Da-le peste masura si nu vei mai fi furat

Sfântul Nicolae Velimirovici povestea istoria unui băcan pe care îl furau la nesfârşit băieţii de prăvălie. El îi înlocuia cu alţii, care aveau recomandări excelente, dar şi aceia se dovedeau a fi hoţi. Câteodată, îl apuca turbarea sau deznădejdea, şi se plângea la nesfârşit prietenilor negustori. Nimeni nu putea să-i dea un sfat potrivit, toţi dădeau din umeri: „Păi ce să-i faci, aşa sunt oamenii de acum!"

In cele din urmă, Domnul i-a trimis băcanului un sfătuitor adevărat. In oraş au venit nişte călugări ruşi ca să strângă danii pentru mănăstirea lor. Au intrat în magazin, şi omul nostru a început să se plângă de băieţii de prăvălie cu nărav rău. Un călugăr bătrân l-a privit cu luare-aminte: "Este izbăvire, şi ea se află în tine însuţi! Cu ce măsură masori cumpărătorilor tăi? Dă-le peste măsură, întotdeauna peste măsură, şi atunci nu vei mai fi furat!"

Negustorul a fost luat pe nepusă masă: nimeni nu-i dăduse până atunci de înţeles că e furat deoarece şi el fură. Ii înşela la cântar pe cumpărători, iar angajaţii îl furau pe el!

De atunci a început să procedeze ca negustorii din vremea veche: dădea fiecăruia cu prisos - câteva grame în plus de orez, de zahăr, de cafea sau de alte alimente. Şi furturile au încetat! Acum băieţii de prăvălie lucrau cinstit, şi afacerea a început imediat să meargă bine.

„Tu simţi, conchide sfântul, că bătrânul călugăr ţi-a deschis ochii ca să vezi adevărul, şi s-a pogorât asupra ta binecuvântarea lui Dumnezeu - şi acum, ca un propovăduitor al Evangheliei, înveţi toată negustorimea." (Daca puterile sunt pe sfarsite. Razboiul si pacea omului cu el insusi; Editura Sophia)

Pe aceeaşi temă

11 August 2016

Vizualizari: 3435

Voteaza:

Da-le peste masura si nu vei mai fi furat 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE