Nu esti bun pentru manastire

La parintele Zosima vine un tanar si bate la poarta manastirii si spune ca vrea sa se faca monah. Si prima incercare, ca pretendent la viata monahala, e cea care se refera la “ascultarile de inima“. Si se duce parintele staret cu ucenicul nou venit, la una din chiliile manastirii si ii zice: Iata, aici, trebuie sa ai grija de batranul acesta! cand a intrat acolo in chilie baiatul – unul cu un nas subtirel! – l-a izbit mirosul, aerul inchis al camerei.

– Ce am de facut? intreaba tanarul.

– Pai, il speli, ii aduci mancare de la bucatarie, ii citesti din viata Sfantului, citesti din Scriptura, ii faci rugaciunea de seara, de dimineata, ii faci toata randuiala unui calugar. Dar, pe langa acestea, ceea ce este mai important, sa ai grija de trupul lui, saracul. Trebuie sa-l cureti, sa-l speli, sa-i faci baie, sa-l ingrijesti ca pe-un copil mic.

A ramas fratele acolo dupa ascultarea primita si a stat o zi, doua, trei. Apoi vine la parintele staret:

– Parinte, nu mai pot sta! E foarte greu.

– Du-te, frate, incearca inca o data, mai stai si vezi, poate te-apropii de durerile batranului, de suferintele lui. Poate ca maine am sa fiu eu acolo, cel batran si neputincios. Sau tu? Se duce din nou si mai face o incercare, o ascultare si vine iarasi:

– Parinte, e greu!

– Frate draga, mai incearca, mai du-te si-a treia oara si daca n-ai sa poti si-a treia oara, vii si-mi spui. A doua zi, vine asa si-i spune parintelui:

– Eu nu mai pot!

– Ei, frate draga, in cazul asta mergi de unde ai venit, ca nu esti bun pentru manastire.

Pe aceeaşi temă

17 Iunie 2016

Vizualizari: 4304

Voteaza:

Nu esti bun pentru manastire 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Mihaela NistorPostat la 2018-07-18 08:56

    Nu munca este grea intr-o manastire ci ascultarea.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE