109 ani de la nasterea parintelui Cleopa Ilie

109 ani de la nasterea parintelui Cleopa Ilie Mareste imaginea.

Sambata, 10 aprilie 2021, se implinesc 109 ani de la nasterea parintelui Ilie Cleopa.

Parintele Ilie Cleopa s-a nascut pe 10 aprilie 1912, in comuna Sulita, judetul Botosani, intr-o familie de tarani - Alexandru si Ana Ilie, cu zece copii. Trei ani de zile a facut ucenicie la schimonahul Paisie Olaru, pustnic in Schitul Cozancea. A intrat in viata monahala in anul 1929, la Manastirea Sihastria. A fost calugarit in 1937, ales egumen interimar in 1942 la Manastirea Sihastria si staret in anul 1945. Este transferat la Manastirea Slatina din Suceava in 1949, impreuna cu 30 de monahi, unde va sta pana in anul 1956. Revine la Manastirea Sihastria, devenind duhovnicul intregii obsti de aici. Fiind urmarit de securitate, se retrage in 1948 pentru sase luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria. Din cauza securitatii se retrage intre anii 1952-1954 in Muntii Stanisoara, impreuna cu parintele Arsenie Papacioc. La cererea patriarhului Iustinian, va reveni din pustie la Manastirea Slatina. In primavara anului 1959 se retrage pentru a treia oara in pustie, unde se nevoieste mai bine de cinci ani. In 1964 revine in Manastirea Sihastria, si va dedica intreaga viata misiunii duhovnicesti pana pe 2 decembrie 1998, cand trece la cele vesnice.

Parintele Ilie Cleopa marturiseste despre casa parinteasca: "Aveam o camera, toata numai cu icoane. Un fel de paraclis. Acolo ne rugam. Iar la miezul noptii ne sculam, citeam din Psaltire si faceam sute de metanii. Apoi iar ne culcam". De mic copil, Parintele Cleopa avea multa evlavie la Maica Domnului. La unsprezece ani stia pe de rost Acatistul Bunei Vestiri, dupa cum spunea: "Eram la desfacat papusi in tarina si aveam cartea de rugaciuni ascunsa sub panusi. Pana cand venea tata cu caruta cu papusoi, mai invatam un icos, mai invatam un condac. Si uite asa am invatat Acatistul Maicii Domnului".

Lupta cu ispitele in casa parinteasca

Cand erau toti fratii acasa, mama lor se ingrijea sa-i insoare. Spera ca fetele care veneau la claca, la depasunat porumb, vor deveni sotiile fiilor. Insa acestia, indeosebi parintele Cleopa, foloseau acest prilej pentru a le povesti fetelor din "Vietile Sfintilor". Una dintre ele s-a calugarit.

Din marturiile parintilor retinem ca intr-una din zile, tinerii din sat au organizat joc cu lautari in casa familiei Ilie, dupa obiceiul din batrani. Unul dintre fratii parintelui Cleopa, Gheorghe, a vazut ca icoana Maicii Domnului de pe perete plangea si astfel a inteles ca este pacat. Si asa Vasile, Gheorghe si parintele Cleopa, iesind din casa, s-au ascuns. Aflandu-i mama lor, le-a zis: "De ce ne faceti de ras in sat? Veniti si voi la joc!" Gheorghe si-a crestat, cu cutitul, ghetele din picioare, spunandu-i mamei, care insista ca ei sa se intoarca la petrecere, "cum sa vin la joc, mama, daca mi s-au stricat ghetele?". In seara aceea, parintii au inteles ca feciorii lor au ales sa-I slujeasca numai lui Hristos.

Pentru toti avea un cuvant de mangaiere

Orice persoana ajunsa la parintele Cleopa primea un cuvant de mangaiere. De la el nu pleca nimeni trist. Si asta pentru ca in el a vorbit, a trait si traieste duhul lui Hristos. Cand ajungeai la el si cereai un cuvant de invatatura, spunea: "De ce ati venit la un harb legat cu sarma?". Facea aceasta marturisire, pentru ca stia ca orice raspuns vine de la Hristos. Si din aceasta neincetata petrecere cu Hristos, striga neincetat: "Manca-v-ar Raiul!".

Trecerea la cele vesnice

Duminica, 29 noiembrie, parintele Cleopa dadea sfaturi si binecuvanta pe cei ce veneau la el. De la ora 16.00 nu a mai raspuns la nicio intrebare si a stat nemiscat pe scaunul sau de spovedanie, ca intr-o rapire, mai mult de 11 ore. S-a desteptat luni dimineata la ora 3.30. Miercuri dimineata, la ora 2.20, ucenicul sau a anuntat ca parintele Cleopa a trecut la cele vesnice. Trupul neinsufletit al parintelui Cleopa a fost coborat din chilie in sunetul clopotelor si asezat in biserica veche a manastirii. Aici a fost privegheat permanent de monahi, preoti si numerosi credinciosi. Slujba inmormantarii sale a fost savarsita pe 5 decembrie. Parintele Cleopa a fost asezat in mijlocul cimitirului, alaturi de iubitul sau duhovnic, ieroschimonahul Paisie Olaru.

Ne asteapta si astazi, tainic, la chilia si mormantul sau

Cand vezi ca zilnic ajung la chilia parintelui Cleopa zeci de credinciosi, nu-ti ramane decat sa afirmi: duhul parintelui Cleopa este viu la Sihastria. Ajuns aici, pleci mangaiat, intarit si binecuvantat. E minunat sa vezi ca la mormantul parintelui sunt in orice zi lumanari aprinse si flori. E semnul prezentei.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2021

Vizualizari: 24725

Voteaza:

109 ani de la nasterea parintelui Cleopa Ilie 5.00 / 5 din 7 voturi. 25 review utilizatori.

Comentarii (25)

  • Nicoleta Mija Benos Postat la 2015-12-02 22:39

    Mulţi nu l-am văzut niciodată, dar am citit şi am înţeles sacrificiul făcut pentru ca noi să fim mai buni. De multe ori vorbesc cu elevi de PRINTELE CLEOPA.Mă bucur de câte ori un copilaş explică cu vorbele lui şi cu înţelegerea sa câtă iubirea ne-a dăruit Părintele. Dumnezeu să-i înalţe sufletul lângă Domnul.

  • Andrei PanaitPostat la 2015-12-01 16:35

    ""Nu stă fericirea în a da mult sau în a da puţin. Fericirea este aceasta: să dai după puterea ta. Dumnezeu nu se uită la darul nostru cât e de mare, ci la inima noastră şi la voinţa cu care aducem darul. Fapta bună se cere după măsura puterii fiecăruia. Unul, dacă nu are, dă puţin, dar îi pare rău că n-a dat mai mult. Altul dă mult, dar are de unde da mult şi-i mai rămâne mult. Domnul primeşte şi de la unul şi de la altul, dar mai tare primeşte de la acela care dă puţin cu părere de rău că n-a dat mai mult". Parintele Cleopa

  • Margarita RotariPostat la 2011-12-02 19:21

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!Binecuvîntează-ne,bunule parinte, pentru a pentru a sorbi din învăţăturile Tale despre unicitatea şi unitatea spirituală ortodoxă a neamului,piatră statornică a ortodoxismului.Dă-ne, Doamne, tărie şi vrednicie întru asteptarea Domnului, să zicem asa cum a scris părintele Cleopa: Astept sa vina Domnul Ca ruga mea saraca Vapaie sa mi-o faca Si-n raza lui divina Sa vad si eu lumina.

  • katherine AEPostat la 2011-12-02 16:29

    Abia cand am inceput sa citesc cartile Parintelui Cleopa, am inceput sa simt ca aflu ce inseamna ortodoxismul. Cuvintele Sfintiei Sale ar trebui sa ne fie calauza in viata si, asa cum spuneau antevorbitorii mei, cand incepi sa citesti din cartile Parintelui, nu-ti mai vine sa te opresti; ai citi tot timpul din ele. Cuvintele Parintelui au avut un impact foarte mare asupra mea si ma numar printre cei care cred cu tarie ca e deja un Sfant; sunt sigura ca se roaga pentru noi. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  • NICOLETA RUSEN Postat la 2011-12-02 10:13

    "Manca-v-ar raiul!!!"

  • Constantin BernathPostat la 2011-12-02 08:13

    Cine a fost Parintele Cleopa? UN INGER IN CHIP DE OM. Roaga-te scumpe Parinte pentru noi toti, sa avem parte de Locul Sfant unde te afli.

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-12-06 17:20

    Dumnezeu sa te ierte bunule parinte ,si roga-te pentru noi pacatosii.Am avut fericirea sa-l ascult personal pe parintele si acum tresar cu bucurie cind ii aud vocea inconfudabila la radio s-au pe CD. In ceea ce priveste sfintenia lui este de necontestat ramine de vazut cind va fi canonizat de catre Sf. Sinod ,lucru ce nu depinde de noi mirenii ci tot de Bunul Dumnezeu prin revelatii si gindul cel bun dat membrilor Sf. Sinod.Eu sint din Bucovina iar Sf. Stefan Cel Mare era numit Sfint de catre locuitorii acestor meleaguri de cel putin 400 de ani inainte de canonizare. Doamne ajuta.

  • maria hanuPostat la 2010-12-05 17:46

    Dumnezeu sa-l ierte si te rugam parinte sfint roagate lui Dumnezeu ptr. noi pacatosii.

  • Vasa NastaPostat la 2010-12-04 12:33

    Domnul nostru Iisus Hristos sa te odihneasca in pace parinte Ilie Cleopa ! Amin.

  • constantin gheorghiesPostat la 2010-12-03 16:34

    Un parinte duhovnic care a vorbit si scris pe intelesul tuturor!(si pentru cei mai de jos si pentru cei mai de sus-dupa cum spunea chiar el). L-as compara cu scriitorul Ion Creanga! In fiecare secol se naste, traieste si lucreaza doar cate o personalitate de calibrul lor. Ion Creanga, sec.XIX, parintele Cleopa, sec. XX. Cred ca pentru sec. XXI poate fi mentionat parintele Arsenie Papacioc. Multe lucruri folositoare pentru viata si suflet am putut invata din cuvantarile inregistrate pe banda manetica, pe CD-ROM-uri sau din cartile "Ne vorbeste parintele Cleopa". Bunatatea lui, pilda si pentru cei de astazi, poate fi rezumata de cuvintele "Manca-v-ar Railul". Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  • Gheorghe Filote Postat la 2010-12-03 09:38

    In loc de comentariu... CALUGARUL Arhimandrid Ioanichie Balan (inmormantat la cateva palme de parintele Cleopa) Iubite frate muritor, De vei vedea un calator Cu hainele cernite, singurel Descult, flamand Si insetat Te rog sa ai mila de el Ca poate-i un calugar! De intanlesti la vre-o rascruce Un om strain, ce-ar vrea s-apuce… Departe, undeva in lume… De-l vezi mereu Oftand din greu Sa nu-l intrebi atunci de nume, Ca poate-i un calugar! De vei vedea trecand prin sat Un om cu capul aplecat C-o traista goala in mana lui Te rog acum Sa-i iesi in drum Si un cuvant mai bun sa-i spui Ca poate-i un calugar! Sau cand e frig si ploua afara De vei vedea ca asteapta-n gara Un calator infrigurat Nu-l judeca Cu gura ta De ce e trist si-ngandurat Ca poate-i un calugar! De vei vedea in multe randuri Un om la munca stand pe ganduri Privind cu ochi-n departare, Mereu tacut Si abatut Nu-l intreba ce cata-n zare, Ca poate-i un calugar! Iubitul meu, nu te-ndoi, Ci, daca tu vei intalni Un om in lume fara rost Ce plange-ades Neinteles . Sa stii iubitul meu c-a fost In viata lui calugar C-acela care a trait Si-n manastire-a-mbatranit, Orice i-ai spune si i-ai da Sa nu socoti Ca o sa poti Sa-i schimbi cumva inima sa, Ca el e tot calugar! De-i vei canta de bucurie De asta el nu vrea sa stie De jale de ii vei canta, El tot mereu Oftand din greu Plangand incet va suspina Cu lacrimi de calugar! Deci nu cata sa-i mangai plansul, Ci roaga-te si tu cu dansul, Caci el de-atata pribegie, De toti uitat Si-ndepartat Va suspina dupa pustie Caci este tot calugar! Iar daca lumea-l va-nsela, Tu frate nu te bucura, Nici sa vorbesti de el oricui, Caci el oricand Mustrat de gand, Se va scula din calea lui Caci inca-i tot calugar! Iar daca va imbatranii Si-n lume frate, va muri, Sa-l pui atunci intr-un mormant, Si nimanui Sa nu mai spui Ca sub acest strain pamant Se afla un calugar!

  • Magdalena SovaPostat la 2010-12-02 19:59

    Mi-ati adus aminte de parintele drag si bun pe care l-am cunoscut din cele 16 volume „Ne vorbeste parintele Cleopa” si din cele 2 pelerinaje la chilia si mormantul sau. Nu este niciun dubiu ca parintele este un sfant si ne rugam fierbinte sa ne ocroteasca ca mare nevoie avem de el.

  • elena barilaPostat la 2010-12-02 16:55

    in anul 2002 s-a intamplat un dezastru in viata mea si a trebuit sa iau calea strainatatii.Inainte de a pleca am trecut pe la biserica si la standul cu carti am cumparat''invataturile parintelui cleopa''.Nu stiam cine e parintele cleopa,eram prea amarata si distrusa in acel moment,am luat cartea sa pot pune niste acte in ea sa nu se sifoneze....Ajunsa in strainatate,era greu.nu cunosteam limba,nu gaseam de munca...Iesind sa ma plimb,m-am oprit intr-un parc pe o banca si cautand in geanta am vazut cartea,am scos-o si am inceput s-o citesc...Am plecat de acolo cand am terminat-o(nu era groasa)am simtit ca ceva s-a schimbat in mine,nu pot explica ce anume,am simtit ca sunt mai puternica,ca vad altfel lucrurile,in ziua urmatoare am gasit de munca,am avut probleme mari cu sanatatea,cand eram ingrijorata numai cand ma uitam la fotografia de pe coperta a parintelui Cleopa simteam totul limpede ce trebuie sa fac si cum sa procedez,sincer,chipul lui imi transmite ceva ce nu am mai simtit niciodata,imi intra in suflet acea liniste de care avem nevoie toti!Sunt nemaipomenit de bucuroasa ca am vazut aici comemorarea lui,sper sa dea domnul sa ajung in romania pentru a merge la locul de odihna al parintelui.Il simt ca pe o ruda a mea,cineva apropiat mie.Acelasi lucru pe care il transmitea Papa Ioan Paul al doi-lea.Cred ca merita mai multa publicitate in randul nostru al crestinilor,acesti oameni care ar trebui sa stea in randul sfintilor..........D-zeu sa te rasplateasca parinte pentru ceea ce ai facut si faci pentru noi!

  • elena baltariuPostat la 2010-12-02 13:53

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe marele duhovnic,Parintele Cleopa! Il rugam ,noi pacatosii ,sa ne astepte la poarta raiului ,asa cum ne"blestema" in modul cel mai frumos posibil.Dumnezeu sa-l ierte!Un gand bun,o candela aprinsa,o lacrima in coltul ochilor pentru Sfintia -Sa.

  • Cimpoi RuslanPostat la 2010-12-02 11:04

    De ce nu a fost canonizat părintele Cleopa Ilie pînă în prezent - pentru că toată lumea ştie că a fost un sfînt şi vas ales a lui Hristos?? De ce nu sunt numiţi sfinţi cei ce sunt vrednici de aceasta, precum sînt Sfîntul Valeriu Gafencu, Sfîntul Teofil Pârâian şi Sfîntul în viaţă Arsenie Papacioc ?? Prin aceşti părinţi contemporani, am aflat şi eu multpăcătosul, cît de mult mă iubeşte Dumnezeu şi am dobîndit nădejdea mîntuirii mele, ei mi-au arătat şi m-au învăţat că nu se cuvine de judecat despre Dumnezeu cu judecată omenească şi de încorsetat lucrurile Domnului în judecata noastră limitată, slabă şi neputincioasă. Dacă poate cineva să mă lămurească cu stadiul canonizării de către biserică a Sfîntului Cleopa - vă rog frumos să mă luminaţi şi pe mine.

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2010-12-02 10:49

    "Ne asteapta si astazi, tainic, la chilia si mormantul sau"- sa ne invredniceasca Dumnezeu sa ajungem cat mai curand la Sihastria. Dumnezeu sa-l ierte!

  • Rada LucianstelianPostat la 2010-12-02 10:20

    pomenestema si pe mine parinte

  • culin nnnnnnnnnPostat la 2010-06-03 11:53

    Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca-n randul dreptilor care in orice clipa se roaga pentru noi pacatosii.

  • Teodor IlasPostat la 2010-02-22 17:32

    De acolo de unde esti,preacuvioase parinte Cleopa roagate pentru noi pacatosii.

  • alina dobasuPostat la 2009-12-04 12:55

    Eu nu l-am cunoscut personal pe parintele Cleopa, nu am stat pe bancile din fata chiliei sale, nici nu l-am auzit vreodata vorbind, dar parca il cunosc de-o viata... am descoperit din intamplare cartile scrise de el si le-am citit cu respiratia taiata, cum se zice, fara sa-mi mai trebuiasca mancare, apa sau altceva. Apoi m-a invrednicit Dumnezeu sa ajung la Sihastria... din pacate doar pe urmele parintelui caci el murise de ceva timp. Nu mi-a trecut prin minte atunci ca el ne ajta de dincolo... pana intr-o zi cand o amica a venit de la Sihastria si mi-a lasat putin ulei de la candela parintelui. M-am bucurat nespus si l-am asezat langa candela, zicandu-mi ca-l voi folosi cand voi avea nevoie. Nu au trecut multe zile si am avut nevoie de doua ori in aceeasi zi. Anul trecut, 2008, baietelul meu de 4 - 5 luni atunci a facut ulcior... eram asa de trista; el era prea mic si plangea, se dadea cu manuta pe la ochi, nu se simtea bine. Atunci am zis: "Il voi da cu untdelemn de la candela si ma voi ruga parintelui sa-l faca bine." Asa am facut; l-am dat pe la ochisor si apoi l-am culcat. Cand s-a trezit, se mai vedea putin acel ulcior, iar el era mai vesel. Seara l-am dat din nou, iar a doua zi de dimineata nu mai avea nimic. Nu stiam ce sa fac de bucurie. Am multumit din suflet parintelui pentru ajutor. In aceeasi zi mama acuza o durere puternica la genunchiul drept care se si umflase (parca era o punga plina cu apa). I-am zis sa se dea cu untdelemn si sa creada in minune... si, o, minune, mama mi-a zis dupa cateva ore ca se simte mult mai bine, ca punga aceea de apa dispare vazand cu ochii. A facut la fel si in zilele urmatoare si de atunci pana azi nu mai acuza nici o durere la genunchi. Daca astea nu sunt milostiviri ale parintelui fata de noi, adevarate minuni, atunci ce sunt? multi vor zice ca-s coincidente, dar sunt ca ritorii falsi care nu-si explica decat cu logica lor falsa o religie adevarata, aceea a ortodoxiei. Eu cred cu tarie in puterea sfintilor si, desi inca nu a fost canonizat, sunt sigura ca parintele Cleopa este sfant. Dumnezeu ne va arata asta in curand daca vom fi vrednici. S-au inmultit pacatele si necredinta si nu mai suntem vrednici de cele sfinte. Va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa scriu despre aceste lucruri si va doresc toate cele bune. Doamne ajuta!

  • ana-ionela butuc-sandu Postat la 2009-12-02 21:45

    Dumnezeu sa-l ierte, si pe noi pacatosii.

  • Lucian OlauPostat la 2009-12-02 18:26

    Dumnezeu sa te ierte si sa te rasplateasca cu imparatia cerurilor parinte Cleopa pentru toate cate ne-ai invatat si propovaduit despre Hristos.
    Mi-ai fost de multe ori ajutor in momente grele si ne-ai invatat ortodoxie.
    Ai avut un stil minunat de a povesti si invata, unul aparte tie.
    Iti multimim Hristoase pentru cel prin care ai lucrat la mantuirea noastra.
    Sa iti aduci aminte si sa veghezi din ceruri spre noi pacatosii si sa te rogi pentru noi lui Dumnezeu.
    Iti multumesc pentru toate !
    Dumnezeu sa te odihneasca in pace si sa rasplateasca toata nevointa si stradaniile tale.

  • Adriana TapalagaPostat la 2009-12-02 17:14

    Dumnezeu sa il odihneasca in pace in imparatia Sa! Si il rugam sa se roage si pentru noi,pacatosii.

  • Alexandru Saulea Postat la 2009-12-02 13:50

    Ne-ar mai trebui mai multi de Pr. Cleopa in zilele astea cand din dorinta de a placea oamenilor se trece cu usurinta peste sfintele dogme.
    In iubirea adevarata pt. oameni intra si pazirea Adevarului chiar cu riscul de a parea lipsit de "iubire".

  • Bogdan LucianPostat la 2009-12-02 10:39

    Dumnezeu sa-l ierte,si sa-l odihneasca,sa-i dea pacea care a propovaduit-o toata viata,si-l rugam sa nu ne uite in fata lui Dumnezeu,pe noi pacatosii.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE