Duminica Svetlanei (Fotini samarineanca)

Duminica Svetlanei (Fotini samarineanca) Mareste imaginea.

Nu exista secrete ascunse (scuze pentru lipsa faptelor), ci doar vointa. Ravna noastra de a ne apropia de izvorul Vietii. De a cauta Fantana. De a nu ne infrupta din idolotite, ci din Hristos - Apa vietii. Domnul milostivirii abundente nu vrea sa daruiasca aceasta apa doar Svetlanei (Fotini samarineanca)! Aici, la fantana lui Iacob, Mesia deconspira intunericul concubinajului si readuce pe pacatos (pacatoasa) pe Calea Luminii.

Samarineanca nu este artagoasa, ci ferma; nu se prinde in gura cu Invatatorul, ci doreste sa afle mai multe despre lumea lui Dumnezeu, spre care tanjea. Sfanta mucentita Fotini - Svetlana gaseste sursa de mantuire. Dupa ce se intalneste cu Dumnezeu, nu o mai intereseaza nici de galeata, nici de concubini, ci doar de marturisire. Merge in cetate sa vesteasca bucuria ei tuturor. Este o intalnire repetabila: Mesia se intalneste cu toti cei ce Il cauta, cu miliarde de Svetlane din Roma persecutata pana la Moscova asediata de atei. Bucura-te, Svetlana - Fotini, cea intocmai cu apostolii! Bucura-te, samarineanca insistenta in convorbiri duhovnicesti! Bucura-te, ca nu te multumesti cu superficialul! Bucura-te, ca viata ta veche ai parasit-o si Mirelui i-ai slujit cu devotament, asemeni atator diaconite!

Nu a mers singura in Raiul vesniciei, ci le-a tras din abisul deznadejdii spre iubirea desavarsita si pe surorile ei Anatoli, Foto, Fotis, Paraskevi si Chiriachi si pe fii ei Fotinos-Victor si Iosie. Trimisa de Duhul Sfant, a propovaduit Evanghelia Invierii in Cartagina. La Roma, a convertit-o la Viata pe Domnina, fiica lui Nero. In fata martiriului, se ruga din Sfanta Scriptura: "Ei vor porni razboi impotriva Mielului, dar Mielul ii va birui, pentru ca este Domnul domnilor si imparatul imparatilor si vor birui si cei impreuna cu El – chemati si alesi si credinciosi." (Apocalipsa 17: 14).

Azi ne rugam in fata icoanei Sfintei Svetlana - Fotini, lacrimand pentru greselile absurde si meditand la avertismentul vetero-testamentar: "Faradelegile voastre au schimbat aceasta si pacatele voastre au departat acest bine de la voi". (Ieremia 5: 25) Avem nevoie de o reintalnire cu Mesia! De o noua sorbitura din Apa Vietii, de un pelerinaj la Fantana! Pacatul este doar o veste neplacuta: ne indepartam de Bine! Putem avea atata vointa incat sa nu mai colcaim! Si daca nu ne stapanim impulsivitatea, putem rata miracolul. Nu vrem imagine, nu vrem sa fim alesi de oameni: Dumnezeu ne-a ales si ne-a agonisit popor sfant! Scrutinul se decide in spitale si orfelinate, nu in nepasari. Vin ploile harului, dar nu scapam de caldura ispitelor. Nu suntem singuri la Fantana, ci alaturi de toti sfintii.

In aceasta duminica, inima va deveni un acatist: "Iisuse Doamne, Povatuitor al celor rataciti, Indreptare a celor cazuti, Nadejde a celor deznadajduiti, Mangaiere a celor urgisiti, toate tuturor fiind si facandu-Te cunoscut pentru mine si pentru mantuirea mea, primeste-ma acum si pe mine, pacatosul si nevrednicul robul Tau, cel ce ma pocaiesc si ma apropii cu inima zdrobita si cu smerenie a duhului si cer dezlegare de multele si cumplitele greseli neiertate." In ziua aceasta, cantam Domnului lauda! Ne vom pleca inimile, vom cere intelepciune. Vom umbla smeriti: cei mai buni ani din viata noastra. Toti cei insetati de neprihanire, urmati pe Mesia inviat! Traiasca Dumnezeu! O urare din inima, o pregatire, un Ospat, o bucurie. Toata truda omului este o cana sparta, fara binecuvantare. Noi ratacim cu totii, uitand Calea spre Ierusalim. Poate Tatal sa isi uite copiii oare?! Ne-am ingrasat de patimi si am parasit binele. Chiar de ar fi sa se cutremure cerul, Domnul va veni in ajutorul nostru. Am fost suparati, dar Domnul ne-a sters lacrimile. Acum redescoperim bucuria sufletului.

De sus toarna Domnul Duhul Sau peste noi, desavarsire si curcubeu de har. Fantana credintei nu seaca niciodata, se inmulteste prin daruire. Nu ne temem, caci Mesia este cu noi! Nu deznadajduim de frica saraciei si a mortii! Dezlegam lanturile rautatii, ne sculam pentru luminare. Plecaciune Tie, Celui ce inalti pe cei smeriti. Doamne, fa sa se stie ca Tu daruiesti Apa celor insetati, ca nu avem nevoie de apa-surogat, ci de Tine, izvorul apei adevarate.
Suntem insetati dupa falsuri si dam vina pe altii pentru propriile ineptii. Din mana Ta primim Apa, Adevarul si Autenticul, Doamne al iubirii vesnice si pure!

Marius Matei
 

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2015

Vizualizari: 7030

Voteaza:

Duminica Svetlanei (Fotini samarineanca) 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE