stare, in acoperisul ei se aflau cinci deschizaturi prin care erau coborate trupurile celor adormiti, in grotele de sub cladire. Aici, trupurile se dezintegrau foarte repede. Acum cativa ani, locul pastra inca un strat de oase de cativa metri grosime. Astazi, acestea au fost indepartate.

Pamantul din acest loc, fiind extrem de renumit pentru capacitatile lui de descompunere, a fost foarte apreciat in lume. In anul 1215, mari cantitati de pamant din Tarina Sangelui au fost transportate in Campo Santo din Pisa. Inca din cele mai vechi timpuri, pamant din aceasta tarina a fost luat si dus in colturi indepartate ale lumii. Astfel, chiar si Imparateasa Elena a luat cantitati mari de pamant din tarina, spre a face morminte.

Traditia inmormantarii aici a pelerinilor straini, care nu erau iudei, a continuat pana la inceputul secolului al XIX-lea. Hacheldama este proprietatea armenilor ne-uniti, incepand din secolul al XVI-lea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Tarina Olarului - Tarina Sangelui - Hacheldama

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 6251

Voteaza:

Tarina Olarului - Tarina Sangelui 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE