Iti multumesc

Odata, un pustnic tare bun la suflet se invecina cu un calugar lenes, caruia nu-i placea sa munceasca si ca sa-si duca zilele, mergea pe ascuns la coliba vecinului si-i fura lucrurile. Pustnicul a inteles cum stau lucrurile, dar nu i-a zis nimic si nu l-a invinovatit niciodata.

- Daca face asemenea lucruri, inseamna ca are multa nevoie, isi zicea deseori in cugetul sau batranul milostiv.

Muncea din greu ca sa reuseasca sa se intretina si pe sine si pe lenes si nu se ajungea, pentru ca hotul, luand tacerea lui drept prostie, se obraznicise in ultimul hal si nu-i lasa aproape nici paine sa manance.

Mergand diminetile sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, pustnicul, trecea pe la chilia fratelui care fura si-i zicea:

- Iarta-ma, frate, daca ti-am gresit!

- Ah, fraierul! zicea in sinea lui acela.



Si batranul mergea la biserica sa se uneasca cu Dum¬nezeul iubirii, iar acela intra si lua tot ce gasea, paine, legume, graunte si de multe ori chiar si apa pentru ca-i venea greu s-o aduca de la izvorul schitului. Din cand in cand, ii lua si imple¬titurile lui de papura. Acela fura, iar pustnicul rabda fara sa carteasca, il lasa flamand, dar suferea in tacere, il lipsea pana si de apa, iar acela il ierta. I-a furat hrana, putina lui imbra-caminte, lucrul mainilor lui, dar arata iubire, indelunga rabdare, lipsa de rautate, celui care-i lua tot.

A sosit, insa, vremea ca pustnicul sa moara, iar fratii s-au adunat in jurul lui ca sa primeasca binecuvantare, caci stiau cat de bun era. Printre ei, batranul, l-a vazut si pe vecinul lui care atatia ani il facuse sa sufere prin hotiile lui. I-a facut semn sa vina langa el, iar cand acela s-a apropiat, i-a luat mainile intr-ale lui, a inceput sa le sarute cu lacrimi si a zis:

- Multumesc acestor maini care au fost pentru mine pricina ca sa dobandesc astazi raiul si sa gust bucuria imparatiei Cerurilor. Iti multumesc, iti multumesc, iti multumesc!. Si zicand acestea, a adormit.

.
Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2015

Vizualizari: 5457

Voteaza:

Iti multumesc 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE